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    Morphophysiological characteristics of (Coffea arabica L.) in different arrangements: lessons from a 3d virtual plant approach
    (Editora UFLA, 2010-05) Rakocevic, Miroslava; Androcioli Filho, Armando
    3D vegetative structural and functional models are useful in simulations of ecophysiological and biophysical processes. The main objective of this study was to model a 3D Coffea arabica L. structure. The specific aim was to use 3D mock-ups for analysis of vertical leaf and berry distribution and light interception in coffee crops cultivated in different planting densities and arrangements. The mock-ups were built after abstraction and codification by VPlants, based on morphological measurements (orthotropic shoot height and its number of internodes; positions of second to fourth branching order plagiotropics; internode number on first to fourth branching order plagiotropics number of leaf pairs), and several hypotheses. Mock-ups were visualized in PlantGLViewer, while Silhouette to Total Area Ratio (STAR), leaf area (LA) and berry distribution were processed in VegeSTAR. Planting arrangements influenced STAR when the plants were grown in a low density (6,000 plants ha -1 ). Plant density had a significant effect on the number of berries in square arrangements. The higher layers were occupied by first order foliage and few berries, allowing more light to pass to the lower canopy layers. Berries were abundant in the first and second order plagiotropic branches, in the highest and middle layers. Light distribution was more uniform than leaf area distribution, indicative of a disperse foliage and efficient space occupation. STAR correlated strongly with berry number, especially in the upper, less shaded canopy layers, where flower induction was the most intense.
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    Produção e composição química de acessos de cafés da etiópia e cultivares de café cultivados sob dois regimes hídricos
    (Embrapa Café, 2015) Scholz, Maria Brígida dos Santos; Kitzberger, Cintia SoraneGood; Rakocevic, Miroslava
    A arquitetura vegetal, disponibilidade de água e condições climáticas podem causar impactos sobre a fisiologia de transpiração, crescimento e ganho de carbono em plantas. Como consequências, muitos compostos bioquímicos do metabolismo da planta são fortemente modificados. O objetivo do estudo foi avaliar o impacto da arquitetura da planta e a disponibilidade de água em cultivares (Iapar 59 e Catuaí IAC 99) e acessos da coleção da Etiópia (E027 e E083) cultivados em dois regimes de água: irrigado (IRR) e não irrigado (NI) na estação experimental do IAPAR, Londrina-PR, na safra de 2013. Foram realizadas três coletadas de frutos completamente maduros, avaliando-se peso, umidade e rendimento de frutos. Após secagem ao sol e beneficiamento determinou-se cafeína, proteínas, lipídios, sacarose, açúcares totais, ácidos clorogênicos (ACG) e compostos fenólicos (CF) no grão moído. A cultivar Catuaí e o acesso E027 apresentaram os menores valores de umidade, massa e rendimento de grãos secos nas condições IRR e NI. A disponibilidade de água mostrou grande impacto na composição química dos frutos de café. A cultivar Catuaí apresentou maior concentração de cafeína e proteínas e baixa concentração de lipídios, açúcares totais, sacarose e CF nas condições IRR e NI. Os acessos da coleção da Etiópia apresentaram composição química muito particular: o acesso E083 teve composição semelhante ao Iapar 59, porém com menor quantidade de CF. Por outro lado, acesso E027 tem uma composição intermediária entre Catuaí e Iapar 59, porém com alta concentração de cafeína. Notou-se que além das características arquiteturais diferentes, estes genótipos apresentaram composições químicas diferentes, mostrando que modificações/adaptações de arquitetura refletem intensamente na composição, qualidade e produção de frutos.