Paula, Paulo Victor Augusto Azevedo dePozza, Edson AmpélioAlves, EduardoMoreira, Silvino IntraPaula, Júlio Cesar AzevedoSantos, Leandro Alvarenga2019-08-262019-08-262019-01PAULA, P. V. A. A. et al. Infection process of Cercospora coffeicola in immature coffee fruits. Coffee Science, Lavras, v. 14, n. 1, p. 127-130, jan./mar. 2019.1984-3909http://dx.doi.org/10.25186/cs.v14i1http://www.sbicafe.ufv.br/handle/123456789/12068Cercosporiosis is caused by Cercospora coffeicola and represents a very important coffee plants phytosanitary problem. Catuaí IAC 144 and Topázio cultivars at the F2 stage were inoculated with a conidial suspension. Samples were collected at 4, 8, 12, 24, 36, 48, 72, 96, and 168 hours after inoculation (hai) for scanning electron microscope studies. Fungal germination in epidermal surface occurred four hai; penetration only through epidermal wounds, without appressoria, started at 12 hai while the mycelial colonization occurred at 72 hai. The infection in immature coffee fruits implies brown eyespot control management anticipation need, even before the first symptoms.Cercosporiose é causada por Cercospora coffeicola e representa grave problema fitossanitário do cafeeiro. Frutos de cv. Catuaí IAC 144 e Topázio no estádio F2 foram inoculados com suspensão conidial. Amostras foram coletadas 4, 8, 12, 24, 36, 48, 72, 96, e 168 horas após a inoculação (hai) para estudos de microscopia eletrônica de varredura. A germinação conidial na superfície epidérmica ocorreu quatro hai; a penetração na epiderme ocorreu através de ferimentos, sem formação de apressórios, 12 hai, já a colonização micelial interna ocorreu 72 hai. A infecção de frutos imaturos implica na necessidade de antecipação no manejo da mancha de olho pardo, mesmo antes dos primeiros sintomas.pdfenOpen AccessMancha de olho pardoCoffea arabicaMicroscopia eletrônica de varreduraCafeicultura::Pragas, doenças e plantas daninhasInfection process of Cercospora coffeicola in immature coffee fruitsProcesso infeccioso de Cercospora coffeicola em frutos de café imaturosArtigo