Dominghetti, Anderson WilliamGuelfi, Douglas RamosGuimarães, Rubens JoséCaputo, André Luiz CarvalhoSpehar, Carlos RobertoFaquin, Valdemar2018-10-222018-10-222016-03DOMINGHETTI, A. W. et al. Nitrogen loss by volatilization of nitrogen fertilizers applied to coffee orchard. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 40, n. 2, p. 173-183, Mar./Abr. 2016.1981-1829http://dx.doi.org/10.1590/1413-70542016402029615http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/10276Ammonia volatilization (N-NH3) is one of the main pathways of Nitrogen loss reducing nitrogen use efficiency in coffee orchard. This work aimed at quantifying ammonia volatilization (N-NH3) losses from N-sources to be used in coffee plantations fertilization in Brazil. The experiment was conducted in the field on a dystrophic red latosol (Ferralsol in FAO’s classification) at the Coffee Research Sector, University of Lavras, MG, Brazil. The experimental design was of complete randomized blocks with three repetitions of the following treatments: conventional urea, ammonium nitrate and urea + 0.15% Cu and 0.4% B, urea + anionic polymers, urea + elementary sulfur (S 0) + polymers, and urea + plastic resin. These N sources were split into three doses of 150 kg ha -1 and band applied. The N-NH3 losses by volatilization and variations of pH (H2O) were measured, before and after N application. The N-sources contributed to reduce the soil pH, measured after the third nitrogen fertilization. The N-NH3 losses by volatilization (average from three applications) was as follows: urea + anionic polymers (35.8%) > conventional urea (31.2%) = urea + S 0 + polymers (31.0%) > urea + 0.15% Cu + 0.4 % B (25.6%) > urea + plastic resin (8.6%) = ammonium nitrate (1.0%).A volatilização de amônia é uma das principais causas da redução da eficiência no uso de fertilizantes nitrogenados em lavouras cafeeiras. Neste trabalho, objetivou-se quantificar as perdas de nitrogênio por volatilização de fertilizantes nitrogenados aplicados em lavoura cafeeira. O experimento foi realizado em condições de campo, em um Latossolo Vermelho distrófico, cultivado com café, localizado no Setor de Cafeicultura/Departamento de Agricultura/UFLA, Lavras - MG. O delineamento experimental foi em blocos casualizados e os tratamentos foram: ureia; nitrato de amônio; ureia + 0,15% de Cu + 0,4% de B; ureia + polímeros; ureia + enxofre elementar (S 0) + polímeros e; ureia + resina plástica; distribuídos em três parcelamentos com doses iguais de 150 kg ha -1 . Foram quantificadas as perdas de nitrogênio por volatilização (N-NH3) e as variações no pH em água, da camada de 0-5 cm de solo, antes e depois dos parcelamentos das adubações nitrogenadas. Os fertilizantes nitrogenados reduziram os valores do pH do solo após as três adubações de manutenção. A perda de nitrogênio por volatilização dos fertilizantes nitrogenados (média das três adubações) foi: ureia + polímeros (35,8% do total do N aplicado) > ureia (31,2%) = ureia + S 0 + polímeros (31,0%) > ureia + Cu + B (25,6%) > ureia + resina plástica (8,6%) = nitrato de amônio (1,0%).pdfenOpen AccessCoffee arabicaFertilizantes estabilizados e de liberação controladaNitrato de amônioUreiaCafeicultura::Solos e nutrição do cafeeiroNitrogen loss by volatilization of nitrogen fertilizers applied to coffee orchardPerdas de nitrogênio por volatilização de fertilizantes nitrogenados em cultivo de caféArtigo