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    Influence of coffee pruning on the severity of frost damage
    (Instituto de Tecnologia do Paraná - Tecpar, 2000-03) Androcioli Filho, Armando; Caramori, Paulo Henrique
    Frost damages in a field experiment of pruning types and systems for the cultivars of Coffea arabica Catuaí and Mundo Novo, were evaluated at Londrina (23 o 22’S, 52 o 10 ́W), State of Parana, southern Brazil, during the winter of 1990 and 1994. Pruning types evaluated were ‘esqueletamento’ (cutting off all plagiotropic branches at 20-30 cm from the orthotropic branch), ‘decote’ (cutting off the orthotropic branch at 1.5 m and 2.0 m above ground) and ‘recepa’ (cutting off the orthotropic branch at 0.8 m above ground), performed on all rows and on alternate rows, and on different sections of the plant. Results indicated that frost damage could increase according to the type and height of pruning. The pruning type ‘esqueletamento’ and prunings at higher levels were more suitable for regions with frost risk. Under severe frost condition, pruning type did not affect the damage in anyone of the treatments evaluated.
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    High coffee population density to improve fertility of an oxisol
    (Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa, 1999-03) Pavan, Marcos Antonio; Chaves, Júlia César Dias; Siqueira, Rubens; Androcioli Filho, Armando; Colozzi Filho, Arnaldo; Balota, Elcio Liborio
    The objective of this work was to evaluate the effect of coffee (Coffea arabica L.) population densities on the chemical and microbiological properties of an Oxisol. The work was carried out on soil samples of 0-20 cm depth originated from an experimental site which had been used for coffee tree spacing studies during 15 years, in Paraná State, Brazil. Eight coffee tree populations were evaluated: 7143, 3571, 2381, 1786, 1429, 1190, 1020, and 893 trees/ha. Increasing plant population increased soil pH, exchangeable Ca, Mg, K, extractable P, organic carbon, moisture content and coffee root colonization by vesicular arbuscular mycorrhizal fungi, and decreased exchangeable Al and microbial biomass. Such results were attributed to better erosion control, improved plant residue management and nutrient cycling, and decreased leaching losses. Increasing coffee tree population per unit of area has shown to be an important reclamation recuperation strategy for improving fertility of the acid soils in Paraná, Brazil.
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    Atributos arquiteturais de cafeeiros com geometrias contrastantes cultivados em diferentes espaçamentos
    (Embrapa Café, 2013) Araujo-Junior, Cezar Francisco; Androcioli Filho, Armando; Rakocevic, Miroslava; Barros, Carlos Vitor; Yada Junior, George Mitsuo; Rosa, Fabio Trizotti
    As características morfológicas dos cafeeiros são fatores decisivos para o manejo e as operações mecanizadas em lavouras cafeeiras adensadas. O objetivo deste estudo foi avaliar atributos arquiteturais de três cultivares de cafeeiros arábica de geometrias contrastantes, cultivados em diferentes espaçamentos. O experimento foi instalado na Estação Experimental do Instituto Agronômico do Paraná – IAPAR, município de Londrina, região Norte do Paraná. O solo da área de estudo foi classificado como Latossolo Vermelho distroférrico típico - LVdf, muito argiloso, relevo suave-ondulado com 3 % de declividade. O delineamento experimental utilizado foi o de blocos casualizados, em esquema de parcelas subdivididas. O espaçamento entrelinhas foi 2,0 m; 2,5 m e 3,0 m e nas sub-parcelas os cultivares de cafeeiros IPR 106 (ramificação normal - ângulo de implantação dos ramos no tronco entre 50 e 85 °), Catuaí IAC-99 (ramificação normal) e Catuaí Erecta IAPAR 88039 (ramificação ereta com ângulo entre os plagiotrópicos e ortotrópico de 26 °). Os atributos arquiteturais (altura, diâmetro da copa e diâmetro do caule) foram avaliados onze meses após o plantio da lavoura cafeeira, estes foram influenciados pelo espaçamento. Em geral, o menor espaçamento de entrelinhas favoreceu os atributos avaliados. O cultivar IPR 106 apresenta menor altura do eixo ortotrópico e o diâmetro de copa quando comparada aos cultivares Catuaí 99 e Erecta em três espaçamentos estudados. Isso provavelmente se deve às características gerais da cultivar porte baixo e comprimento menor dos entrenós dos eixos ortotrópicos e plagiotrópicos. Os diâmetros da copa e do caule da cultivar Erecta 88039 não foram influenciados pelo espaçamento nas entrelinhas. Por outro lado, para os cultivares Catuaí 99 e IPR 106, calculou-se que o diâmetro de copa máximo, a partir do ponto de inflexão da parábola foi obtida no espaçamento de 2,23 m e 2,37 m entrelinhas, respectivamente. O diâmetro do caule reduz com o aumento do espaçamento nas entrelinhas para os cultivares IPR 106 e Catuaí 99. Portanto, o aumento do espaçamento nas entrelinhas influencia negativamente os atributos avaliados para os cultivares em estudo.