Fernandes, André Luís TeixeiraMengual, Rafaella Esthefania Cardoso GomesMelo, Giovani Luiz deAssis, Leonardo Campos de2019-02-192019-02-192018-10FERNANDES. A. L. T. et al. Estimation of reference evapotranspiration for coffee irrigation management in a producutive region of Minas Gerais cerrado. Coffee Science, Lavras, v. 13, n. 4, p. 426 - 438, out./dez. 2018.1984-3909http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/1463http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/11114Evapotranspiration (evaporation and transpiration) represents vegetated soil water loss to the atmosphere and can be estimated by various empirical methods. The aim of this study was to evaluate the performance of methods of Blaney- Criddle, Jensen-Haise, Linacre, Solar Radiation, Hargreaves-Samani, Makkink, Thornthwaite, Camargo, Priestley-Taylor and Penman in the estimation of potential evapotranspiration comparing to the standard method Penman-Monteith (FAO56) regarding the climatic conditions of the city of Araxá, MG. A set of 35 years of monthly data (1976 to 2010) was used, working with the climatic elements: temperature, relative humidity, wind speed and insolation. The empirical methods to estimate reference evapotranspiration were compared with the standard method using linear regression, simple statistical analysis, Willmott agreement index (d) and performance index (c). The method of Makkink showed the best performance according to the set of parameters evaluated and it is recommended to calculate ETo in Cerrado of Minas Gerais, for coffee irrigation management.A evapotranspiração representa a perda de água do solo com vegetação para a atmosfera, podendo ser medida por métodos diretos ou estimada empiricamente. O objetivo deste estudo foi avaliar o desempenho dos seguintes métodos empíricos: Blaney-Criddle, Jensen-Haise, Linacre, Radiação Solar, Hargreaves-Samani, Makkink, Thornthwaite, Camargo, Priestley-Taylor e Penman na estimativa da evapotranspiração potencial, comparando-os com o método padrão Penman- Monteith (FAO56) quanto às condições climáticas da cidade de Araxá, MG. Utilizaram-se 35 anos de dados mensais (1976 a 2010), das seguintes variáveis climáticas: temperatura, umidade relativa do ar, velocidade do vento e insolação. Os métodos empíricos utilizados para estimar a evapotranspiração de referência foram comparados com o método padrão por meio de regressão linear, análise estatística simples, índice de concordância de Willmott (d) e índice de desempenho (c). Dentre os métodos alternativos, o de Makkink apresentou melhor desempenho, portanto, pode ser utilizado para estimar a ETo para fins de manejo da irrigação do cafeeiro cultivado no cerrado mineiro.13 páginasenOpen AccessDados meteorológicosMétodos empíricosFAO Penman-MonteithIrrigaçãoCerradoCafeicultura::Cafeicultura irrigadaEstimation of reference evapotranspiration for coffee irrigation management in a producutive region of Minas Gerais cerradoEstimativa da evapotranspiração de referência para o manejo da irrigação do cafeeiro em uma região produtiva do cerrado de mineiroArtigo