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    Ursolic acid and cis-tiliroside produced by Merremia tomentosa affect oviposition of Leucoptera coffeella on coffee plants
    (Sociedade Brasileira de Química, 2018) Santos Júnior, Helvécio M.; Lopes, Karina C.; Alves, Dejane S.; Carvalho, Geraldo A.; Oliveira, Denilson F.
    To contribute to the development of new products to control the coffee leaf miner (Leucoptera coffeella), which is a major pest for coffee plants, this work aimed to select plant species able to produce substances active against this insect and to identify the active substances in the selected plant and their protein targets in the insect. Among the extracts of nineteen plant species, only that from leaves of Merremia tomentosa (Choisy) Hall. f. (Convolvulaceae) reduced the oviposition of L. coffeella on leaves of coffee plants. This extract was submitted to successive fractionation steps to achieve the isolation and identification of two active substances, ursolic acid (UA) and cis-tiliroside (CT). An in silico study showed that UA inhibits glycogen phosphorylases (GP) by binding to their allosteric site, while CT probably inhibits xanthine dehydrogenases (XT). As both GP and XT appear to be essential enzymes for insects, these results suggest that, during evolution, L. coffeella learned to identify plants producing inhibitors of these enzymes to avoid oviposition on such plants. Thus, both UA and CT have potential to be used as lead compounds in the development of new products for the control of the coffee leaf miner.
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    Volatile organic compounds for the control of Meloidogyne exigua in Coffea arabica
    (Sociedade Brasileira de Fitopatologia, 2013) Silva, Willian R. J.; Machado, Alan R. T.; Campos, Viviane A. C.; Zeri, Ana C. M.; Campos, Vicente P.; Oliveira, Denilson F.
    Meloidogyne exigua is a plant-parasitic nematode that causes great losses to coffee farmers. Thus, to contribute to the development of new products to control this parasite, the present work studied the effect of volatile organic compounds (VOC) on the nematode and coffee plants (Coffea arabica), since these compounds are known to be used in plant defense against other agronomical pests. The number of galls of M. exigua was reduced when the aerial part of coffee plants was sprayed with combinations of methyl jasmonate + jasmone, (Z)-hex-3-en-1-ol + (E)-hex-3-en-1-ol + (Z)-hex-2-en-1-ol + (E)-hex-2-enal, (E)-hex-2-enyl acetate + hexyl acetate, meso-butane-2,3-diol + butane-1,2-diol + butane-1,3-diol + butane-1,4-diol, 3-hydroxybutan-2-one + 4-hydroxybutan-2-one or linalyl acetate + nerolidol. These VOC also caused alterations in the concentrations of substances such as alkaloids, phenols, amino acids and carbohydrates, in the roots of coffee plants. The findings suggest that these VOC may be explored as potential products for the control of M. exigua in coffee plants.
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    SELEÇÃO DE EXTRATOS VEGETAIS PARA CONTROLE DA CERCOSPORIOSE DO CAFEEIRO
    (2009) Chalfoun, Sara Maria; Oliveira, Denilson F.; Souza, Luciana Pereira de; Botelho, Deila Magna dos Santos; Pereira, Marcelo Cláudio; Maciel, Willian; Carvalho, Douglas A.; Embrapa - Café
    Como as plantas são potenciais fontes de produtos para a substituição dos fungicidas químicos de elevada toxicidade na cultura do cafeeiro, buscou-se neste trabalho selecionar extratos vegetais, oriundos de plantas da região sul do Estado de Minas Gerais, para o controle da cercosporiose em cafeeiros, que é causada pelo fungo Cercospora coffeicola. Para tanto, inicialmente submeteram-se 86 extratos vegetais a testes de crescimento micelial do fungo, o que permitiu selecionar as espécies Ficus carica; Citrus aurantium, Rosmarinus officinalis, Salvia officinalis, Nicotiana tabacum, Tetradenia riparia. Ao se empregar os extratos de tais espécies no teste com mudas de cafeeiros inoculadas com o fungo, observou-se que apenas aqueles provenientes de Ficus carica; Citrus aurantium reduziram a incidência da doença. Logo, conclui-se que estas duas plantas apresentam potencial para o desenvolvimento de novos métodos de controle de C. coffeicola em cafeeiros.
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    AVALIAÇÃO DA ATIVIDADE ANTIFÚNGICA DE EXTRATOS VEGETAIS CONTRA O FUNGO Aspergillus ochraceus WILHELM. EM Coffea arabica L.
    (2009) Souza, Luciana P.; Chalfoun, Sara M.; Oliveira, Denilson F.; Botelho, Deila Magna dos Santos; Carvalho, Douglas A.; Embrapa - Café
    A contaminação de grãos de café pelo fungo Aspergillus ochraceus Wilhelm. potencialmente produtor de ocratoxina A (OTA), além de constituir-se em um problema de saúde pública, pode vir a constituir-se em uma barreira não tarifária para as exportações, já que o limite de aceitação da presença de OTA é de 5ppb.Uma das possíveis formas de controlar tal problema consiste no uso de defensivos alternativos, não prejudiciais à saúde humana e ao meio ambiente. Logo, objetivou-se neste trabalho identificar espécies vegetais potencialmente úteis para emprego no desenvolvimento de métodos para o controle de A. ochraceus. Foram testados 150 extratos vegetais sendo que vinte e nove deles se mostraram com potencial para o desenvolvimento de métodos de controle do fungo Aspergillus ochraceus em uma primeira etapa.Em seguida, tais extratos foram submetidos a testes em meio de cultura líquido CYB (Czapeck Yeast Extract sem Agar) para se determinar a concentração inibitória mínima (CIM) de cada um deles. Observou-se que duas espécies, das famílias Lauraceae e Poaceae, apresentaram CIM de 2003 ppm; uma espécie da família Punicaceae apresentou CIM de 4006 ppm; e todas as outras tiveram CIM igual ou superior a 8012 ppm. Na terceira etapa, os extratos vegetais apresentando CIM igual ou inferior a 8012 ppm foram submetidos a teste com grãos de café inoculados com o fungo. Observou-se que plantas da família Rutaceae apresentam potencial para o desenvolvimento de métodos de controle do fungo Aspergillus ochraceus em grãos de café.