Biblioteca do Café

URI permanente desta comunidadehttps://thoth.dti.ufv.br/handle/123456789/1

Navegar

Resultados da Pesquisa

Agora exibindo 1 - 2 de 2
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Review article the occurrence of cafestol and kahweol diterpenes in different coffee brews
    (Editora UFLA, 2019-04) Novaes, Fábio Junior Moreira; Bayan, Fernanda Calvente; Aquino Neto, Francisco Radler de; Rezende, Claudia Moraes
    Coffee is the second most consumed brew in the world, after water. Cafestol and kahweol are two diterpenes that have been identified, until now, exclusively in the coffee tree. They are co-extracted from the coffee beans that are roasted and ground for the beverage preparation. Their pharmacological properties are related to anticancer and anti-inflammatory activities, although they also increase the serum cholesterol. Several researches reported that coffee brew preparation methods influence directly the levels of the diterpenes. This paper describes a compilation of the main results published for different coffee brews and all variables related to their preparation. Major differences in the reported concentrations have been noted.
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Diterpenos do café como possíveis marcadores de qualidade da bebida
    (Embrapa Café, 2015) Novaes, Fábio Junior Moreira; Aquino Neto, Francisco Radler de; Rezende, Claudia Moraes de
    O teor lipídico elevado tem sido associado com grãos de café Arábica de melhor qualidade. Neste contexto, apresentou-se uma abordagem baseada na extração de lipídios por Soxhlet para avaliar essa hipótese, que se mostrou inconsistente. No entanto, a segunda classe de compostos majoritários do óleo de café foi investigada e utilizada com sucesso para prever a qualidade do café, mesmo antes dos processos de torrefação e preparo da bebida, a razão entre os diterpenos cafestol/ kahweol.