Biblioteca do Café
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Item Control of Digitaria insularis resistant to glyphosate using a combination of herbicides in coffee farms(Editora UFLA, 2021) Onofre, Luís Carlos; Onofre, Thiago Borba; Rezende, Tiago TeruelCoffee has a significant economic, social, and cultural impact on Brazilian society, generating jobs for thousands of Brazilians. Good management practices such as weed control have direct and indirect benefits on coffee yield and quality. Currently, there is an increase in the infestation rate of Digitaria insularis in coffee plantations due to chemical resistance to glyphosate. In the literature, the study of the combination of glyphosate with different herbicides has been investigated, aiming at improving the efficiency of the control of D. insularis. The objective of this work was to evaluate the efficiency of control of the D. insularis in a coffee farm using a combination of glyphosate with clethodim and phenoxaprope-p-ethyl. Trials were conducted in a commercial coffee farm in southern Minas Gerais in a field with a two-year-old cultivar IAC Catuaí 144. The experiment was conducted under a completely randomized design with five treatments and four replications, totaling 20 experimental plots. Thirty and ninety days after application, the number of plant were counted. The results show that the use of glyphosate alone was not efficient to control of D. insularis. The results show that the herbicide mixtures were efficient in the control.Item Avaliação da qualidade da bebida dos frutos de café colhidos em diferentes posições da planta(Embrapa Café, 2013) Onofre, Luís Carlos; Mendonça, José Marcos Angélico de; Mendonça, Luciana Maria Vieira LopesA qualidade sensorial do café é um requisito importante para a sua comercialização e consumo, sendo alcançada através das boas práticas agrícolas, como a nutrição, o manejo de pragas e doenças, as ações corretas nas fases que envolvem a colheita e o preparo do café. Este trabalho teve como objetivo avaliar a qualidade sensorial do café produzido em diferentes posições da planta. Foi utilizado blocos casualizados (DBC) com 4 tratamentos em esquema fatorial 2 x 2 2( posições dos ramos plagiotrópicos no ramo ortotrópico – superior e inferior – e 2 posições dos frutos nos ramos plagiotrópicos – ponta e base), em cinco repetições, totalizando-se 20 parcelas. Foram escolhidas 100 plantas em uma lavoura de Coffea arabica cv Catuaí vermelho IAC 144, localizada na Fazenda Espírito Santo no município de Conceição Aparecida (MG). Os frutos foram colhidos pelo sistema seletivo e em partes distintas conforme os tratamentos, sendo cada parcela constituída pelos frutos de cinco plantas. Os frutos foram conduzidos para terreiro de concreto para a secagem grão a grão até atingirem 11% ±1 (b.u.). Após a secagem, armazenou-se por 30 dias para posteriormente, serem beneficiados e submetidos à análise sensorial segundo protocolo da SCAA (2009). Observou-se que a há diferenças sensoriais entre os cafés produzidos em diferentes posições do cafeeiro, tendo os grãos oriundos da posição inferior apresentado maior pontuação final.