Revista Ceres
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Item Acumulação de matéria seca pelo cafeeiro conilon(Universidade Federal de Viçosa, 2010-01) Bragança, Scheilla Marina; Martinez, Herminia Emilia Prieto; Leite, Helio Garcia; Santos, Lucio Pereira; Lani, José Antonio; Sediyama, Carlos Sigueyuki; Alvarez V, Víctor HugoCom o objetivo de caracterizar a acumulação de matéria seca pelo cafeeiro conilon (Coffea canephora Pierre), um experimento foi conduzido em Marilândia/ES, no delineamento de blocos casualizados, com 24 tratamentos (época de amostragem) e três repetições. Utilizou-se a variedade clonal EMCAPA 8111, plantada em outubro de 1995. Constatou- se que o cafeeiro conilon apresentou padrão sigmoidal de crescimento até os seis anos de idade, com acumulação crescente de massa de matéria seca. Houve declínio na taxa de crescimento absoluto após 48 meses de idade e diminuição na taxa de crescimento relativo após o primeiro mês de idadeItem Agronomic performance and productivity of Arabica coffee intercropped with timber species(Universidade Federal de Viçosa, 2023-04-14) Freitas, Ana Flávia de; Fonseca, Arley José; Volpato, Margarete Marin Lordelo; Carvalho, Gladyston Rodrigues; Venturin, Regis Pereira; Silva, Vânia AparecidaThe insertion of the tree component in coffee production is a strategy from an economic and environmental perspective. Thus, the objective of this study was to evaluate the temporal influence on the agronomic and productive performance of the coffee crop under the interference of different tree species as a function of spacing. The experiment was set in the municipality of Santo Antônio de Amparo-MG, in 2012, and conducted in a randomized block design with four replications. The treatments were: cultivar ‘Catuai Vermelho IAC 99’ in monoculture (3.40 m x 0.65 m) and intercropped with African mahogany, teak and pink cedar, in two spacings (9 x 13.6 m and 18 x 13.6 m), in coffee rows. Three coffee rows were fixed between rows, totaling 13.6 m. The following variables were evaluated: height (m), stem diameter (cm), crown diameter (m), productivity (bags ha-1) and yield (l/sc) for coffee. From the evaluations, there is a significant effect of height, productivity and yield for the coffee crop. The system intercropped with tree species did not influence coffee productivity and yield until the 3rd harvest and, for the 5th harvest, intercropping with mahogany favored productivity, although the accumulated productivity did not show any treatment effect.Item Agronomic performance of Arabica coffee cultivars in the subtropical humid environment of Vale do Ribeira Paulista, Brazil(Universidade Federal de Viçosa, 2022-01-09) Carvalho, Alex Mendonça de; Teramoto, Érico Tadao; Botelho, Cesar Elias; Carvalho, Gladyston Rodrigues; Lima, Amador Eduardo de; Guerreiro Filho, OliveiroThis research is related to the evaluation of vegetative growth parameters, initial yield and incidence of pests and diseases of twelve Arabica coffee cultivars submitted to the subtropical humidity environment of Vale do Ribeira Paulista, Brazil. The experiment was performed in the Experimental Campus of the UNESP in Registro, in a randomized block design, with three replications. Stem diameter, number of plagiotropic branches, plant height, number of internodes of plagiotropic branches, length of the first plagiotropic branch, incidence of brown eye spot and phoma leaf spot on coffee leaves, infestation by leaf miner and the yield of cultivars were evaluated. The results obtained allowed to conclude that: i) cultivars Catuaí Amarelo IAC 62, Catuaí Vermelho IAC 99 and Mundo Novo IAC 379-1 were higher than the others, with yield above the national average in 2020 and percentage of flat beans below 10%; ii) all cultivars evaluated showed a similar level of increment of variables that indicate plant growth and reproductive development; iii) the cultivation environment is favorable to infestation by the leaf miner and unfavorable to the incidence of rust; iv) The prevailing climatic conditions in the Vale do Ribeira Paulista is suitable for the production of Arabica coffee.Item Arquitetura da copa do cafeeiro arábica conduzido com diferentes números de ramos ortotrópicos(Universidade Federal de Viçosa, 2018-09) Colodetti, Tafarel Victor; Tomaz, Marcelo Antonio; Rodrigues, Wagner Nunes; Verdin Filho, Abraão Carlos; Cavatte, Paulo Cezar; Reis, Edvaldo Fialho dosO estudo do comportamento do cafeeiro arábica conduzido com mais de um ramo ortotrópico surge como fonte de alternativas de melhoria da arquitetura da copa e da produção da lavoura cafeeira. Por isso, objetivou-se, com este trabalho, analisar a arquitetura da copa do cafeeiro arábica conduzido com diferentes números de ramos ortotrópicos por planta. Um experimento foi realizado em campo, no município de Santa Teresa, ES, em altitude de 740 m, topografia ondulado-acidentada, com precipitação e temperatura média anual de 1.282 mm e 21,1 oC, respectivamente. O espaçamento foi de 2,5 x 1,0 m e o cultivar foi o Catuaí Vermelho IAC44. Em novembro de 2012, aos oito anos de idade, a lavoura foi recepada e as brotações que surgiram foram conduzidas para promover o estabelecimento de três tratamentos referen- tes ao número de ramos ortotrópicos: um, dois ou três ramos por planta. O experimento seguiu delineamento em blocos casualizados, com oito blocos e os três tratamentos. Plantas de cafeeiro arábica com dois ou três ramos ortotrópicos não se diferiram e apresentaram maior área e volume de copa, densidade de enfolhamento e área foliar dos ramos plagiotrópicos. A condução do cafeeiro arábica com dois ramos ortotrópicos por planta proporcionou maior produção de café beneficiado por hectare, bem como maior proporção de grãos graúdos (grãos maiores e com massa mais homogênea).Item Avaliação da variabilidade do estado nutricional e produtividade de café por meio da análise de componentes principais e geoestatística(Universidade Federal de Viçosa, 2013-03) Silva, Samuel de Assis; Lima, Julião Soares de SouzaDeterminar o estado nutricional das plantas traz diversas contribuições à cafeicultura, principalmente quando esse estado é avaliado, considerando-se a variação espacial existente nos campos de produção. Este experimento objetivou analisar a variabilidade espacial do estado nutricional e da produtividade de café arábica, utilizando técnicas de análise de componentes principais (ACP) e geoestatística. O experimento foi desenvolvido em uma malha de 50 pontos amostrais, montada em uma lavoura de Coffea arabica L., variedade Catuaí. Realizaram-se amostragens foliares para avaliação dos macro e micronutrientes e coletas de frutos para o levantamento da produtividade. Os dados foram submetidos à ACP, para transformação dos valores de nutrientes em novas variáveis e, em seguida, submetidos à geoestatística, para quantificar o grau de dependência espacial dos componentes principais e da produtividade. A aplicação conjunta de ACP e geoestatística permitiu estudar de forma eficiente o estado nutricional das plantas. A lavoura estudada apresenta desequilíbrio nutricional, sendo o excesso de N e de Cu limitantes à produtividade da cultura, mesmo em locais com adequada concentração foliar dos demais nutrientes.Item Avaliação do efeito das concentrações de sacarose e dos estádios de desenvolvimento do fruto no cultivo in vitro de embriões de frutos de cafeeiro(Universidade Federal de Viçosa, 2011-11) Jesus, Adriana Madeira Santos; Villa, Fabíola; Lara, Ana Carolina da Costa; Pasqual, MoacirA cultura in vitro é uma técnica controlada que proporciona estudar os processos nutricionais, fisiológicos e bioquímicos de embriões em vários estádios de desenvolvimento. O objetivo foi avaliar a relação entre estádio de desenvolvimento do fruto e concentração de sacarose, no meio, durante o desenvolvimento, in vitro, de embriões de cafeeiro. Frutos de Coffea arabica cv. Acaiá foram colhidos, lavados, desinfestados, seus embriões excisados e inoculados em meio de cultivo MS, com pH ajustado para 5,8. Os tratamentos consistiram em combinação de concen- trações de sacarose (0, 15, 30, 60, 90 e 120 g L -1 ) e estádios de desenvolvimento do fruto (chumbinho, chumbo, verde, verde-cana, cereja e passa). Após a inoculação, os embriões foram incubados em sala de crescimento, a 27 ± 1 oC, fotoperíodo de 16 horas e 35 μ mol m -2 s -1 de intensidade luminosa. O delineamento experimental utilizado foi inteira- mente casualizado, em esquema fatorial 6 x 6, com seis repetições constituídas por quatro tubos cada. Após 60 dias de desenvolvimento, as plântulas foram avaliadas com base no comprimento da parte aérea, massa de matéria fresca total da parte aérea e das raízes. Observaram-se influências das concentrações de sacarose e dos estádios de desenvolvi- mento do fruto no crescimento e desenvolvimento das plântulas. Resultados satisfatórios para todas as variáveis estudadas foram obtidos com embriões excisados no estádio verde, inoculados em meio de cultivo suplementado com 51 a 70 g L -1 de sacarose.Item Café convencional versus café orgânico: perspectivas de sustentabilidade socioeconômica dos agricultores familiares do Espírito Santo(Universidade Federal de Viçosa, 2011-03) Siqueira, Haloysio Miguel de; Souza, Paulo Marcelo de; Ponciano, Niraldo JoséEsse artigo enfoca a viabilidade de investimento na produção de café arábica, no Estado do Espírito Santo, comparando os sistemas convencional e orgânico, para identificar o que proporciona maior sustentabilidade socioeconômica aos produtores familiares. Os métodos de avaliação econômica utilizados foram o valor presente líquido, a taxa interna de retorno e o tempo de retorno do capital investido. Também foi feita a análise de sensibilidade. Demonstrou-se que ambos os sistemas de produção foram viáveis, mas, observou-se a grande dependência de rece- bimento do prêmio para viabilizar o cultivo orgânico, compensando a sua menor produtividade. Além disso, o preço recebido foi a variável que exerceu a maior influência na rentabilidade dos cafeicultores familiares. Concluiu-se que, assegurada a eficiência econômica e ecológica do sistema orgânico, o desafio é aperfeiçoar a sua eficiência técnica, para que possa contribuir com a sustentabilidade socioeconômica dos cafeicultores familiares.Item Calcium and potassium contents in nutrient solution on Phoma leaf spot intensity in coffee seedlings(Universidade Federal de Viçosa, 2016-07) Catarino, Aricléia de Moraes; Pozza, Edson Ampélio; Pozza, Adélia Aziz Alexandre; Santos, Leone Stabile dias; Vasco, Gabriel Brandão; Souza, Paulo Estevão deCoffee is one of the main export commodities of Brazilian agribusiness. Phoma leaf spot [Phoma tarda (Stewart) Boerema & Bollen] is one of the most important coffee fungal diseases in Brazil. Therefore, this study aimed to evaluate the intensity of Phoma leaf spot in coffee seedlings supplied with different rates of Ca +2 and K + . The study was conducted under controlled conditions in a growth chamber, at the Department of Phytopathology – UFLA, from February 2010 to December 2011. The assay was repeated twice under the same conditions. The nutrient solutions consisted of five concentrations of K + (3, 4, 5, 6, 7 mmol L -1 ) and Ca +2 (2, 4, 6, 8 and 10 mmol L -1 ). The experiment was arranged in a randomized block design, with 25 treatments and three replicates, with two plants per plot. The areas under incidence progress curve (AUIPC) and severity (AUSPC) were calculated. At the lowest rate of Ca 2+ (2 mmol L - 1 ) and highest K + (6 and 7 mmol L -1 ), approximately, the AUIPC was the smallest. For the AUSPC, the lowest rates of Ca +2 and K + resulted in the lowest severities. Supply of Ca +2 and K + in nutrient solution reduced AUIPC and AUSPC of Phoma leaf spot, and these nutrients can be recommended for the management of the disease.Item Características físico-químicas de bebidas de café tipo expresso preparadas a partir de blends de café arábica e conilon(Universidade Federal de Viçosa, 2015-07) Lima Filho, Tarcísio; Lucia, Suzana Maria Della; Saraiva, Sérgio Henriques; Lima, Rondinelli MoulinNos últimos anos tem sido crescente a procura por bebidas de café diferenciadas, como o tipo expresso. Nessa bebida, é essencial um alto teor de extrato aquoso para garantir um bom corpo, o que pode ser obtido utilizando-se o café conilon. O Estado do Espírito Santo é o maior produtor nacional de café conilon. Ainda que existam vários estudos sobre a composição físico-química do café brasileiro, pouco se sabe sobre características físico-químicas das bebidas de café expresso obtidas com blends entre o café arábica e o conilon capixaba. Neste trabalho teve-se como objetivo realizar a caracterização físico-química da bebida de café expresso formulada a partir de blends de café arábica e conilon produzido no Espírito Santo (nas proporções de arábica e conilon de 100:0; 80:20; 60:40; 40:20; e 0:100, respectivamente), com diferentes tipos de processamento (natural e descascado). Foram realizadas análises de umidade, pH, acidez titulável total e extrato aquoso. Constatou-se que a utilização de conilon no blend com arábica, nas duas formas de processamento, acarreta em bebidas com maior valor de pH, menor acidez e maior teor de extrato aquoso. Um maior teor de extrato aquoso é interessante para o preparo de café tipo expresso. Sendo assim, os resultados demonstram a viabilidade da utilização do café conilon em blends com arábica no preparo do café tipo expresso, quando se desejam bebidas com maior teor de extrato aquoso.Item Classification of Coffea canephora clones in botanical varieties by discriminant analysis of the k-nearest neighbors(Universidade Federal de Viçosa, 2021-11-08) Souza, Marciléia Santos; Ferreira, Fábio Medeiros; Rocha, Rodrigo Barros; Lopes, Maria Teresa Gomes; Oliveira, Leilane Nicolino LamarãoA strategy for genetic improvement of coffee Coffea canephora plants is to aggregate through artificial crossings the characteristics of the Conilon botanical variety, such as shorter height and drought resistance, with the higher average grain size and resistance to pests and diseases of the Robusta variety. Efficiently separating the clones into these two groups with the aid of appropriate analytical procedures makes field tasks easier for professionals and, thus, allows the systematic production of intervarietal hybrids. This study verifies if the non-parametric discriminant analyzes of the k-nearest neighbors (k-NN) and k-average neighbors (k-AN) would be able to correctly classify 130 coffee clones in their botanical varieties previously designated as Conilon, Robusta and Intervarietal Hybrids populations from ten quantitative agronomic characteristics, including the processed coffee beans yield, considering the existing population genetic divergence. These characteristics were found to be good discriminatory variables and the discriminant analyzes k-NN and k-AN, based on the principle of similarity by neighborhood, classified the clones with high hit rates. The k-AN discriminant analysis was able to better discriminate intervarietal hybrids from the group clones Conilon. The results correctly reflected the genetic diversity between the botanical varieties and intervarietal hybrids of Coffea canephora, allowing us to conclude that these classification methods can assist breeders in the main task of discriminating Conilon from Robusta clones.Item Combined application of Isaria fumosorosea and beta-cyfluthrin in the control of coffee leaf miner(Universidade Federal de Viçosa, 2022-10-17) Lago, William Oliveira do; Sabino, Paulo Henrique de Siqueira; Ramirio, Lucas Deleon; Venâncio, Helaine Barros de OliveiraThe coffee leaf miner is responsible for significant decreases in coffee production. To mitigate the problems caused by this pest control strategies need to be applied. The combined application of chemical and biological insecticides is an alternative that can reduce the population of leaf miner in areas with high infestation and occurrence of resistant individuals. The objective of this study was to evaluate the combined application of Isaria fumosorosea and beta-cyfluthrin in the control of coffee leaf miner. A randomized block design was used, in a 4 x 2 factorial scheme, with four treatments: I. fumosorosea, beta-cyfluthrin, I fumosorosea + beta-cyfluthrin and control, besides two application levels, one and two applications. There was no significant effect on the interaction between treatments. The number of applications did not increase the control percentage of the leaf miner. However, the treatments I. fumosorosea, beta-cyfluthrin, I fumosorosea + beta-cyfluthrin showed a higher control percentage of the leaf miner, compared to the control treatment with both one and two applications. I. fumosorosea, beta-cyfluthrin, and the combination of I fumosorosea + beta-cyfluthrin are effective in controlling the leaf miner.Item Comportamento agronômico de progênies F4 de cafeeiros oriundos do cruzamento entre os cultivares Mundo Novo e Catuaí(Universidade Federal de Viçosa, 2011-05) Pedro, Francisco Carlos; Guimarães, Rubens José; Carvalho, Gladyston Rodrigues; Botelho, César Elias; Rezende, Juliana Costa de; Carvalho, Alex MendonçaA espécie Coffea arabica L é cultivada em todas as regiões cafeeiras do Estado de Minas Gerais, com predominân- cia dos cultivares Catuaí e Mundo Novo, por seu vigor vegetativo, alto potencial produtivo e boa qualidade de bebida. Visando a identificar e selecionar progênies de cafeeiro com boas características agronômicas, foi instalado e condu- zido um experimento na Fazenda Experimental da EPAMIG, no município de Três Pontas, MG. Foram avaliadas 39 progênies na 4a geração de autofecundação, após o 2o retrocruzamento entre ‘Catuaí’ e ‘Mundo Novo’ (genitor recorrente), desenvolvidas pelo programa de melhoramento genético da Epamig. Os cultivares Catuaí Vermelho MG 99, Rubi MG 1192 e Acaiá Cerrado MG 1474 foram utilizados como testemunhas. Foram analisadas as características: produção de café beneficiado em sc.ha -1 de oito safras (1998/1999 a 2005/2006), vigor vegetativo, percentagem de frutos chochos e classificação quanto à peneira. Ficou evidente que existe variabilidade genética dentro do grupo de progênies estudadas. As maiores produtividades foram encontradas na sétima e oitava colheita. As progênies 1189-9- 80-1 e 1189-9-80-3 apresentaram melhor desempenho, em todas as características avaliadas e serão selecionadas para futuros trabalhos de melhoramento genético, sendo lançadas como cultivar ou utilizadas em hibridações.Item Comunidade de parasitóides associada à cultura do café em Piatã, Chapada Diamantina, BA(Universidade Federal de Viçosa, 2010-03) Palma-Santos, Magno Clery da; Pérez-Maluf, RaquelOs himenópteros parasitoides são inimigos naturais de insetos-praga e têm demonstrado eficiência em estratégias de controle, contribuindo para a manutenção do equilíbrio ecológico de agroecossistemas. Esta pesquisa buscou identificar a diversidade de parasitoides associada a culturas de café em Piatã, BA. As coletas foram realizadas com armadilhas Malaise, que permaneceram no campo por sete dias em coletas mensais, de setembro de 2006 a agosto de 2007. Foram coletados 14.669 himenópteros, distribuídos em nove superfamílias, sendo elas Ceraphronoidea, Chalcidoidea, Chrysidoidea, Cynipoidea, Evanioidea, Ichneumonoidea, Mymarommatoidea, Platygastroidea e Proctotrupoidea, e 29 famílias. Coletaram-se 22 famílias constantes e 11 dominantes, destacando-se Ichneumonidae, Braconidae e Scelionidae como mais frequentes, totalizando 50,33% dos indivíduos coletados. As famílias Braconidae, Eulophidae e Bethylidae, indicadas como promissoras em programas de controle biológico no café, foram coletadas ao longo de todo o ciclo fenológico do café.Item Coverage plants in the management of skeletal coffee(Universidade Federal de Viçosa, 2022-06-13) Franco Junior, Kleso Silva; Florentino, Ligiane Aparecida; Calegari, Ademir; Mantovani, José Ricardo; Caixeta, Ivan Franco; Terra, Ana Beatriz CarvalhoCurrently, one of the most used practices in national coffee production is skeletal pruning, to preserve productive capacity, correct plant architecture, minimize the occurrence of diseases, among others. Also, it reduces the plants diameter, exposing the soil to climatic conditions, erosion, loss of moisture and nutrients, negatively affecting the development of coffee. The use of cover plants intercropped with coffee is presented as a technique to avoid and minimize these problems. Therefore, the objective of this research was to evaluate the effect of cover crops on the chemical and physical characteristics of the soil and the skeleton coffee tree. The experiment took place at Fazenda Boa Esperança, city of Serrania, South of Minas Gerais, from October/2017 to December/2018, in randomized blocks, composed of 8 treatments with and without cover crops. Three replicates per treatment were used, totaling 24 experimental plots, each with 14 plants, being the 10 central considered useful for evaluation. The cover crops contributed to the improvement of nutrient contents in the soil, maintained a better level of humidity and milder temperatures providing a greater development to the skeletonized coffee. They also positively influence weed control, but none could suppress all plants present in the research.Item Digital imaging of coffee leaves under different nitrogen concentrations applied to soil(Universidade Federal de Viçosa, 2022-01-09) Godoy, Leandro José Grava de; Carvalho, Alex Mendonça de; Freitas, Ana Flávia de; Botelho, Cesar Elias; Garibaldi, João Luís Teodoro; Ferrari, SamuelBrazil is the largest Coffea arabica L. producer and exporter in the world market. In view of the need for nitrogen fertilization, the objective of this work was to evaluate the use of digital images of coffee leaves as a function of nitrogen concentration and cultivars, as well as to evaluate the most adequate sampling of this technique to predict leaf nitrogen. The experiment was set in a greenhouse, at UNESP - Experimental Campus of Registro-SP, using 12L pots with medium sand. A completely randomized design was adopted, in a 4 x 2 factorial scheme, with four concentrations of N (0, 50, 100 and 200 mg dm-3), and two coffee cultivars (Mundo Novo and Obatã), with ten replications. The variables evaluated were: hue, dark green color index (DGCI), leaf area and leaf nitrogen content. The hue and DGCI were influenced by N concentration, cultivar and are dependent on the day after treatment application and the number of leaves used. The use of five leaves per replication was more adequate to estimate leaf N content. Hue, DGCI and leaf area were higher in Obatã depending on the day after application of the treatment and N concentration.Item Dinâmica dos micronutrientes em cafeeiros enxertados(Universidade Federal de Viçosa, 2013-03) Ferreira, André Dominghetti; Carvalho, Gladyston Rodrigues; Abrahão, Juliana Costa Rezende; Rezende, Ramiro Machado; Botelho, Cesar Elias; Carvalho, Alex Mendonça deAs respostas à disponibilidade dos nutrientes variam entre espécies distintas dentro de um mesmo gênero, por causa, principalmente, das exigências nutricionais variáveis, capacidade de absorção, translocação e utilização dos nutrientes. O objetivo deste trabalho foi avaliar a eficiência de absorção, translocação e uso dos micronutrientes por diferentes cultivares de Coffea arabica L., enxertados em Apoatã IAC 2258 (Coffea canephora). O experimento foi instalado em casa de vegetação, utilizando-se o método de cultivo em solução nutritiva. Foi utilizado um fatorial 7 x 3 + 2, sendo sete cultivares de Coffea arabica L. (Palma II, Catucaí 2 SL, Oeiras MG 6851, Obatã IAC 1669-20, Acauã, Topázio MG 1190 e Paraíso MG H 419-1), três tipos de mudas (pé franco, autoenxertada e enxertada sobre o cultivar Apoatã IAC 2258) e duas testemunhas (Apoatã autoenxertado e Apoatã pé franco). O porta-enxerto utilizado influen- ciou negativamente na absorção de boro, ferro e manganês. A translocação dos micronutrientes boro e cobre obteve maiores índices nas mudas enxertadas. O cultivar Palma II, quando enxertado, apresentou o maior índice de utilização dos nutrientes, mostrando-se passível de ser enxertado. O porta-enxerto utilizado mostrou-se apto para a enxertia, por não sofrer influência negativa, tanto pela enxertia, quanto pelos cultivares utilizados.Item Early induction of orthotropic shoots in Coffea canephora(Universidade Federal de Viçosa, 2020) Espindula, Marcelo Curitiba; Araújo, Larissa Fatarelli Bento de; Schmidt, Raquel; Dias, Jairo Rafael Machado; Rocha, Rodrigo BarrosIn Coffea canephora, the number of orthotropic shoots is directly related to plant yield. The objective of this study was to evaluate the vegetative and yield performance of Coffea canephora, from the botanical variety Conilon, under different management systems for early emission of orthotropic shoots. The experiment was carried out in Ouro Preto do Oeste, Rondônia, between November 2011 and May 2014. Three types of management techniques were tested for early induction of orthotropic shoots in coffee trees (T1 = bending of the orthotropic shoot; T2 = apical pruning of the orthotropic shoot, T3 = free growing). The experiment was conducted in a randomized block design with 20 replicates. Each block consisted of a clonal genotype (clone) from the Embrapa Coffee Breeding Program. The techniques pruning and apical pruning were efficient to induce early growth of orthotropic shoots in Coffea canephora, resulting in higher yield in the first commercial bean production.Item Effect of air blast sprayer application speed on the dye retention of coffee leaves(Universidade Federal de Viçosa, 2022-01-09) Alvarenga, Cleyton Batista de; Zampiroli, Renan; Rinaldi, Paula Cristina Natalino; Silva, Tulio Urban Lourenço MirandaImproving the effectiveness of pesticide application for controlling insects, mites, and pathogens in coffee cultivation has been a major challenge for coffee farmers, researchers, and consultants. The present study aimed to assess the deposition and distribution of a brilliant blue tracer in the coffee canopy using Jacto’s Arbus 2000 Super Export EL and Kuhn’s Twister 2000 air blast sprayers at different application speeds (5 and 7 km h-1). The experiment was conducted using a randomized block design, with a 2 × 2 factorial arrangement (two sprayer models and two application speeds), with six replicates. After spraying, leaves were collected, and the deposition of the tracer was assessed using spectrophotometry. The canopy was divided into lower, middle, and upper heights, and subdivided into external and internal crown positions. The percentage difference in spray deposition between positions was termed relative spray deposition. Spray deposition in the internal crown differed only in the upper third section between sprayers. In the external crown, the application speed affected the deposition of tracer dye for both sprayers, whereas, in the internal crown, the application speed only affected the deposition of tracer dye in the upper crown section only when using the Arbus sprayer.Item Effect of N and K doses in nutritive solution on growth, production and coffee bean size(Universidade Federal de Viçosa, 2013-03) Clemente, Junia Maria; Martinez, Herminia Emilia Prieto; Alves, Leonardo Corrêa; Lara, Marcelo César RosaAn adequate supply of nutrients is essential for obtaining high yields of coffee. The objective of this study was to evaluate the effect of N, K and the N:K ratio on vegetative and reproductive growth of coffee. For this purpose, coffee plants were grown in nutrient solution containing K in the concentrations of 1.08; 2.15; 3.23 and 5.38 mmol L -1 combined with a dose of 6 mmol L -1 N, resulting in the N:K ratios (w/w): 1:0.5; 1:1; 1:1.5 and 1:2.5. The control treatment consisted of the doses 3 and 1.61 mmol L -1 of N and K respectively, resulting in the N:K ratio (w/w) 1.0:1.5. The following variables were evaluated: height, stem diameter, number of nodes of the eighth plagiotrofic branch (index branch), pairs of plagiotrofic branches and number of nodes in the orthotropic branch every three weeks from the beginning of the experiment. Additionally, it was evaluated the chemical composition of processed beans and leaves between the flowering and the rapid expansion stage of the cherry beans, production of cherry beans per plant and classification of beans according to the size. N influenced mainly the characteristics of vegetative growth and K influenced mainly the reproductive growth evaluated by the production. The lowest production resulted in the highest percentages of beans retained on sieves with holes larger than 16/64", while the highest production promoted an increase in the percentage of beans retained on sieves with holes smaller than 16/64".Item Effectiveness of coffee leaf miner control associated with spray deposition in coffee leaves(Universidade Federal de Viçosa, 2020) Zampiroli, Renan; Alvarenga, Cleyton Batista de; Rinaldi, Paula Cristina Natalino; Andaló, Vanessa; Prado, Jair Rocha do; Gonçalves, Pablo Arthur SilvaCoffee production faces challenges due to the susceptibility of the crop to insects. Owing to the coffee leaf miner Leucoptera coffeella, which is one of the main insect pests, the technology for the application of phytosanitary measures becomes the main challenge for coffee growers. This study aimed to evaluate the effectiveness of coffee leaf miner control using different methods of application. The study was conducted in an experimental site in the municipality of Monte Carmelo – Minas Gerais. Spray depositions in different positions of the plant canopy and the effective control of coffee leaf miner were evaluated using the following application treatments: a hydropneumatic sprayer with varying spray volumes (200 and 400 L ha-1), two hollow-cone spray nozzles with the presence and absence of agricultural adjuvant, and electrostatic application using a spray volume of 200 L ha-1 with and without spray adjuvant. The addition of an adjuvant to the spray did not influence coffee leaf miner control; in contrast, a spray volume of 200 L ha-1 combined with the application of coarse droplets was efficient in the management of insect pest. The reduction in the rate of the application using coarse droplets increased the operational capacity and reduced spray drift potential.
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