Biblioteca do Café

URI permanente desta comunidadehttps://thoth.dti.ufv.br/handle/123456789/1

Navegar

Resultados da Pesquisa

Agora exibindo 1 - 10 de 176
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Impact of Slow Drying in a Cold Room on Coffee Sensory, Chemical, and Physical Properties
    (Associação Brasileira de Engenharia Agrícola, 2024-04-26) Jordan, Rodrigo A.; Oliveira, Fabrício C. de; Argandoña, Eliana J. S.; Motomiya, Anamari V. A.; Santos, Rodrigo C.
    This study aimed to evaluate the duplicity and synergism of slow drying and storage processes at low temperatures, using a refrigerated room under suitable conditions for coffee fruit just after harvest. A cold room was prepared to receive and store coffee fruit in bulk directly from the field, perform slow drying, and maintain water content at approximately 12% during three months of storage. The room operated at temperatures between 7 and 14 ºC and relative humidity between 37 and 41%. The coffee variety used was the Conilon Yellow 62. The initial water content reduction period from 54% (wb) to 12% (wb) was two months. For comparison, coffee harvested from the same batch was dried on a covered suspended bed. Results showed that the coffee dried and stored in the cold room received a sensory score of 86.41, while that dried on a suspended bed obtained a sensory score of 84.16. Moreover, the coffee dried and stored in the cold room had a higher energy content. Colorimetric analysis showed that the dried grains stored in the cold room had a reduction in the "a" coordinate, indicating an approximation to the green color. The cold room also allowed for extended storage of the coffee grains.
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Vibration Transmissibility of the Coffee Fruit-Peduncle System: a Forced Vibration Study of High Frequency Aiming Mechanical Harvesting
    (Associação Brasileira de Engenharia Agrícola, 2023-01-30) Villibor, Geice P.; Santos, Fábio L.; Queiroz, Daniel M.; Khoury Junior, Joseph K; Pinto, Francisco A. C.
    Semi-mechanized and mechanized harvesting use machines that promote the transference of vibrational energy and impact to achieve the detachment of coffee fruits. The aim of this study was to evaluate the vibration transmissibility in coffee fruit-peduncle systems, using high-speed cameras, submitted to high frequency harmonic excitation in different combinations between frequency and amplitude of vibration, identifying working ranges suitable to perform selective harvesting. Vibration transmissibility was determined for the coffee fruit-peduncle systems, for the maturation stages unripe and ripe that were subjected to a sinusoidal harmonic displacement, in which the input parameters were frequency (35, 45 and 55 Hz) and peak-to-peak amplitude (3.5, 5.0 and 6.5 mm). An experiment was used to study the effect of frequency and amplitude on vibration transmissibility in a completely randomized design in a factorial scheme 3 x 3 x 2, with three replications. The frequency of 35 Hz, associated with the amplitudes 3.5-6.5 mm, was the one that most influenced the results of vibration transmissibility. For the frequency of 55 Hz and amplitude of 6.5 mm, in the ripe maturation stage, the vibration transmissibility was higher than 1.0, which could be a suitable combination for selective coffee harvesting.
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Proposta de manejo fitossanitário de Coffea canephora na agricultura familiar do Mato Grosso
    (Universidade Federal de Viçosa, 2024-03-13) Santos, Eva Macedo dos; Pereira, Eliseu José Guedes
    O café é uma das bebidas mais consumidas no mundo e ele possui importância econômica, social e ambiental. As principais espécies cultivadas são o café arábica (Coffea arabica) e o café canéfora (Coffea canephora). O Brasil é o maior produtor e exportador de café. Os principais estados produtores são Minas Gerais, Bahia, Espírito Santo e Rondônia. A produção do café canéfora tem sido incentivada aos produtores da agricultura familiar no estado do Mato Grosso. Contudo, falta a eles informações confiáveis e acessíveis, sobretudo sobre o manejo fitossanitário. Assim, esse trabalho teve o objetivo de propor programa de manejo fitossanitário para cultivos de C. canephora em agricultura familiar. Para tanto, foi realizada pesquisa em fontes bibliográficas confiáveis para elaborar proposta de programa de manejo fitossanitário adaptado aos produtores familiares de café canéfora de Mato Grosso. Nesses cultivos a broca do café Hypothenemus hampei (Coleoptera: Curculionidae) é a principal praga. Já a ferrugem do cafeeiro causada pelo fungo Hemileia vastratrix (Uredinales: Pucciniaceae) é a principal doença. A ferrugem incide severamente nos cultivares menos resistentes e cultivados em condições climáticas favoráveis. A broca é especializada em viver no fruto e alimentar da semente do café. Esse besouro possui grande capacidade de reproduzir e colonizar eficazmente os frutos do café e reduzir drasticamente o valor do produto e qualidade da bebida. Na implantação dos cafezais, deve se procurar escolher cultivares adequados e resistentes à ferrugem, obter mudas saudáveis, utilizar espaçamento adequado e realizar adubação adequada das plantas. Na fase produtiva dos cafezais, deve-se realizar controle cultural da broca do café, efetuar colheita cuidadosa com repasse e catação dos frutos remanescentes nas plantas e no solo. Em conclusão, para o controle eficiente e sustentável das pragas e doenças pelos produtores familiares de café canéfora é adequado adotar o programa de manejo fitossanitário aqui proposto. Para tanto, se deve adotar um programa educacional de assistência técnica pelo governo estadual em colaboração com cooperativas e cafeicultores. Palavras-chave: Cafeicultura. Broca do café. Ferrugem do cafeeiro. Café canéfora. Métodos de controle.
  • Imagem de Miniatura
    Item
    IAC Herculândia - a Coffea canephora rootstock multiresistant to Meloidogyne species
    (Crop Breeding and Applied Biotechnology, 2023-08-20) Guerreiro Filho, Oliveiro; Fazuoli, Luiz Carlos; Braghini, Masako Toma; Gallo, Paulo Boller; Oliveira, Claúdio Marcelo Gonçalves; Padilha, Lilian; Fatobene, Barbhara Joana dos Reis; Andrade, Vinicius Teixeira; Vasconcelos, Larissa de Brito Caixeta; Rosa, Juliana Magrinelli Osório
    IAC Herculândia is a Coffea canephora cultivar multiresistant to Meloidogyne exigua, M. incognita, and M. paranaensis to be used as a rootstock for Coffea arabica cultivars. It is a synthetic cultivar resulting from recombination among the clonal cultivars IAC WG, IAC FEBS, IAC PM, IAC LCCBF, and IAC ARM.
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Technological and nutritional aspects of dark chocolate with added coffee husk flour
    (Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa, 2024-07-19) Borges, Marília Viana; Leite, Cristina Xavier dos Santos; Santos, Ingrid Alves; Leão, Danilo Junqueira; Ferrão, Sibelli Passini Barbosa; Santos, Leandro Soares; Lima, Amanda Beatriz Sales de; Wobeto, Carmen; Lannes, Suzana Caetano da Silva; Silva, Marcondes Viana da
    The objective of this work was to produce dark chocolates with the addition of coffee husk flour (CHF) and to evaluate the generated effects on their physical, physicochemical, microbiological, textural, and rheological characteristics. Husks of the Pacamara coffee (Coffea arabica) variety, produced under organic management, were used. The samples were previously dried, ground, and sieved at 0.250 mm. Five chocolate formulations were previously standardized at 55% content of cocoa solids (mass and cocoa butter) and at 0.4% soy lecithin. The addition of CHF was tested at the concentrations of 0, 2.5, 5.0, 7.5, and 10%, using a completely randomized design and three replicates. The addition of CHF up to 10% alters the physicochemical, textural, and rheological properties of the chocolate formulations, but without compromising their composition and quality. The tested formulations only differed regarding hardness and cohesiveness, evaluated in the texture profile. The hardness of the chocolate formulations increases as CHF is added.
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Relatório sobre o mercado do café
    (OIC - Organização Internacional do Café, 2023-06) OIC, Organização Internacional do Café
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Relatório sobre o mercado do café
    (OIC - Organização Internacional do Café, 2023-05) OIC, Organização Internacional do Café
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Relatório sobre o mercado do café
    (OIC - Organização Internacional do Café, 2023-04) OIC, Organização Internacional do Café
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Relatório sobre o mercado do café
    (OIC - Organização Internacional do Café, 2023-03) OIC, Organização Internacional do Café
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Relatório sobre o mercado do café
    (OIC - Organização Internacional do Café, 2023-02) OIC, Organização Internacional do Café