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    Evaluation of a prototype of soil thermal solarizer for control of gall nematode in the production of coffee seedlings
    (Universidade Federal de Lavras, 2023-02-23) Uchôa, Francisco Paiva; Vieira Junior, José Roberto; Fernandes, Cléberson de Freitas; Rocha, Rodrigo Barros; Espíndula, Marcelo Curitiba; Rudnick, Vaneide Araújo de Sousa; Silva, Dvany Mamedes da; Freire, Tamiris Chaves; Sangi, Simone Carvalho; Mariobo, Solange Aparecida Rodrigues
    In coffee crops at Rondônia State of Brazil, there is an increase in phytonematode epidemics.Since most local coffe nurseries at Rondônia use soil as substrate for seedling production, this work aimed to test the minimum exposure time at 60 ºC to control of root-knot nematodes Meloidogyne incognita in soil by means of solar heating, using a solarizer, in an adapted version for better heating perfomance. The used solarizer prototype was built of a wooden box covered with metal sheets, thermal blankets, painted black, with aluminum pipes of 0.5 cm in diameter at the bottom of the box that circulates the water heated by the collector box. The soil was inoculated with a suspension of 1000 eggs + J2 of M. incognita per liter and placed in equipment with a capacity of 150 liters. Exposure times at a minimum temperature of 60 °C were evaluated, with 14 treatments: C1 (non-inoculated and not autoclaved), C2 (inoculated), C3 (non-inoculated and autoclaved) T0’, T15’, T30’, T45’, T60’, T180’, T360’, T720’, T1440’, T2880’ and T4320’ . The temperature was measured every 15 minutes using a skewer-type digital thermometer. The soil was removed according to the exposure time, and placed in 8-liter pots, in which clone 125 and BRS 2357 coffee seedlings, susceptible to M. incognita , were transplanted and growing in a greenhouse for 180 days. The experimental design used was DIC, with 6 replications, each seedling as na experimental unit. Reproduction factor (FR), number of eggs per plant (NOGR) and number of galls per gram of root (NGGR) were evaluated. The FR, NOGR and NGGR variables reduced with exposure time. All treatments showed an effect to control the population of M. incognita in infected soils, with 100% efficacy of pathogen eradication from the T45’ treatment, 60 minutes of exposure is recommended for the production of Coffea canephora seedlings. Taken together, thir work showed the high potential of thr solorizer to contribute in the root-knot nematode control to seedling production.
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    Robustas amazônicos I: sinopse da evolução progressiva da qualidade de bebida na cafeicultura rondoniense
    (Embrapa Café, 2019-10) Ramalho, André Rostand; Alves, Enrique Anastácio; Rocha, Rodrigo Barros; Teixeira, Alexsandro Lara; Vieira Júnior, José Roberto; Espíndula, Marcelo Curitiba; Silva, Renata Kelly da
    Após quase 50 anos da introdução do cafeeiro arábica (Coffea arabica L.) e do processo oficial da colonização agrária do Território Federal de Rondônia, a nova cafeicultura estadual, baseada atualmente no cultivo da espécie Coffea canephora Pierre (variedades botânicas Robusta (grupo Congolês SG2) e Conilon), está historicamente passando pelo seu melhor momento técnico, econômico e imagem positiva junto à comunidade nacional. Após décadas de riscos, incertezas e desapontamentos dos cafeicultores rondonienses. O principal objetivo por meio deste trabalho foi sinopticamente apresentar e analisar algumas tendências evolutivas em termos agrotecnológicos da cafeicultura de Rondônia com crescente valoração dos ativos genéticos (clones híbridos de Robusta e Conilon), tanto os selecionados pela pesquisa, quanto os de origem genética desconhecida ou “crioulos”, selecionados pelos agricultores e viveiristas em lavouras comerciais de café. Os marcos técnicos evolutivos (progressivos e regressivos) destes recentes processos de mudanças tecnológicas em Rondônia não estão registrados e disponibilizados para o conhecimento das gerações futuras do agronegócio café. A qualidade extrínseca e intrínseca do café é critério primordial para precificar o produto no mercado nacional e internacional. Cafés mais valorados são aqueles de melhor qualidade de bebida. Com o incremento da demanda mundial por cafés especiais, janelas de oportunidades estão surgindo para os cafés Robustas e Conilons brasileiro. Os resultados gerados nos projetos de melhoramento genético das populações de Robustas subsidiaram a solicitação de registro da marca Robusta Amazônico pela Embrapa Rondônia, no Instituto Nacional de Propriedade Intelectual (INPI). Simultaneamente, está contribuindo com a Rede Nacional de Inovação e Produtividade (RENAPI), vinculado à Agência Brasileira de Desenvolvimento Industrial (ABDI) quanto a solicitação de reconhecimento pelo INPI, para Indicação Geográfica (IG) da principal região rondoniense produtora de cafés Robustas Amazônicos Finos. A denominação comercial provável será baseada no terroir “Matas de Rondônia”.
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    Quality evaluation of Coffea canephora ‘Apoatã’ seeds for rootstock production
    (Editora UFLA, 2018-01) Espíndula, Marcelo Curitiba; Botelho, Frederico José Evangelista; Clemente, Aline da Consolação Sampaio; Teixeira, Alexsandro Lara; Alves, Gleice Quele Fonseca; Oliveira, Roseane Maria Evangelista
    Coffea canephora ‘Apoatã’ seeds are used for the formation of rootstocks for grafting of C. arabica seedlings. The quality of seeds and the individualization of used genotypes are prevalent factors for the formation of vigorous rootstocks that will enhance the formation of quality seedlings. The aim of the present study was to characterize and evaluate the seed quality of C. canephora ‘Apoatã’ genotypes for potential use of rootstocks for C. arabica species. Were used seeds of 30 C. canephora ‘Apoatã’ genotypes, obtained from the experimental field of Embrapa Rondônia in Ouro Preto do Oeste, RO, Brazil. The seeds were processed and subjected to germination, first germination count and tetrazolium tests. Moisture, 100- seed mass and chemical composition analyses of seeds were also determined. The mass, physiological quality and chemical composition of C. canephora ‘Apoatã’ seeds vary according to the genotype. The variation of the physiological quality of C. canephora ‘Apoatã’ seeds is not related individually to caffeine, total sugars, ash, ether extract, crude fiber protein and chlorogenic acid. Seed batches of C. canephora ‘Apoatã’ from different genotypes contain seeds of different sizes, being indicated the classification before the processing stage in order to prevent mechanical damages.
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    Cloroses típicas em folhas de cafeeiros Coffea canephora
    (Embrapa Rondônia, 2012-09) Espíndula, Marcelo Curitiba; Marcolan, Alaerto Luiz; Bragança, Scheilla Marina; Partelli, Fábio Luiz; Dias, Jairo Rafael Machado
    O trabalho trata das alterações no padrão vegetativo das folhas pode auxiliar no diagnóstico de desordens de origem abióticas e bióticas.
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    Vegetative vigor conilon coffee and its potential for in vitro callus induction
    (Editora UFLA, 2013-10) Santos, Maurício Reginaldo Alves dos; Ferreira, Maria das Graças Rodrigues; Oliveira, Carla Liegi Lonardoni Gomes de; Ramalho, André Rostand; Espíndula, Marcelo Curitiba
    Considering the importance of the culture of Coffea canephora in the Brazilian Amazon and the need for genetic improvement of this species for cultivation in the state of Rondonia, he objective of this study was to evaluate the correlation between the initial vigor of clonal plants of C. canephora variety Conilon, under field conditions, and its potential for in vitro propagation. Promising clones belonging to the Genetic Improvement Program of Coffea sp were used Embrapa (Brazilian Agricultural Research Corporation) Rondonia. The plant height, number and length of orthotropic shoots in coffee at 10 months after planting were evaluated. In the laboratory, leaves of plants of each clone were segmented into fragments of 1 cm 2 which were inoculated on MS medium containing half the concentration of salts, AIB (10 μM), 2,4-D (20 μM) and 2iP (10 μM), sugar (20 g cm -3 ) and agar (6 g cm -3 ). Cultures were maintained in a growth chamber under 16 h photoperiod at 2000 lux and 24 ± 2 o C. The callus induction and the percentage of leaf area covered with callus cells were observed within 90 days. Clone 9 showed greater vegetative growth in the field. Only clone 12 showed no callus induced, all other clones were highly responsive to callus induction, and clone 5 showed a higher percentage of leaf area covered with callus cells. There was no phenotypic correlation between early vigor in the field and calogênico potential in vitro, for clones of coffee used.
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    Poda apical e envergamento da haste principal na formação de cafeeiros canéfora
    (Embrapa Café, 2013) Schmidt, Raquel; Alves, Erilene Romeiro; Dubberstein, Danielly; Moreira, Riziely; Dias, Jairo Rafael Machado; Espíndula, Marcelo Curitiba; Souza, João Paulo de
    Objetivou-se avaliar o desempenho vegetativo do cafeeiro canéfora durante a fase de formação, submetido a poda apical e ao envergamento da haste principal em diferentes épocas. O experimento foi conduzido em esquema fatorial 2x5 constituído pela combinação de duas técnicas de indução de brotação (envergamento e poda apical da haste principal) em cinco épocas (60, 75, 90, 105, 120 dias após o plantio das mudas). A parcela foi constituída de cinco plantas. O delineamento foi em blocos casualizados com quatro repetições, totalizando vinte plantas por tratamento. A técnica do envergamento promove desempenho superior na formação de cafeeiros canéfora, quando comparado a poda apical da haste principal. Os melhores resultados foram obtidos quanto às mudas foram induzidas precocemente, aos 60 dias após o plantio, independente da técnica de indução utilizada.
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    ALTERAÇÃO DA FERTILIDADE DO SOLO CULTIVADO COM CAFEEIRO ‘CONILON’ SUBMETIDO A TRÊS NÍVEIS DE FERTILIZAÇÃO COM NPK
    (2011) Cassaro, Juliana Darós; Marcolan, Alaerto Luiz; Espíndula, Marcelo Curitiba; Ramalho, André Rostand; Menoncin, Giovana; Embrapa - Café
    Os solos do Estado de Rondônia, na extensão Noroeste do território brasileiro, apresentam grande variabilidade física e química. Na região norte do estado, onde se localiza o Munícipio de Porto Velho, os solos são, em sua maioria, ácidos, com porcentagem de saturação por alumínio acima de 50%, de baixa fertilidade química apresentando valores baixos para soma de bases, capacidade de troca de cátions e saturação por bases. O objetivo neste estudo foi avaliar as alterações na fertilidade do solo cultivado com cafeeiro ‘Conilon’ submetido à fertilização química com NPK. Os tratamentos estudados foram três níveis de fertilização com N, P e K (N1: 90-50-150; N2: 150-90-270 e N3: 210-130-390 kg ha-1) combinados com três camadas de avaliação 0-10; 10-20 e 20-40 cm de profundidade. O experimento foi conduzido em esquema de parcelas subdivididas 3x3 com três repetições no delineamento de blocos casualizados. Avaliou-se os atributos químicos do solo pH e os teores de P, K, Ca Mg, Al+H, Al, MO e V (%). Os atributos químicos dos solos não foram influenciados pelos três níveis de fertilizantes (NPK) empregados aos 14 meses após a implantação. Os atributos químicos do solo apresentaram condições mais favoráveis na camada superficial (0-10 e 10-20 cm), em relação à camada de 20-40 cm.