Alecrim, Ademilson de OliveiraGuimarães, Rubens JoséCastanheira, Dalyse ToledoRezende, Tiago TeruelCarvalho, Milene Alves de FigueiredoVoltolini, Giovani Belutti2019-08-232019-08-232019-01ALECRIM, A. O. et al. Sucrose in detoxification of coffee plants whit glyphosate drift. Coffee Science, Lavras, v. 14, n. 1, p. 48-54, jan./mar. 2019.1984-3909http://dx.doi.org/10.25186/cs.v14i1http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/12063The weed control in coffee plants has great importance, as they compete for light, water and nutrients. The chemical control is the most used, emphasizing the glyphosate, however, when applied, drift can occur and consequently cause injuries to coffee. Many farmers use the sucrose application with the objective to reverse the damage caused by the herbicide drift, even without scientific basis to justify such action. The objective of this study was to evaluate the effect of the sucrose application on the detoxification of coffee plants in the implantation phase with glyphosate drift. The experiment was carried out in a greenhouse, using a randomized block design, arranged in a 3 x 3 factorial scheme with 2 additional treatments, using 3 sucrose doses (2, 4 and 8%) with 3 application times (1, 24 and 168 hours after intoxication with 10% of the commercial glyphosate dose) with an additional one in which the plants were not intoxicated and not treated with sucrose and another only with plants intoxicated by glyphosate. After 75 days performing the experiment, growth, physiological and anatomical characteristics were evaluated. The application of sucrose in the reversal of intoxication of growth variables (height, leaf area number of leaves, shoot dry weight and dry weight of the root system) was not efficient. The objective of this study was to evaluate the effect of the sucrose application on the detoxification of coffee plants in the implantation phase with glyphosate drift. For the physiological variables the application of 2% sucrose, one hour after glyphosate intoxication was the most efficient treatment.O manejo de plantas daninhas em cafeeiros é de grande importância, pois elas competem por luz, água e nutrientes. O controle químico é o mais utilizado, destacando-se o uso do glyphosate, porém, quando aplicado, pode ocorrer deriva e consequentemente provocar injúrias ao cafeeiro. Muitos cafeicultores utilizam a aplicação de sacarose com o objetivo de reverter os danos causados pela deriva do herbicida, mesmo sem embasamento científico que justifique tal ação. Objetivou-se avaliar o efeito da aplicação de sacarose na desintoxicação de cafeeiros em fase de implantação com deriva de glyphosate. O experimento foi conduzido em casa de vegetação, utilizando-se o delineamento em blocos casualizados, disposto em esquema fatorial 3 x 3 com 2 tratamentos adicionais, em que utilizaram-se 3 doses de sacarose (2, 4 e 8%) com 3 tempos de aplicação (1, 24 e 168 horas após a intoxicação com 10% da dose comercial de glyphosate) com um adicional em que as plantas não foram intoxicadas e não tratadas com sacarose e o outro adicional apenas com plantas intoxicadas por glyphosate. Após 75 dias de condução, avaliaram-se características de crescimento, fisiológicas e anatômicas. A aplicação de sacarose na reversão da intoxicação de variáveis de crescimento (altura, área foliar, Número de folhas, peso seco da parte aérea e peso seco do sistema radicular) não apresentou eficiência. Para as variáveis fisiológicas a aplicação de 2% de sacarose, uma hora após a intoxicação com glyphosate foi o tratamento mais eficiente.pdfenOpen AccessCoffea arabicaAnatomiaFisiologiaIntoxicaçãoHerbicidaCafeicultura::Pragas, doenças e plantas daninhasSucrose in detoxification of coffee plants whit glyphosate driftSacarose na desintoxicação de plantas de cafeeiro com deriva de GlyphosateArtigo