Pedrosa, Adriene WoodsMartinez, Hermínia Emilia PrietoCruz, Cosme DamiãoDaMatta, Fábio MuriloClemente, Junia MariaNeto, Ana Paula2019-02-222019-02-222013-07PEDROSA, A. W. et al. Characterizing zinc use efficiency in varieties of Arabica coffee. Acta Scientiarum. Agronomy, Maringá, v. 35, n. 3, p. 343-348, jul./set. 2013.1807-8621http://dx.doi.org/10.4025/actasciagron.v35i3.16322http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/11152Among micronutrients, zinc (Zn) is important for coffee tree cultivation, especially in the clayey acid soils of Brazil’s southeast region, where coffee production is an important activity. This study aimed to evaluate the Zn use efficiency of coffee tree varieties using two zinc concentrations. Seedlings of 11 varieties of coffee trees were grown in a greenhouse in nutrient solution containing either 0.0 or 6.0 μmol L-1 of Zn. After eight months, we evaluated the total biomass production, leaf biomass production, concentration of Zn in the plant organs, absorption efficiency, and Zn use efficiency. All characteristics were affected by the Zn concentration. The biomass production of apical leaves was most affected by the Zn treatments, with high variability for the studied varieties. The ‘IPR-103’ variety had the highest Zn use efficiency, and the ‘San Ramon’ and ‘San Bernardo’ varieties had the lowest Zn use efficiency. The ‘Rubi’ variety had a high and low Zn use efficiency when grown at 0.0 and 6.0 μmol L-1 of zinc, respectively. The ‘Oeiras’ variety had a low Zn use efficiency when cultivated at 6.0 μmol L -1 of zinc. The other varieties studied were moderately efficient in their use of zinc.Dentre os micronutrientes, o Zn é um dos mais importantes para o cafeeiro, especialmente em solos argilosos e ácidos do sudeste brasileiro, onde seu cultivo é uma importante atividade econômica. Este trabalho objetivou avaliar a eficiência de uso do zinco por variedades de cafeeiro cultivadas em doses contrastantes do elemento. Mudas de 11 variedades foram cultivadas, em casa de vegetação, em solução nutritiva, com duas concentrações de zinco (0,0 e 6,0 μmol L-1 ). Após oito meses determinaram-se: biomassa seca dos órgãos da planta, concentração de zinco, eficiências de absorção, de produção de biomassa, de produção de biomassa foliar e de utilização de zinco. A concentração de zinco fornecida afetou todas as características avaliadas. A produção de biomassa seca de folhas apicais foi a mais afetada, proporcionando grande variabilidade de resposta entre as variedades. A variedade IPR-103 foi a mais eficiente no uso de zinco, as variedades San Ramon e São Bernardo as menos eficientes. A ‘Rubi’ apresentou alta e baixa eficiência de utilização de zinco quando cultivada nas doses 0,0 e 6,0 μmol L-1 . A variedade Oeiras apresentou baixa eficiência de utilização na dose de 6,0 μmol L-1 . As demais variedades estudadas foram moderadamente eficientes no uso do elemento.pdfenOpen AccessCoffea arabica L.MicronutrientesConteúdo de ZnEficiência nutricionalCafeicultura::Solos e nutrição do cafeeiroCharacterizing zinc use efficiency in varieties of Arabica coffeeCaracterização da eficiência do uso de zinco em variedades de café arábicaArtigo