Covre, André MonzoliPartelli, Fábio LuizBonomo, RobsonTomaz, Marcelo AntônioRamalho, José Cochicho2019-01-212019-01-212018-09COVRE, A. M. et al. Impacts of water availability on macronutrients in fruit and leaves of conilon coffee. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v.53, n.9, p.1025-1037, 2018.1678-3921http://dx.doi.org/10.1590/s0100-204x2018000900006http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/11020The objective of this work was to evaluate the concentrations and accumulation of macronutrients in conilon coffee (Coffea canephora) fruit, and their concentrations in leaves, over two years, in irrigated and nonirrigated coffee plants. Three-year-old conilon coffee plants of the cultivar Emcapa 8111 genotype 02 were used. An experimental design was carried out in randomized complete blocks, in a split-plot arrangement, with 14 replicates. The main plot factor was irrigation versus nonirrigation of coffee plants, and the split-plot factor was different fruit and leaf collection times. Collections began 10 days after the beginning of flowering and were performed on average every 28 days, until full fruit ripening. At each sampling date, five plants per treatment were picked out, by collecting one plagiotropic branch by plant, separated into fruit and leaves. Each part was dried, weighed, and subjected to the chemical analysis. Macronutrient accumulations and their accumulation rates were determined. According to the regression analysis of the data, fruit macronutrient accumulation curves fit best to sigmoidal equations. Irrigation affects the macronutrient dynamics in fruit and leaves during the fruiting phase of conilon coffee, and increases the accumulation of nutrients in the plant tissues. The macronutrients found in greater quantities are N, K, and Ca, in fruit and leaves, regardless of the irrigation treatment.O objetivo deste trabalho foi avaliar as concentrações e o acúmulo de macronutrientes em frutos de cafeeiro conilon (Coffea canephora), e as concentrações nas folhas, ao longo de dois anos, em plantas irrigadas e não irrigadas. Utilizaram-se plantas de café conilon, cultivar Emcapa 8111 genótipo 02, com três anos de idade. Um delineamento experimental de blocos ao acaso foi realizado em parcelas subdivididas, com 14 repetições. Os fatores das parcelas principais consistiram de irrigação versus não irrigação dos cafeeiros e, os das subparcelas, de distintas épocas de coletas de frutos e folhas. As coletas iniciaram-se aos 10 dias após a primeira florada e foram realizadas a intervalos de aproximadamente 28 dias, até a maturação completa dos frutos. A cada data de amostragem, foram selecionadas cinco plantas por tratamento, com a coleta de um ramo plagiotrópico por planta, separado em frutas e folhas. Cada parte foi seca, pesada e submetida à análise química. Foram calculados os acúmulos de macronutrientes e suas taxas de acúmulo. De acordo com a análise de regressão dos dados, as curvas de acúmulo de macronutrientes dos frutos ajustam-se a equações sigmoides. A irrigação afeta a dinâmica dos macronutrientes nos frutos e nas folhas, ao longo do período reprodutivo do cafeeiro conilon, com maior acúmulo de nutrientes nos tecidos dessas plantas. Os macronutrientes mais encontrados são N, K e Ca em frutos e folhas, independentemente do tratamento de irrigação.pdfenOpen AccessNutrição mineralAcúmulo de nutrientesDeficit hídricoCafeicultura::Solos e nutrição do cafeeiroImpacts of water availability on macronutrients in fruit and leaves of conilon coffeeImpactos da disponibilidade hídrica sobre macronutrientes em frutos e folhas de café conilonArtigo