Souza, Gustavo Soares deAlves, Danielle InácioDan, Maurício LimaLima, Julião Soares de SouzaFonseca, Abner Luiz Castelão Campos daAraújo, João Batista SilvaGuimarães, Lorena Abdalla de Oliveira Prata2018-11-142018-11-142017-07SOUZA, G. S. et al. Soil physico-hydraulic properties under organic conilon coffee intercropped with tree and fruit species. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v.52, n.7, p.539-547, jul. 2017.1678-3921http://dx.doi.org/10.1590/s0100-204x2017000700008http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/10370The objective of this work was to evaluate the cultivation effects of organic conilon coffee (Coffea canephora) intercropped with tree and fruit species on soil physico-hydraulic properties. Conilon coffee managements in the organic system were: T1, full-sun monoculture; T2, T3, T4, and T5, intercropping with peach palm (Bactris gasipae), gliricidia (Gliricidia sepium), banana (Musa sp.), and inga (Inga edulis), respectively; and T6, an area of secondary native forest used as a control. The evaluated soil physico-hydraulic properties were: bulk density, porosity, plant-available water capacity, soil-penetration resistance, soil-water content, soil temperature, and least limiting water range. Conilon coffee intercropped with peach palm and gliricidia resulted in lower soil bulk density and penetration resistance, and in higher total porosity, microporosity, and soil-water content. Organic coffee shaded with peach palm and gliricidia improve the soil physico-hydraulic quality, in comparison with the soil under monoculture in full sun and with the soil of secondary native forest.O objetivo deste trabalho foi avaliar os efeitos do cultivo de cafeeiro conilon (Coffea canephora) orgânico consorciado com espécies arbóreas e frutíferas sobre os atributos físico-hídricos do solo. Os manejos do cafeeiro conilon, no sistema orgânico, foram: T1, monocultivo a pleno sol; T2, T3, T4 e T5, consórcios com pupunha (Bactris gasipae), gliricídia (Gliricidia sepium), banana (Musa sp.) e ingá (Inga edulis), respectivamente; e T6, uma área de mata nativa secundária utilizada como controle. Os atributos físico- hídricos do solo avaliados foram: densidade, porosidade, capacidade de água disponível para as plantas, resistência à penetração, conteúdo de água, temperatura e intervalo hídrico ótimo do solo. Os consórcios de café conilon com pupunha e gliricídia resultaram em menores densidade do solo e resistência à penetração, e em maiores valores de porosidade total, microporosidade e conteúdo de água no solo. Cafezais orgânicos sombreados com pupunha e gliricídia melhoram a qualidade físico-hídrica do solo, em comparação ao solo com monocultivo a pleno sol e ao solo de mata secundária.pdfenOpen AccessBactris gasipaeCoffea canephoraGliricidia sepiumVulnerabilidade climáticaÁrvores para sombreamentoCafé sombreadoCafeicultura::Solos e nutrição do cafeeiroSoil physico-hydraulic properties under organic conilon coffee intercropped with tree and fruit speciesAtributos físico-hídricos do solo sob café conilon orgânico consorciado com espécies arbóreas e frutíferasArtigo