Cacefo, VivianeAraújo, Fábio Fernando dePacheco, Ana Cláudia2017-05-042017-05-042016-10CACEFO, V.; ARAÚJO, F. F.; PACHECO, A. C. Biological control of Hemileia vastatrix Berk. & Broome with Bacillus subtilis Cohn and biochemical changes in the coffee. Coffee Science, Lavras, v. 11, n. 4, p. 567-574, out./dez. 2016.1984-3909http://www.sbicafe.ufv.br:80/handle/123456789/8252Hemileia vastatrix stands out as one of the main phytosanitary problems of the coffee culture. The objective of this study was to evaluate the efficiency of the biological control of Hemileia vastatrix and detect some biochemical changes in plants of cultivars Icatu and Mundo Novo treated with foliar spray of Bacillus subtilis and azoxystrobin under field conditions. After the applications, leaves were collected for visual assessment of H. vastatrix severity in accordance with diagrammatic scales. For the biochemical evaluations related to plants defense, leaf tissue samples were collected for the analysis of proline, total phenols, total protein and lipid peroxidation. B. subtilis acted effectively in control of H. vastatrix in both cultivars, but with less efficiency than the azoxystrobin. Plants treated with B. subtilis presented greater proline, total phenols and total proteins in their leaves on the application of azoxystrobin. The cultivar Mundo Novo was more responsive to treatments that Icatu.A ferrugem destaca-se como um dos principais problemas fitossanitários da cultura do café. O objetivo deste trabalho foi avaliar a eficiência do controle biológico da ferrugem e detectar alterações bioquímicas nas plantas das cultivares Icatu e Mundo Novo em função da pulverização foliar com Bacillus subtilis e azoxistrobina em condições de campo. Após as aplicações foram coletadas folhas para avaliação visual da severidade da ferrugem de acordo com escalas diagramáticas. Para a avaliação bioquímica relacionada com a defesa nas plantas, foram coletadas amostras de tecido foliar para realização de análises de prolina, fenóis totais, proteínas totais e peroxidação de lipídeos. B. subtilis atuou de forma eficaz no controle da ferrugem nas duas cultivares testadas, porém com desempenho inferior a azoxistrobina. O tratamento com B. subtilis proporcionou maiores teores de prolina, fenóis totais e proteínas totais nas folhas em relação à aplicação de azoxistrobina, com a cultivar Mundo Novo sendo mais responsiva aos tratamentos que a Icatu.8 páginasenCoffea arabicaIndução de resistênciaRizobactériaCafeicultura::Pragas, doenças e plantas daninhasBiological control of Hemileia vastatrix Berk. & Broome with Bacillus subtilis Cohn and biochemical changes in the coffeeControle biológico da ferrugem com Bacillus subtilis e alterações bioquímicas no cafeeiroArtigo