Vicente, Marcelo RossiMantovani, Everardo ChartuniFernandes, André Luís TeixeiraNeves, Júlio César LimaFigueredo, Edmilson MarquesDelazari, Fábio Teixeira2018-10-222018-10-222017-01VICENTE, M. R. et al. Spacial distribution of fertigated coffee root system. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 41, n. 1, p. 72-80, Jan./Fev. 2017.1981-1829http://dx.doi.org/10.1590/1413-70542016411021316http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/10273The development of coffee plant root system changes when subjected to drip irrigation and fertigation. This work aimed to evaluate the effects of different levels of fertigation on the development of coffee root system by drip irrigation in western Bahia. The experiment was carried out with Catuaí Vermelho IAC 144 coffee plants, of about 3.5 years of age, in the “Café do Rio Branco” farm, located in Barreiras – BA, and consisted of a complete randomized blocks design with 3 replicates. Treatments consisted of three levels of nitrogen and potassium fertilization (900/800, 600/500 and 300/250 kg ha -1 year -1 N and K2O), weekly distributed, by means of fertigation, throughout the process. After the fourth harvest, coffee root system was evaluated, and root length density (RLD) and root density (RD) were determined at different sampled layers. The highest root concentration, root length density (RLD), and root density (RD) were observed in the superficial layers of soil (0-20 cm), and under the dripline (30 and 70 cm from the orthotropic branch). Results showed that the lower the N and K2O levels, the higher was the development (RLD and RD) of the coffee root system.O desenvolvimento do sistema radicular do cafeeiro é alterado quando submetido à irrigação localizada e fertirrigação. Este trabalho foi desenvolvido com o objetivo de avaliar os efeitos de diferentes doses de fertirrigação sobre o desenvolvimento do sistema radicular do cafeeiro irrigado por gotejamento na região Oeste da Bahia. Realizou-se o trabalho na fazenda Café do Rio Branco, localizada em Barreiras - BA, em cafeeiros de aproximadamente 3,5 anos de idade, da variedade Catuaí IAC 144. O experimento foi montado em um esquema fatorial 3 x 3, sendo três níveis de adubação nitrogenada e potássica (900/800, 600/500 e 300/250 kg ha -1 ano -1 de N e K2O), em 3 parcelamentos mensais de fertirrigação (2, 4 e 8 vezes). Após a quarta safra, o sistema radicular do cafeeiro foi avaliado e a densidade de comprimento radicular (DCR) e densidade radicular (DR) em diferentes camadas amostradas foram determinadas. A maior concentração de raízes, densidade de comprimento radicular (DCR) e densidade radicular (DR) foi obtida nas camadas superficiais (0-20 cm) e sob a linha lateral (30 e 70 cm de distância do ramo ortotrópico). As menores doses de N e K2O propiciaram maior desenvolvimento (DCR e DR) do sistema radicular do cafeeiro.pdfenOpen AccessCoffea arabica L.IrrigaçãoAdubação nitrogenadaAdubação potássicaCafeicultura::Solos e nutrição do cafeeiroSpacial distribution of fertigated coffee root systemDistribuição espacial do sistema radicular do cafeeiro fertirrigadoArtigo