Navegando por Autor "Romão, Wanderson"
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Item Infravermelho portátil na região do próximo (NIR) aplicado no controle de qualidade de cafés adulterado por borra(Sociedade Brasileira de Química, 2021-12-02) Correia, Radigya M.; Cunha, Pedro H.; Agnoletti, Bárbara Z.; Pereira, Lucas L.; Partelli, Fábio L.; Filgueiras, Paulo R.; Lacerda Jr, Valdemar; Romão, WandersonThe objective of this work was to control the purity level of canephora coffees (Conilon coffee) from the state of Espírito Santo (Brazil), as a function of the addition of grounds produced by the coffees themselves using a portable microspectrometer in the infrared region. (microNIR), associated with chemometric tools. The PCA model grouped the coffees according to the level of adulterant in the samples and showed that the presence of moisture and polysaccharides is important for the discrimination between pure and adulterated samples. PLS-DA and SIMCA classification models were built with commercial samples and resulted in the discrimination of authentic and non-authentic samples with accuracy values above 90% and 82% for PLS-DA and SIMCA, respectively. The quantification results presented by the PLS model were satisfactory for all models, reaching the best results at 75 °C with RMSEP values of 6.13 wt%, R2p = 0.9917; and LOD in the range of 5.6-8.9 wt%; LOQ = 17-26.8 wt%, according to IUPAC; relative standard deviation for repeatability of 1.0 and 1.7 wt%; and intermediate precision of 3.4 and 1.1 wt% for low (<10 wt%) and high (≈ 90 wt%) levels of adulterants, respectively. Therefore, this work represents the first exploratory study to analyze adulterations with coffee grounds by portable NIR, demonstrating the potential of the equipment against this type of adulteration.Item Potencial sensorial de genótipos de Coffea canephora cultivados no estado do Espirito Santo(Embrapa Café, 2019) Correia, Radigya Meyrelles; Oliveira, Henrique Falqueto de; Romão, Wanderson; Lacerda Jr., Valdemar; Pereira, Lucas Louzada; Filgueiras, Paulo Roberto; Guaçoni, Rogerio C.; Partelli, Fabio LuizNeste estudo foram analisados sensorialmente 42 genótipos de cafés da espécie Coffea canephora cultivados no Norte do Espirito Santo de acordo com a metodologia da Uganda Coffee Development Authority – (UCDA) por especialistas na área (Q-Graders). As características genéticas juntamente com as condições ambientais determinam a qualidade de bebida do café, de modo que a seleção de novas cultivares de café requer informações de atributos sensoriais a fim de avaliar a qualidade do café. Os resultados atribuíram ao café nº 42 o maior valor na avaliação global e indicaram o atributo doçura e conjunto como as variáveis mais significativa na construção do modelo. Um número significativo de genótipos apresentaram bons resultados e pesquisas na área ainda estão em andamento para obter resultados mais concretos no futuro, baseado em mais uma ou duas colheitas.