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    Selection and genetic parameters for interpopulation hybrids between kouilou and robusta coffee
    (Instituto Agronômico (IAC), 2019) Carvalho, Humberto Fanelli; Silva, Felipe Lopes da; Resende, Marcos Deon Vilela de; Bhering, Leonardo Lopes
    Selection of hybrid coffee plants coming from crosses between divergent populations is particularly relevant for the success of breeding programs. This study aimed to outline the best selection strategy in a hybrid population of Coffea canephora var. kouilou and robusta by estimating intrapopulation genetic parameters. Twenty full-sib progenies obtained by North Caroline II were installed in a randomized complete blocks design, with one plant per elementar plot. The following traits were evaluated: vegetative vigor, reaction to rust, plant height, diameter of canopy projection, maturity time, and bean yield. Significant individual genotypic variance and heritability estimates lead to an effective selection. The multi-trait selection index carried out between progenies and at individual level provided 5% and 40% gain, respectively. Thus, intrapopulation selection in a hybrid population is a viable strategy for the selection of superior individuals to compose new crosses and clones for cultivars in the breeding program of C. canephora, even with unbalanced data.
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    Adaptabilidade e estabilidade via regressão não paramétrica em genótipos de café
    (Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa, 2010-01) Nascimento, Moysés; Ferreira, Adésio; Ferrão, Romário Gava; Campana, Ana Carolina Mota; Bhering, Leonardo Lopes; Cruz, Cosme Damião; Ferrão, Maria Amélia Gava; Fonseca, Aymbiré Francisco Almeida da
    O objetivo deste trabalho foi avaliar uma metodologia de análise de adaptabilidade e estabilidade fenotípica de genótipos de café baseada em regressão não paramétrica. A técnica utilizada difere das demais, pois reduz a infl uência na estimação do parâmetro de adaptabilidade de algum ponto extremo, ocasionado pela presença de genótipos com respostas demasiadamente diferenciadas a determinado ambiente. Foram utilizados dados provenientes de um experimento sobre produtividade média de grãos de 40 genótipos de café (Coffea canephora), com delineamento em blocos ao acaso, com seis repetições. Os genótipos foram avaliados em cinco anos (1996, 1998, 1999, 2000 e 2001), em dois locais (Sooretama e Marilândia, ES) no total de dez ambientes. A metodologia proposta demonstrou ser adequada e efi ciente, pois extingue os efeitos impróprios induzidos pela presença de pontos extremos e evita a recomendação incorreta de genótipos quanto à adaptabilidade.