Giraldo-Jaramillo, MarisolParra, José Roberto Postali2018-12-122018-12-122018-01GIRALDO-JARAMILLO, M.; PARRA, J. R. P. Artificial diet adjustments for brazilian strain of Hypothenemus hampei (FERRARI, 1867) (Coleoptera: curculionidae). Coffee Science, Lavras, v. 13, n. 1, p. 132-135, jan./mar. 2018.1984-3909http://dx.doi.org/10.25186/cs.v13i1.1404http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/10662A modified artificial diet based on the “Cenibroca diet” used in Colombia for mass rearing of Hypothenemus hampei, was compared with the natural diet presently used to rear this insect. The modified diet was cheaper than Portilla’s diet and did not affect insect fitness, developmental time, viability or sex ratio.Uma dieta artificial para Hypothenemus hampei, com modificações a partir de uma dieta utilizada para a espécie na Colômbia e denominada Cenibroca, foi avaliada. Ela mostrou-se adequada e comparável à dieta natural utilizada para o inseto, considerando-se o tempo de desenvolvimento, a viabilidade total e a razão sexual da broca do café, sendo mais económica quando comparada com a dieta desenvolvida por Portilla em 1999.pdfpt-BROpen AccessDieta artificialHypothenemus hampeiTécnicas de criaçãoCafeicultura::Pragas, doenças e plantas daninhasArtificial diet adjustments for brazilian strain of Hypothenemus hampei (FERRARI, 1867) (Coleoptera: curculionidae)Ajustes de dieta artificial para “strain” brasileiro de Hypothenemus hampei (FERRARI, 1867) (Coleoptera: curculionidae)Artigo