Navegando por Autor "Silva, Marília Goulart da"
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Item Effect of light and temperature on Cercospora coffeicola and Coffea arabica pathosystem(Editora UFLA, 2016-04) Silva, Marília Goulart da; Pozza, Edson Ampélio; Monteiro, Fernando Pereira; Lima, Caio Vítor Rodrigues Vaz deThe mycelial growth rate (MGR), in vitro production of cercosporin, and intensity (incidence and severity) of Cercospora leaf spot on coffee seedlings ‘Catuaí Vermelho IAC 144’ were evaluated under different light intensities (80, 160, 240, and 320 μmol m -2 s -1 ) and temperatures (17, 21, 25, and 29°C). Dark condition (0 μmol m -2 s -1 ) was also included in in vitro experiments. In vivo, were evaluated incidence, severity, rates of chlorophyll a, b, and total in healthy (without symptoms) and sick tissues (with symptoms), and the photosynthetic rate and variables affecting it, were also evaluated. All the experiments were done at least two times. In in vitro experiments, the highest mycelial growth rate (MGR) was observed at 24.1°C in the dark condition (0 μmol m -2 s -1 ), while the highest amount of toxin occurred at 24.9°C and light intensity 320 μmol m -2 s -1 . When dishes were incubated in the dark, the lowest levels of cercosporin were produced by the pathogen, regardless of temperature, thus confirming the importance of light in the activation of toxin production. In in vivo experiments, the highest incidence and severity progress of the disease were observed at 21°C. With respect to the amounts of chlorophyll a, b, and total, regardless of treatment, the lowest levels were found in the area of the leaf with symptons compared to the area without symptoms. Photosynthesis correlated positively with temperature and negatively with internal carbon. These results elucidate the effect of the interaction between temperature and light intensity, contributing to future studies with this pathosystem.Item Interação da luz, da temperatura e do molhamento foliar em Cercospora coffeicola e na cercosporiose em cafeeiro(Universidade Federal de Lavras, 2014-07-16) Silva, Marília Goulart da; Pozza, Edson AmpélioO café destaca-se como uma das mais importantes ‘commodities’ produzidas no país, sendo o Brasil o maior produtor e exportador mundial. A ocorrência de doenças é um dos principais fatores responsáveis por perdas na cafeicultura, as quais ocorrem desde o viveiro até a produção final. Dentre as doenças do cafeeiro destaca-se a cercosporiose, cujo plantio em áreas adversas a culturas perenes, com solos de evaporação acentuada e regiões de alta insolação e temperatura conciliada ao desequilíbrio nutricional, têm se agravado na cafeicultura e gerado significativas perdas. Visando elucidar a influência de fatores ambientais como temperatura, intensidade luminosa e molhamento foliar no comportamento do patógeno, da doença e em variáveis fisiológicas da planta, experimentos foram conduzidos no Departamento de Fitopatologia da UFLA. Para otimizar a obtenção e a germinação de conídios de C. coffeicola e possibilitar a realização dos experimentos, diferentes condições de temperatura e intensidade luminosa foram utilizadas e sob tais condições, escolheu-se um isolado patogênico, capaz de esporular e produzir cercosporina. Posteriormente, estudou-se o efeito da temperatura e da intensidade luminosa in vitro, avaliando- se o índice de velocidade de crescimento micelial e a produção de cercosporina. In vivo, avaliou-se o efeito de tais variáveis no progresso da incidência e da severidade da doença, a influência da doença nas clorofilas a, b e total e em variáveis fisiológicas. Outro estudo foi conduzido para avaliar a interação entre temperatura e horas de molhamento foliar in vivo, avaliando-se as mesmas variáveis do experimento anterior. As variáveis temperatura, intensidade luminosa e horas de molhamento foliar, influenciaram nos parâmetros avaliados.Item Interaction of K and B in the intensity of coffee rust in nutrient solution(Editora UFLA, 2018-04) Vasco, Gabriel Brandão; Pozza, Edson Ampélio; Silva, Marília Goulart da; Pozza, Adélia Aziz Alexandre; Chaves, EugênioThis study aimed at assessing the interaction of potassium (K) and boron (B) in the coffee rust intensity in a nutrient solution. The experiment which was performed in a greenhouse was set up in the randomized complete block design (DBC) with four replicates. The experimental unit involved a single vase with two Catuaí Vermelho (IAC 144) cultivars. The treatments included five doses of boron (0.05, 0.50, 1, 2 and 4 mg L-1 ) and five of potassium (4.0, 5.0, 6.0, 7.0 and 8.0 mmol L-1 ), totaling to 25 treatments in a factorial variance analysis. All the coffee seedling leaves were inoculated with Hemileia vastatrix. For the next 24 hours, the vases were covered with a black plastic bag, and left in the greenhouse to ensure favorable conditions for the fungal infection. A significant interaction was observed between the potassium (K) and boron (B) nutrients in coffee rust intensity. As the boron dose increased from 0.05 to 2.0 mg L-1 , the coffee rust intensity was observed to rise. From the 0.50 mg L-1 dose of B a drastic drop in the dry plant mass was observed, which reached zero index at the highest boron dose due to phytotoxicity.Item Nitrogênio e potássio na intensidade da mancha aureolada do cafeeiro em solução nutritiva(Editora UFLA, 2017-01) Pérez, Cristian David Plaza; Pozza, Edson Ampélio; Pozza, Adélia Aziz Alexandre; Freitas, Aurivan Soares; Silva, Marília Goulart daA nutrição equilibrada pode auxiliar no controle de doenças do cafeeiro. Assim, objetivou-se avaliar o efeito da adubação nitrogenada e potássica na intensidade da mancha aureolada do cafeeiro, em câmara de crescimento. Utilizou-se a cultivar Mundo Novo 376/4, suscetível à doença. Os tratamentos consistiram de cinco doses de N (3, 7, 11, 15 e 19 mmol L -1 ) combinadas com cinco doses de K (3, 5, 7, 9 e 11 mmol L -1 ), em esquema fatorial 5 x 5, totalizando 25 tratamentos e três repetições compostas por duas mudas em solução nutritiva. O delineamento experimental foi o inteiramente casualizado. Avaliou-se a incidência e a severidade da doença. A área abaixo da curva de progresso da incidência (AACPDI) e da severidade (AACPDS) foi calculada. Observou-se a maior incidência da doença (97,2%) na combinação das maiores doses de N e K. Houve diferença significativa apenas para o N na AACPDS, massa da planta seca e clorofilas a, b e total. A menor AACPDS (7,79) foi obtida com a dose 13,34 mmol L -1 de N. Houve correlação significativa e positiva para as clorofilas a, b e total com o N e a AACPS.Item Temperature and light intensity interaction on Cercospora coffeicola sporulation and conidia germination(Editora UFLA, 2016-03) Silva, Marília Goulart da; Pozza, Edson Ampélio; Lima, Caio Vitor Rodrigues Vaz de; Fernandes, Tales JesusDifficulty in obtaining abundant sporulation in culture of many species of Cercospora may be the limiting factor for studies of biology, systematics, and inoculation of the genus. Therefore, it is necessary to understand the nutritional and environmental requirements that influence mycelial growth, sporulation and germination. As it is difficult to obtain conidia of Cercospora coffeicola in vitro, different temperatures (17, 22, 27, and 32 °C) and light intensities (80, 160, 240, and 320 μmol m -2 s -1 ) were evaluated to optimize pathogen sporulation and assess favorable conditions for spore germination, aiming for a strategy of disease control. The dark treatment (0 μmol m -2 s -1 ) was added for sporulation. A significant interaction was found between temperature and light intensity for both variables. The highest sporulation rate of C. coffeicola occurred at a light intensity of 240 μmol m -2 s -1 and air temperature of 22 °C, reaching 5.9x10 6 con mL -1 . Germination was higher at temperature 17 °C and light intensity of 320 μmol m -2 s -1 , reaching 52%. Interaction between light intensity and temperature proved to influence the processes of sporulation and germination of C. coffeicola.