Partelli, Fábio LuizAraújo, André VasconcellosVieira, Henrique DuarteDias, Jairo Rafael MachadoMenezes, Luis Fernando Tavares deRamalho, José Cochicho2019-01-142019-01-142014-11PARTELLI, F. L. et al. Microclimate and development of 'Conilon' coffee intercropped with rubber trees. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v.49, n.11, p.872-881, nov. 2014.1678-3921http://dx.doi.org/10.1590/S0100-204X2014001100006http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/10956The objective of this work was to evaluate the influence of intercropping 'Conilon' coffee (Coffea canephora) with rubber trees on coffee tree microclimate, nutrition, growth, and yield. Rubber trees were planted in two double rows 33 m apart, with 4x2.3 m spacing between plants. Treatments consisted of the distances from the coffee plants to the rubber trees: 3, 6, 9, 12, and 15 m. Measurements of atmospheric variables (temperature, irradiance, and relative humidity), leaf nutrient concentration, internode length of plagiotropic and orthotropic branches, individual leaf area, chlorophyll content, and yield were performed. Intercropping promotes changes in the microclimatic conditions of coffee plants close to rubber trees, with reduction of temperature and irradiance level and increase in air relative humidity. The proximity of the coffee tree to the rubber trees promotes the elongation of the plagiotropic and orthotropic branches and increases the individual leaf area; however, it does not affect leaf concentrations of N, K, Mg, Fe, Zn, and B in 'Conilon' coffee and does not have a negative impact on yield.O objetivo deste trabalho foi avaliar a influência do consórcio do cafeeiro 'Conilon' (Coffea canephora) com seringueira no microclima, na nutrição, no crescimento e na produtividade do cafeeiro. As seringueiras foram plantadas em duas fileiras duplas, distantes 33 m, no espaçamento de 4x2,3 m entre as plantas. Os tratamentos consistiram das distâncias dos cafeeiros em relação às seringueiras: 3, 6, 9, 12 e 15 m. Foram realizadas medidas das variáveis atmosféricas (temperatura, irradiância e humidade relativa), da concentração foliar dos nutrientes, do comprimento dos entrenós de ramos plagiotrópicos e ortotrópicos, da área foliar individual, da concentração de clorofila e da produtividade. O consórcio promove mudanças nas condições microclimáticas dos cafeeiros próximos da seringueira, tendo ocorrido diminuição da temperatura e da irradiância e aumento da umidade relativa do ar. A proximidade do cafeiro em relação às seringueiras promove alongamento dos ramos plagiotrópicos e ortotrópicos e aumenta a área foliar individual; porém, não afeta as concentrações foliares de N, K, Mg, Fe, Zn e B em café 'Conilon' e não tem impacto negativo na produtividade.pdfenOpen AccessCoffea canephoraHevea brasiliensisIrradiânciaMonoculturaSombreamentoCafeicultura::Sistemas agroecológicos e orgânicosMicroclimate and development of 'Conilon' coffee intercropped with rubber treesMicroclima e desenvolvimento do café 'Conilon' consorciado com seringueiraArtigo