Navegando por Autor "Furlani, Carlos E. A."
Agora exibindo 1 - 2 de 2
- Resultados por Página
- Opções de Ordenação
Item Effective power and hourly fuel consumption demanded by set tractor- coffee harvester in function of adequacy tractor ballasting(Associação Brasileira de Engenharia Agrícola, 2017-07) Tavares, Tiago de O.; Damasceno, André F.; Voltarelli, Murilo A.; Silva, Rouverson P. da; Furlani, Carlos E. A.The mechanized gathering process of sweeping coffee is extremely important to reduce the losses of fruit not used in the harvesting operation. But this operation usually has a low operational performance and a high cost per unit collected in this way any measures that can effectively reduce costs increase the viability of the operation. In this sense, studies on adequacy tractor mass for each operation show improvement in energy use, reducing fuel consumption. So, this study aimed to quantify the fuel consumption and effective power along the process of a tractor 4x2 FWD pulling the coffee harvester. I was used as treatments three ballasting settings, these being equivalent the relations power to weight of 36, 39 and 42 kg hp-1 working with and without activated FWD, randomized statistically, with 10 repetitions each configuration. It was conclude that, at low power-weight ratio, the front wheel drive assist had no significant influence on the hour fuel consumption. Already in the configuration with higher ratio, the use of front wheel drive favored in reducing fuel consumption and better energy use.Item Modificação dos parâmetros físico- hídricos do solo sob diferentes sistemas de irrigação na cafeicultura(Universidade Federal Rural de Pernambuco, 2010-04) Cortez, Jorge W.; Fernandes, André L. T.; Carvalho Filho, Alberto; Silva, Rouverson P. da; Furlani, Carlos E. A.A crescente utilização da irrigação na cafeicultura vem trazendo mudanças no manejo com máquinas agrícolas, que por sua vez afeta a estrutura dos solos. O objetivo do presente trabalho foi avaliar os parâmetros físico-hídricos do solo (resistência mecânica do solo a penetração, conteúdo médio de água, densidade do solo e porosidade total) com cultivo de café em quatro sistemas de irrigação (pivô central, malha, tubos perfurados a laser e gotejamento) em diversas camadas de solo (0 a 0,50 m) na região do cerrado de Minas Gerais. O experimento foi conduzido na Fazenda Escola da Universidade de Ubera- ba (UNIUBE), sendo utilizado o delineamento inteiramente casualizado, para estudar as modificações nos parâmetros físicos do solo. A resistência mecânica do solo à penetração foi maior para os tubos perfurados a laser. A densidade do solo não diferiu entre os sistemas, nem nas camadas de solo. A porosidade total diferiu na camada de 0,20-0,30 m entre os sistemas de irrigação e as demais camadas. O pivô central apresentou maior porosidade total nessa mesma camada.