Mota, Raquel Pinheiro daAlmeida, Risely Ferraz deLemes, Ernane MirandaBuiatti, CamillaAlvarenga, LettíciaMagela, Mara Lúcia MartinsCamargo, Reginaldo de2018-12-132018-12-132018-04MOTA, R.P. et al. Soil attributes in conventional tillage of Coffea arabica L.: a case study. Coffee Science, Lavras, v. 13, n. 2, p. 168-177, abr./jun. 2018.1984-3909http://dx.doi.org/10.25186/cs.v13i2.1411http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/10668Coffee production presents great economic and social importance. To increases coffee production and decreases the environmental impacts of its activity, it is necessary to know the soil attributes and their impacts on plant development. Therefore, due to the importance of the soil physical and chemical attributes, as well as the significance of coffee to Brazil, the objective of this study was to evaluate the physical and chemical attributes of an Oxisol planted with coffee conducted under conventional tillage system. For the purposes of analysis and interpretation of the data, the experiment was performed and interpreted in a completely randomized design, with the factorial 3 x 2, referring to three locations in the area of the coffee plantation (planting line, canopy projection, between planting lines) and two soil layers (0 - 0.2 m and 0.2 - 0.4 m), with four replications. It is concluded that no distinctions for soil porosity and total porosity was observed among soil locations, and that ‘planting line’ position showed superior concentrations of total organic carbon and mean geometric diameter of the soil aggregates.A produção de café (Coffea arabica) apresenta grande importância socioeconômica no Brasil. Para melhor desenvolvimento da cultura e redução de impactos ambientais, faz-se necessário conhecer os atributos do solo. Dada a importância dos atributos físicos e químicos do solo, bem como a posição de destaque do Estado de Minas Gerais como maior produtor de café do Brasil, o objetivo do estudo foi avaliar os atributos físicos e químicos de um Latossolo Vermelho textura argilosa em uso com café manejado em sistema de plantio convencional, na Região do Triângulo Mineiro. Para efeito de análise e interpretação da exploração dos dados, o experimento foi realizado e interpretado em esquema de delineamento inteiramente casualizado - DIC, com o fatorial 3 x 2, referente a três localizações na área do cafezal (tronco, saia e rua) e duas camadas (0,0 - 0,2 e 0,2 – 0,4 m), com quatro repetições. Conclui-se que a posição do tronco do cafeeiro apresentou maiores concentrações de carbono orgânico total e diâmetro médio geométrico, enquanto que para macroporosidade e porosidade total não houve distinções entre os tratamentos.pdfenOpen AccessAgregados do soloCarbono orgânico do soloMacroporosidadeMicroporosidadeCafeicultura::Solos e nutrição do cafeeiroSoil attributes in conventional tillage of Coffea arabica L.: a case studyAtributos do solo com plantio convencional de Coffea arabica L.: um estudo de casoArtigo