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    Estado nutricional dos solos e cafeeiros da região das Matas de Minas
    (Embrapa Café, 2021-09) Ferreira, Williams Pinto Marques; Pedrosa, Adriene Woods; Ribeiro, Marcelo de Freitas; Picoli, Edgard Augusto de Toledo; May, Andre; Donzeles, Sérgio Maurício Lopes
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    Selection of Conilon coffee clones for the Zona da Mata region of Minas Gerais, Brazil
    (Universidade Federal de Lavras, 2022-06-09) Moura, Waldênia de Melo; Pedrosa, Adriene Woods; Oliveira, Rebeca Lourenço de; Cecon, Paulo Roberto; Ferrão, Romário Gava; Ferrão, Maria Amélia Gava; Verdin Filho, Abraão Carlos
    Recently, the cultivation of Coffea canephora species has expanded as a consequence of climate change effects and emerging markets that use this cof-fee as raw material. To meet such demands of production, it is necessary to also improve yield in cultivated areas. Hence, this study aimed to evaluate Conilon coffee clones to identify the most promising fitting material for the Zona da Mata region of Minas Gerais, as well as to analyze the effect of the genotype x biennium interaction and estimate correlation coefficients among evaluated characteristics. Vegetative vigor, yield, main pests and diseases were evaluated in 36 clones from Incaper, ES. The statistical analyses considered the averages of each biennium: Biennium 1 (B1) - 2005/2006; Biennium 2 (B2) - 2007/2008; Biennium 3 (B3) - 2009/2010, and also the average of three biennia (A3B). Univariate and joint statistical analysis were performed, as well as estimates of phenotypic, genotypic and environmental correlation coefficients among assessed characteristics. A wide variability among clones was observed for most of the evaluated characteristics for both each biennium and the average of three biennia. The severities of most diseases have reduced over the years of cultivation. The genotypic correlation coefficients have overcome phenotypic and environmental ones. In general, pests and diseases severities showed significant and negative correlations with vegetative vigor and yield. On the other hand, the last two characteristics were posi-tively correlated. It was also evidenced a certain diversity among clones for most of the evaluated traits. Clone x biennium interaction was significant only for yield and leaf rust severity. There are negative correlations among the characteristics associated with yield and pests and diseases occurrences, which make it possible the use of yield variable as a selection parameter. Clones 24, 23, 28, 26, 21, 29 and 06 MG/ES present a higher potential for cultivation in the Zona da Mata of Minas Gerais.
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    Concentração foliar de nutrientes em cultivares de Coffea arabica L. sob espaçamentos adensados
    (Editora UFLA, 2007-07) Augusto, Humberto Silva; Martinez, Herminia Emilia Prieto; Sampaio, Nélson Ferreira; Cruz, Cosme Damião; Pedrosa, Adriene Woods
    Os plantios adensados de café proporcionam melhor reciclagem de nutrientes e conseqüentemente reduzem a perda de nutrientes do solo por erosão, lixiviação e oxidação da matéria orgânica. Avaliaram-se as influências de diferentes espaçamentos na concentração de macro e micronutrientes em folhas de cafeeiro das cultivares IAC 44, IAC 99, MG 1192, Katipó, MG 6851 e UFV 3880. Ao início do experimento o solo foi arado para incorporação do calcário. As mudas foram plantadas em covas de 0,30 x 0,30 x 0,40 m, espaçadas entre si em 0,75 m na fileira. Na adubação de plantio aplicou-se 200 g de Fosfato Natural de Araxá, 50 g de Superfosfato Simples por cova, e 15 dias após o plantio 2L/cova de esterco em cobertura. As demais adubações foram realizadas segundo o recomendado para a cultura do café. O delineamento foi em blocos casualizados num esquema fatorial 6 x 4 (seis cultivares x quatro espaçamentos), com seis repetições. As parcelas foram compostas por quatro fileiras de 4,50 m de comprimento, espaçadas entre fileiras em 1,0; 1,5; 2,0 e 2,5 m. Amostras de folhas foram retiradas aos 21 e 34 meses para avaliação dos teores foliares de macro e micronutrientes. O adensamento não influenciou na concentração de nutrientes nas folhas aos 21 meses após o plantio, mas influenciou as concentrações foliares de P, K e Mg aos 34 meses após o plantio.
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    Characterizing zinc use efficiency in varieties of Arabica coffee
    (Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM, 2013-07) Pedrosa, Adriene Woods; Martinez, Hermínia Emilia Prieto; Cruz, Cosme Damião; DaMatta, Fábio Murilo; Clemente, Junia Maria; Neto, Ana Paula
    Among micronutrients, zinc (Zn) is important for coffee tree cultivation, especially in the clayey acid soils of Brazil’s southeast region, where coffee production is an important activity. This study aimed to evaluate the Zn use efficiency of coffee tree varieties using two zinc concentrations. Seedlings of 11 varieties of coffee trees were grown in a greenhouse in nutrient solution containing either 0.0 or 6.0 μmol L-1 of Zn. After eight months, we evaluated the total biomass production, leaf biomass production, concentration of Zn in the plant organs, absorption efficiency, and Zn use efficiency. All characteristics were affected by the Zn concentration. The biomass production of apical leaves was most affected by the Zn treatments, with high variability for the studied varieties. The ‘IPR-103’ variety had the highest Zn use efficiency, and the ‘San Ramon’ and ‘San Bernardo’ varieties had the lowest Zn use efficiency. The ‘Rubi’ variety had a high and low Zn use efficiency when grown at 0.0 and 6.0 μmol L-1 of zinc, respectively. The ‘Oeiras’ variety had a low Zn use efficiency when cultivated at 6.0 μmol L -1 of zinc. The other varieties studied were moderately efficient in their use of zinc.
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    Decomposition and nitrogen mineralization from green manures intercropped with coffee tree
    (Editora UFLA, 2018-01) Cardoso, Rosileyde Gonçalves Siqueira; Pedrosa, Adriene Woods; Rodrigues, Mateus Cupertino; Santos, Ricardo Henrique Silva; Cecon, Paulo Roberto; Martinez, Herminia Emilia Prieto
    The knowledge about the rate of decomposition and nitrogen mineralization of green manures provides synchronization with the higher absorption stage by the coffee tree. The rate of decomposition and nitrogen mineralization varies according to the species of green manure and with the environmental factors. The aim of the present study was to evaluate the decomposition and nitrogen mineralization of two green manures intercropped with coffee trees for three different periods. The experiment was divided into two designs for statistical analysis, one referring to the characterization of plant material (fresh mass, dry matter, dry matter content, nitrogen concentration and accumulation in the jack bean (Canavalia ensiformis) and hyacinth bean (Dolichos lablab) and another to evaluate the rate of decomposition and N mineralization of these species. The decomposition rate decreased in both species as their growth time increased in the field. The decomposition was influenced by the phenology of green manures. Nitrogen mineralization of the jack bean decreased as the growth period in the field increased and was faster than hyacinth bean only when cut at 60 days. The N mineralization was slower than mass decomposition in both species.
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    Intercropping period between species of green manures and organically-fertilized coffee plantation
    (Editora UFLA, 2018-01) Cardoso, Rosileyde Gonçalves Siqueira; Pedrosa, Adriene Woods; Rodrigues, Mateus Cupertino; Santos, Ricardo Henrique Silva; Martinez, Hermínia Emília Prieto; Cecon, Paulo Roberto
    The adequate supply of nitrogen to coffee plantation is one of the main challenges of organic agriculture. The aim of the present study was to evaluate the effect of organic fertilization with two legume species in different intercropping periods on nitrogen nutrition, initial growth and productivity of coffee plantation. The experimental design was in randomized blocks, in 2x4 split-plot factorial design, being that the plot consisted of two intercrops (coffee+jack bean and coffee+hyacinth bean) and the four intercropping periods (30, 60, 90 and 120 days after sowing of the legume), and the subplot by 50% and 100% of fertilization for the coffee plantation. The increase in the intercropping period between legumes and coffee plantation favored a greater increase in height and node number of coffee trees, besides showing higher heights when fertilized with 50% of the recommended dose and intercropped with hyacinth bean. The intercropping with the hyacinth bean resulted in a larger crown diameter of coffee trees in 2010 and a larger diameter accumulated in the two evaluated years. Higher N contents were found in coffee trees fertilized with 100% of the recommended dose. The legumes supplied the nutritional requirements of the coffee harvest fertilized with 50% of the dose. The bean yield of the processed coffee is not affected by the intercropping with the green manures of jack bean or hyacinth bean.
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    Production, chemical composition, and quality of Arabic coffee subjected to copper doses
    (Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa, 2018-04) Martinez, Herminia Emilia Prieto; Lacerda, José Soares de; Clemente, Junia Maria; Silva Filho, Jaime Barros da; Pedrosa, Adriene Woods; Santos, Ricardo Henrique Silva; Cecon, Paulo Roberto
    The objective of this work was to evaluate the effect of copper on the chemical composition of coffee beans and on the quality of the beverage, relating both of them to the Cu leaf contents in coffee (Coffea arabica) plants. Coffee plants were grown in a hydroponic system containing 0.2, 0.4, 0.8, 1.6, and 3.2 μmol L -1 Cu until fruit setting. Coffee bean production was evaluated, and, after the cherries were dried, the following characteristics were determined: leaf Cu content; total titratable acidity; color index; electrical conductivity; leached K; polyphenol oxidase (PPO) activity; concentrations of caffeine, trigonelline, organic acids, total phenols, chlorogenic acids (3-CQA, 4-CQA, and 5-CQA), sucrose, glucose, arabinose, mannose, and galactose; and sensory quality of roasted beans. Cu increased bean yield, PPO activity, and the concentrations of organic acids, 3-CQA, sucrose, and arabinose. Total titratable acidity, total phenols, 4-CQA, and 5-CQA were reduced with increasing Cu doses. Leaf contents related to the maximum and minimum values of desirable and undesirable quality attributes ranged from 5.6 to 11.4 mg kg -1 Cu, respectively. Copper affects the production and chemical composition of coffee beans, and the attributes related to quality are maximized in plants with low leaf contents of the nutrient.
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    Nutrição mineral do cafeeiro e qualidade da bebida
    (Universidade Federal de Viçosa, 2014-11) Martinez, Herminia Emilia Prieto; Clemente, Júnia Maria; Lacerda, José Soares de; Neves, Yonara Poltronieri; Pedrosa, Adriene Woods
    Os nutrientes minerais interferem na qualidade final do café por duas vias, uma direta, por seu papel no metabo- lismo da planta e acúmulo de compostos químicos desejáveis, do ponto de vista do aroma e sabor do café, e, outra, indireta, por seu papel na produção de compostos que desfavorecem o desenvolvimento microbiano nos grãos. Neste trabalho, procurou-se destacar as características químicas dos grãos associadas à qualidade da bebida e suas possíveis interações com os macro e micronutrientes, bem como relatar os resultados de pesquisa que relacionam nutrição mineral, qualidade da bebida e produção de compostos a ela associados.
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    Eficiência da adubação nitrogenada no consórcio entre cafeeiro e Brachiaria brizantha
    (Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz” - Universidade de São Paulo, 2013) Pedrosa, Adriene Woods; Favarin, José Laércio
    O nitrogênio (N) é o nutriente exigido em maior quantidade pelo cafeeiro e o segundo mais exportado pelos grãos. O uso do consórcio entre o cafeeiro e a braquiária é cada vez mais usado pelos cafeicultores. Nesse sistema de produção a fertilização é feita, em geral, nas duas espécies, sem conhecimento suficiente que respalde esse manejo. O N do resíduo vegetal pode ser absorvido pela planta após a mineralização, ser perdido por vários processos, ou ainda, ser imobilizado pela microbiota. O uso de fertilizantes enriquecidos isotopicamente é uma ferramenta que permite avaliar o N do fertilizante nos componentes do sistema, como no resíduo da forrageira, no solo e na planta. Essa pesquisa foi realizada com o objetivo de avaliar o crescimento e a produtividade do cafeeiro; elaborar o balanço de N; e avaliar a decomposição da biomassa da braquiária sob a copa do café, como fonte desse nutriente. A biomassa da braquiária sob a copa do cafeeiro reduziu em 49% a perda de água nos meses secos, com aumento do crescimento da planta entre março e setembro de 2011. A granação dos frutos e a produtividade do cafeeiro foram superiores quando aplicou-se 50% da dose do N na planta e os outros 50% na braquiária, cujo resíduo foi depositado sob a copa da planta, para a decomposição. A forrageira recuperou mais N (84,28% do aplicado ou 126,42 kg ha -1 ) do que o cafeeiro (38,63% ou 57,94 kg ha -1 de N), com a aplicação da mesma dose de N em ambas as plantas. O cafeeiro recuperou 38,63% do N do fertilizante, quando todo o N foi fornecido à planta; recuperou 14,31% do N (21,46 kg ha -1 ) na aplicação feita somente na forrageira, em que o resíduo foi depositado sob a copa da planta; e recuperou 53,3% do N (39,98 kg ha -1 ) do adubo e outros 15,28% (11,46 kg ha -1 ) proveniente da decomposição da biomassa, na aplicação da mesma dose de N na cultura e na forrageira. A taxa de crescimento do cafeeiro (altura e ramos produtivos) no período seco, de março a setembro de 2011, foi superior quando a planta e a forrageira receberam a mesma dose de N. A competição líquida por N entre a braquiária e o café foi pequena e variou de 1,22% (0,91 kg ha -1 ) a 0,24% (0,34 kg ha -1 de N), sem prejuízo ao crescimento e à produtividade do cafeeiro. A perda de N por lixiviação foi maior quando forneceu todo o N somente no cafeeiro (6,05% do N aplicado ou 9,07 kg ha -1 ), em relação à adubação feita apenas na braquiária (1,02% ou 1,53 kg ha -1 de N); e, na aplicação de doses iguais no café e na braquiária, a lixiviação variou de 3,4% do N aplicado (2,55 kg ha -1 ) sob a copa da planta a 1,15% (0,86 kg ha -1 ) na área da forrageira, cultivada na entre linha da cultura. A biomassa da braquiária fertilizada com N possuía menores relações lignina/N e C/N; e a mineralização do N foi mais rápida do que a decomposição da biomassa. A ciclagem do N depende da época de corte, com maior intensidade quando a ceifa ocorreu entre 30 e 55 dias na braquiária fertilizada e até 30 dias após rebrota, quando não recebeu N.
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    Resíduo de brachiaria fertilizada com nitrogênio na adubação do cafeeiro
    (Editora UFLA, 2014-07) Pedrosa, Adriene Woods; Favarin, José Laércio; Vasconcelos, Ana Luisa Soares de; Carvalho, Bruno Vasconcelos; Oliveira, Felipe Brendler; Neves, Gabriela Barbosa
    O uso de resíduos vegetais no cultivo do cafeeiro pode minimizar as perdas e favorecer o uso eficiente do nitrogênio. Objetivou-se, neste trabalho, avaliar como o modo de aplicação do nitrogênio, se na forrageira, no cafeeiro ou em ambos, afeta o crescimento do cafeeiro. Mudas de Coffea arabica foram plantadas em vasos de 25 L e cultivadas em casa de vegetação. O nitrogênio foi aplicado na forma de sulfato de amônio, ora diretamente no cafeeiro, ora na planta forrageira (Brachiaria brizantha cv. Marandu), a qual foi cultivada em parcelas de 10 m 2 , sem N; e com 150 e 300 kg ha -1 de N, realizada aproximadamente 45 dias antes do corte da forrageira. Após o corte, 500 g de material vegetal fresco foram acondicionados em recipientes de nylon e colocados sobre os vasos. Amostras da braquiária foram colhidas para determinação da concentração de N-total e da relação C/N; bem como da concentração de N-total, no tecido foliar do cafeeiro. Em cada parcelamento de N e corte, avaliou-se a taxa de crescimento em diâmetro do caule e altura da planta. No final do experimente, avaliou-se a produção de massa seca, número de folhas e área foliar do cafeeiro; e, a biomassa restante da braquiária em degradação. O estado nutricional do cafeeiro não foi prejudicado, quando o nutriente foi fornecido via massa seca da forrageira, fertilizada com nitrogênio. A adição de resíduo da forrageira, sem adubação nitrogenada, favoreceu a imobilização do N do solo e reduziu a concentração de N-foliar do cafeeiro