The Tea and Coffee Trade Journal

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    Café Conilon
    (Instituto Capixaba de Pesquisa Assistência Técnica e Extensão Rural – INCAPER, 2017) Ferrão, Romário Gava; Fonseca, Aymbiré Francisco Almeida da; Ferrão, Maria Amélia Gava; De Muner, Lúcio Herzog
    Ao longo das últimas três décadas, verificou-se extraordinário crescimento na produção, produtividade e uso da espécie Coffea canephora no cenário capixaba, brasileiro e internacional. Concomitantemente, constatou-se grande distinção e reconhecimento da importância dessa cultura, tendo como pilares, nessa evolução, a geração, difusão e transferência de tecnologias e a agregação de esforços das diferentes instituições e elos da cadeia do café. Os editores e autores desta segunda versão revisada, atualizada e ampliada têm grande satisfação e honra de redigir o prefácio do livro “Café Conilon”, que oferece e disponibiliza aos segmentos do café os mais contemporâneos conhecimentos científicos sobre o café conilon. Os 30 capítulos desta obra foram redigidos por 74 profissionais com formações acadêmicas e reconhecidas experiências, condizentes com os diferentes conteúdos expostos. Na redação, procurou-se uma combinação cuidadosa e harmônica de teoria e prática, em que foram apresentados e discutidos os conhecimentos, as experiências de campo e as tecnologias geradas e ou adaptadas por diferentes instituições brasileiras, oriundas dos resultados de pesquisas científicas de campo e de laboratório, obtidos, sobretudo, no Estado do Espírito Santo e Brasil, e da consulta de mais de 1.200 literaturas nacionais e internacionais. O conteúdo permeia diferentes áreas e abordam temas que se estendem desde a origem e história da introdução do conilon no Brasil, a aspectos relacionados ao seu cultivo sustentável, colheita e classificação, até fatores econômicos, entre outros, tais como Coffea canephora; importância do café conilon no Estado do Espírito Santo; zoneamento agroclimático; origem e dispersão geográfica; aspectos fisiológicos; melhoramento genético; autoincompatibidade; biotecnologia; cultivares; jardins clonais, produção de sementes e mudas; manejo da cultura; preparo, manejo e conservação de solo; nutrição; calagem e adubação; plantas daninhas; pragas; doenças; irrigação; sistemas agroflorestais; colheita e pós-colheita; mecanização da colheita; água residuária; qualidade e classificação; industrialização; mercado e comercialização; cafeicultura sustentável; certificação; arranjo institucional; geração, difusão e transferência de tecnologias; e coeficientes técnicos e custo de produção. Como editores técnicos, impressionou-nos muito o volume e a qualidade das informações, tecnologias geradas e transferidas para os produtores e para os diferentes segmentos associados ao café conilon, além das inovações que proporcionaram nessas últimas décadas.
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    Parana celebrates first centennial with coffee congress and exposition
    (1953-10)
    Curitiba, September 21 – The Centennial Celebration marking the 100 th anniversary of the State of Parana as an autonomous state within the Brazil Federation will open in Curitiba, capital of Parana, on December 19, 1953. Parana is the youngest of the twenty Brazil States being separated from Sao Paulo on December 19, 1853.
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    Brazilian frost giving coffee importers chills
    (1972-09)
    The coffee trade people in Europe were finding the going pretty rough. Most of them were hoping for a break and looking back on „the good old days‟ of the 1960‟s.
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    Brazil's president notes gains made by coffee trade during 1951
    (1952-05)
    Addressing a joint session of the Brazil Chamber of Deputies and the Senate on March 15, President Getulio Vargas outlined concretely the gains, problems and setbacks registred by Brazil’s economy during the first year of his administration.
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    Rio's coffee trade has a noble tradition
    (1954-11) Martins Filho, Marcelino
    Coffee growing in Brazil acquired international importance only from the time it spread throughout the Paraiba River valley, a vast sub-tropical “belt”, tributary to a large extent to the port of Rio de Janeiro. The precious rubiaceous plant was brought from French Guiana in 1721, by Major Francisco de Melo Palheta and introduced in the North of the Country. There, it remained as an article of more or less importance, by the side of cocoa, sugar, indigo and other products which were at the time cultivated.
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    Outline history of Brazil's coffee industry, its presents status and future possibilities
    (1953-10)
    Coffee was introduced in brazil in 1727 – more than two centuries ago. Since then, the expansion of the coffee industry has never ceased and new growing areas have been constantly opened. Coffee has also been an increasingly important factor in the economy of Brazil. Although in recent years, due to various causes, the number of coffee trees has decreased in some of the areas that were started years ago, many if these areas have continued to prosper from an economic standpoint, due to the introduction of other products.
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    Soluble coffee dispute divides Brazil and U.S.
    (1970-11)
    The International Coffee Agreement of 1968 is a five-year pact designed to expire in 1976. At the time that this Agreement was made, it replaced the Agreement of 1963, and expectations were that in 1973, a new five-year pact would be made, extending to 1978.
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    Coffee and the brazilian economy in 1955-56
    (1955-09)
    Regulations covering the new coffee crop have now largely been completed. The Bank of Brazil set the first part of the new 1955-56 pattern by fixing the loan basis for Santos type 4 at ports at Cr$ 1,950 per 60-kilo bag, with discounts for other grades and location. This new loan basis was Cr$200 below that in effect in the past season and equivalent to US$.40 per pound.
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    Modern coffee growing trends in São Paulo
    (1954-11) Krug, C. A.
    Coffee was introduced into Sao Paulo some 150 years ago. Migrating southwards trough the Paraiba Valley, the main connecting link between Rio de Janeiro and the State’s Capital, it moved to Campinas and from there north and northwestwards to become the world’s most gigantic agricultural enterprise, based on a single, perennial, crop plant. Over 2 billion shrubs were planted, covering an area of about 6 million acres. Peak production was obtained in Sao Paulo in 1934, a total of 21 million bags of green coffee having then been harvested.
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    Brazils coffee picture confused by ship unloaders strike in U.S.
    (1971-11) Delaval Filho, Torino
    Rio de Janeiro, October 22 – The coffee picture is confused considerably at this time largely due to the fact the coffee ports of the United States continue to remain closed, or at least no cargo can be landed due to a continuing longshoremen’s strike. The Pacific Coast ports are now open again, at least temporarily, but the Atlantic and Gulf ports are not accepting cargoes.