Morais, HeverlyCaramori, Paulo HenriqueKoguishi, Mirian SeiAndrade, Giselly A.Souza, Fábio Suano deEmbrapa - Café2015-01-142015-01-142007Morais, Heverly; Caramori, Paulo H.; Koguishi, Mirian S.; Andrade, Giselly A.; Souza, Fábio Suano de. Microclima de café cultivar IAPAR 59 consorciado com guandu (Cajanus cajan) no Norte do Paraná. In: Simpósio de Pesquisa dos Cafés do Brasil (5. : Águas de Lindóia, SP : 2007). Anais. Brasília, D.F. : Embrapa - Café, 2007. (1 CD-ROM), 4p.179995_Art039http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/2407Trabalho apresentado no Simpósio de Pesquisa dos Cafés do Brasil (5. : 2007 : Águas de Lindóia, SP). Anais. Brasília, D.F. : Embrapa Café, 2007.A espécie Coffea arabica tem grande potencial para o cultivo consorciado, sendo o guandu uma alternativa promissora para compor o sistema. Neste estudo foram caracterizadas em cafeeiros as alterações microclimáticas causadas pelo sombreado com guandu (Cajanus cajan), no período de Abril a Novembro 2006 no distrito de Lerroville, situado a 40Km ao sul de Londrina, PR. As variáveis microclimáticas avaliadas foram: radiação global, temperaturas do ar e do solo e umidade do ar e do solo. O sombreamento causou significativa redução na radiação solar global, bem como atenuou a temperatura do solo. As temperaturas mínimas foram mais elevadas na área arborizada, favorecendo a proteção dos cafeeiros contra geadas. O sombreamento também aumentou a umidade relativa do ar e a umidade do solo na camada 0-10 cm de profundidade.The species Coffea arabica has a great potential for cultivation in consorted systems and pigeonpea is a promising alternative to compose these systems. In this study it was characterized the microclimatic modifications in plants coffee caused by shade with pigeonpea (Cajanus cajan), in the period of April to November 2006 in the county of Lerroville, located 40 km south of Londrina, state of Parana, Brazil. The microclimatic variables analyzed were: global solar radiation, soil and air temperature, relative humidity and soil moisture. Shading caused a significant reduction on the global solar radiation and attenuated soil temperature. Minimum air temperatures were higher under shade, enabling frost protection to the coffee plants. Shading also increased air relative humidity and soil moisture in the 0-10cm depth soil layer. Key words: coffee, temperature, radiation, soil moisture, consortiationpt-BRCafé Temperatura Radiação Sistemas consorciados Coffea arabicaCoffee Temperature Radiation Intercropping Coffea arabicaCafeicultura::Agroclimatologia e fisiologiaMicroclima de café cultivar IAPAR 59 consorciado com guandu (Cajanus cajan) no Norte do Paraná[Microclimate of coffee cultivar IAPAR 59 in consortium with pigeonpea (Cajanus cajan) in the North of Paraná State, Brazil][Microclimate of coffee cultivar IAPAR 59 in consortium with pigeonpea (Cajanus cajan) in the North of Paraná State, Brazil]Artigo