H., Robinson OsorioG., Lina M. GuerraTinôco, Ilda F. F.Martins, José H.Souza, Cecília de F.S., Jairo A. Osorio2018-12-042018-12-042016-02HERNANDEZ, R. O. et al. Simulation of the internal environment of a post-harvest installation and a solar dryer of coffee. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v.20, n.2, p.163–168, 2016 .1807-1929http://dx.doi.org/10.1590/1807-1929/agriambi.v20n2p163-168http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/10533This study aimed to make a simulation of the internal environment of an installations for coffee post-harvest and a parabolic solar dryer, specifically analyzing the effect of natural ventilation on the temperature and relative humidity inside these buildings. The ventilated coffee-processing plant and the solar dryer with the largest natural ventilation area showed the best results to preserve the quality of coffee grain.Este trabalho propôs, como objetivo, fazer a simulação do ambiente interno de uma instalação de beneficiamento de café e de um secador solar parabólico analisando especificamente o efeito da ventilação natural sobre a temperatura e a umidade relativa do ar no interior dessas construções. A instalação de beneficiamento de café ventilada e o secador solar com a maior área de ventilação natural apresentaram os melhores resultados para conservar a qualidade do grão de café.pdfenOpen AccessAmbiênciaBioclimáticaQualidade de caféBeneficiamento úmido de caféCafeicultura::Colheita, pós-colheita e armazenamentoSimulation of the internal environment of a post-harvest installation and a solar dryer of coffeeSimulação do ambiente interno de instalação de beneficiamento e secador solar de caféArtigo