Dias, Kaio Gonçalves de LimaFurtini Neto, Antônio EduardoGuimarães, Paulo Tácito GontijoReis, Thiago Henrique PereiraOliveira, Cesar Henrique Caputo de2018-10-222018-10-222015-03DIAS, K. G. L. et al. Coffee yield and phosphate nutrition provided to plants by varius phosphorus sources and levels. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 39, n. 2, p. 110-120, Mar./Abr. 2015.1981-1829http://dx.doi.org/10.1590/S1413-70542015000200002http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/10281Phosphorus (P) is considered one of the nutrients that most limits crop yields, especially in soils with an advanced degree of weathering. To evaluate P dynamics and availability in soil resulting from various P doses and sources and to assess the resulting P content of coffee leaves and the final coffee yield, an experiment was conducted in the municipality of Três Pontas, MG, Brazil, in a Red Argisol (Ultisol) area. Fertilization, except for P fertilization, was performed based on the soil analysis results. The annual P doses tested were 0, 75, 150, 300, 450 and 600 kg ha-1 P2O5. Two P sources, simple superphosphate and magnesium thermal phosphate, were evaluated and compared in the study. A physicochemical analysis of the soil and an analysis of leaf dry matter were performed. The available P content in the soil increased as a result of the applications of the two sources. The leaf P levels stabilized at approximately 1.8 and 1.9 g kg -1 for simple superphosphate and magnesium thermal phosphate, respectively, as a result of the application of approximately 300 kg ha-1 P2O5 . The coffee responded to P fertilization in the production phase. Averaged over three harvests, the yield per harvest showed gains of 45.3% and 40.3% for simple superphosphate and magnesium thermal phosphate, respectively, with the application of the highest studied dose, 600 kg ha-1 P2O5.O fósforo tem sido apontado como um dos nutrientes mais limitantes ao rendimento das culturas, principalmente em solos com avançado grau de intemperísmo. Com objetivo de avaliar a dinâmica e disponibilidade de P, teores foliares de P e a produtividade do cafeeiro em função da aplicação de doses e fontes de P, foi instalado um experimento no município de Três Pontas – MG, em uma área de um Argissolo Vermelho. As adubações foram realizadas levando em consideração o resultado da análise de solo, exceto para o fósforo. As doses anuais testadas foram 0, 75, 150, 300, 450 e 600 kg ha -1 de P2O5 e as fontes utilizadas, o superfosfato simples e o termofosfato magnesiano. Procedeu-se analise físico-química do solo e análise de matéria seca das folhas. Os teores de P disponível no solo aumentaram pela aplicação das duas fontes, assim como os teores foliares de P, que se estabilizaram em torno de 1,8 e 1,9 g kg -1 , com a aplicação de aproximadamente 300 kg ha -1 de P2O5. O cafeeiro mostrou-se responsivo à adubação fosfatada na fase de produção, obtendo-se na média de três safras, ganhos de 45,3 e 40,3%, para o superfosfato simples e termofosfato magnesiano, respectivamente, com a aplicação da maior dose estudada de 600 kg ha -1 de P2O5.pdfenOpen AccessNutrição do cafeeiroCoffea arabicaAdubação fosfatadaCafeicultura::Solos e nutrição do cafeeiroCoffee yield and phosphate nutrition provided to plants by varius phosphorus sources and levelsProdutividade e nutrição fosfatada de cafeeiros submetidos a fontes e doses de fósforoArtigo