Navegando por Autor "Calegari, Ademir"
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Item Coverage plants in the management of skeletal coffee(Universidade Federal de Viçosa, 2022-06-13) Franco Junior, Kleso Silva; Florentino, Ligiane Aparecida; Calegari, Ademir; Mantovani, José Ricardo; Caixeta, Ivan Franco; Terra, Ana Beatriz CarvalhoCurrently, one of the most used practices in national coffee production is skeletal pruning, to preserve productive capacity, correct plant architecture, minimize the occurrence of diseases, among others. Also, it reduces the plants diameter, exposing the soil to climatic conditions, erosion, loss of moisture and nutrients, negatively affecting the development of coffee. The use of cover plants intercropped with coffee is presented as a technique to avoid and minimize these problems. Therefore, the objective of this research was to evaluate the effect of cover crops on the chemical and physical characteristics of the soil and the skeleton coffee tree. The experiment took place at Fazenda Boa Esperança, city of Serrania, South of Minas Gerais, from October/2017 to December/2018, in randomized blocks, composed of 8 treatments with and without cover crops. Three replicates per treatment were used, totaling 24 experimental plots, each with 14 plants, being the 10 central considered useful for evaluation. The cover crops contributed to the improvement of nutrient contents in the soil, maintained a better level of humidity and milder temperatures providing a greater development to the skeletonized coffee. They also positively influence weed control, but none could suppress all plants present in the research.Item Efeito da biomassa de plantas de cobertura do solo na produtividade na cultura do café(Embrapa Café, 2015) Santoro, Patricia Helena; Fantin, Denilson; Neiva, Mariana Mantelato; Calegari, AdemirO objetivo foi avaliar o potencial produtivo de biomassa de plantas de cobertura - isoladas ou em coquetéis - nas entrelinhas do cafeeiro e seus efeitos sobre a produtividade do café. Os tratamentos foram: CT (Clitoria ternatea), FE (Fagopyrum esculentum), AH (Arachis hypogaea), CS (Crotalaria spectabilis), CC+CS+FE (Cajanus cajan + C. spectabilis + F. esculentum), CB+FE+MD (Crotalaria breviflora + F. esculentum + Mucuna deeringian). O tempo de condução do experimento foi de 22 meses, dividido em dois períodos, verão de 2011-2012 e verão de 2012-2013. A produtividade de massa seca das plantas de cobertura, em 2011-2012, foi maior para CC+CS+FE, CT, AH e CS, que não diferiram entre si, com mais de 6,8 t/ha. No segundo período, em 2012-2013, as produtividades foram maiores em CC+CS+FE, CB+FE+MD, CS e CT, que não diferiram entre si, variando de 8 a 14 t/ha. A produtividade de café em AH foi superior à obtida em CT e CB+FE+MD, com uma diferença de aproximadamente 30 sacas/ha de café beneficiado. A produtividade de café em CT foi inferior à da testemunha. Há uma relação inversa entre a produtividade de café e a produtividade de massa seca das plantas. O cultivo de C. ternatea nas entrelinhas do café afeta negativamente sua produtividade.