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    Agronomic performance, postharvest and indirect selection of Coffea arabica L. cultivars for high-temperature regions
    (Universidade Federal Rural de Pernambuco, 2020) Morello, Orlando Ferreira; Mingotte, Fábio Luíz Checchio; Leal, Fábio Tiraboschi; Coelho, Anderson Prates; Salvador Neto, Almir; Lemos, Leandro Borges
    This study aim was to evaluate the agronomic performance and the postharvest of small-sized Coffea Arabica cultivars and to indicate the best agronomic variable for indirect selecting genotypes for cultivation in high-temperature regions. The experiment was conducted during the 2014/15 harvest, employing the randomized blocks experimental design, with four replicates. The treatments consisted of 17 small-sized coffee cultivars. The evaluated attributes were growth, yield and postharvest of the coffee cultivars. Considering their morphological attributes, the cultivars Obatã IAC 1669-20, Catuaí Amarelo IAC 62, Obatã Amarelo IAC 4739 and IPR 99 were superior to the others. As for yield, the cultivars Obatã IAC 1669-20 (51.90 bags ha-1), Catuaí Amarelo IAC 62 (48.05 bags ha-1) and Catuaí Vermelho IAC 99 (47.63 bags ha-1) were superior. In the post-harvest evaluations, the cultivar Tupi IAC 125 (Tupi RN) had the best results. Due to their better agronomic performance, the cultivars Obatã IAC 1669-20 and Catuaí Amarelo IAC 62 are thus recommended for high-temperature regions. Plant height tends to be the best agronomic variable for indirect selecting more adapted cultivars for high-temperature regions.
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    Efeito dos resíduos da produção de celulose no desenvolvimento inicial do café conilon
    (Embrapa Café, 2013) Cardoso Filho, Joel; Monção, Oziel Pinto; Ribeiro, Paulo Roberto Cleyton de Castro; Campanharo, Alex; Gontijo, Ivoney
    Os resíduos gerados a partir do processo de produção de celulose apresentam potencial para uso como fonte de fertilidade dos solos e consequentemente no desenvolvimento das culturas agrícolas. O objetivo deste trabalho foi avaliar a combinação de dois resíduos oriundos da produção de celulose no desenvolvimento inicial do café conilon. O experimento foi conduzido em delineamento inteiramente ao acaso com treze com combinações de CCM 38:8 e Humoativo com três repetições em vaso com capacidade de 14 dm³. Não houve diferença significativa entre os tratamentos para a altura de plantas e número de folhas, levantando prerrogativas acerca do uso destes resíduos em cultivo de café.