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    Decomposition and nitrogen mineralization from green manures intercropped with coffee tree
    (Editora UFLA, 2018-01) Cardoso, Rosileyde Gonçalves Siqueira; Pedrosa, Adriene Woods; Rodrigues, Mateus Cupertino; Santos, Ricardo Henrique Silva; Cecon, Paulo Roberto; Martinez, Herminia Emilia Prieto
    The knowledge about the rate of decomposition and nitrogen mineralization of green manures provides synchronization with the higher absorption stage by the coffee tree. The rate of decomposition and nitrogen mineralization varies according to the species of green manure and with the environmental factors. The aim of the present study was to evaluate the decomposition and nitrogen mineralization of two green manures intercropped with coffee trees for three different periods. The experiment was divided into two designs for statistical analysis, one referring to the characterization of plant material (fresh mass, dry matter, dry matter content, nitrogen concentration and accumulation in the jack bean (Canavalia ensiformis) and hyacinth bean (Dolichos lablab) and another to evaluate the rate of decomposition and N mineralization of these species. The decomposition rate decreased in both species as their growth time increased in the field. The decomposition was influenced by the phenology of green manures. Nitrogen mineralization of the jack bean decreased as the growth period in the field increased and was faster than hyacinth bean only when cut at 60 days. The N mineralization was slower than mass decomposition in both species.
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    Intercropping period between species of green manures and organically-fertilized coffee plantation
    (Editora UFLA, 2018-01) Cardoso, Rosileyde Gonçalves Siqueira; Pedrosa, Adriene Woods; Rodrigues, Mateus Cupertino; Santos, Ricardo Henrique Silva; Martinez, Hermínia Emília Prieto; Cecon, Paulo Roberto
    The adequate supply of nitrogen to coffee plantation is one of the main challenges of organic agriculture. The aim of the present study was to evaluate the effect of organic fertilization with two legume species in different intercropping periods on nitrogen nutrition, initial growth and productivity of coffee plantation. The experimental design was in randomized blocks, in 2x4 split-plot factorial design, being that the plot consisted of two intercrops (coffee+jack bean and coffee+hyacinth bean) and the four intercropping periods (30, 60, 90 and 120 days after sowing of the legume), and the subplot by 50% and 100% of fertilization for the coffee plantation. The increase in the intercropping period between legumes and coffee plantation favored a greater increase in height and node number of coffee trees, besides showing higher heights when fertilized with 50% of the recommended dose and intercropped with hyacinth bean. The intercropping with the hyacinth bean resulted in a larger crown diameter of coffee trees in 2010 and a larger diameter accumulated in the two evaluated years. Higher N contents were found in coffee trees fertilized with 100% of the recommended dose. The legumes supplied the nutritional requirements of the coffee harvest fertilized with 50% of the dose. The bean yield of the processed coffee is not affected by the intercropping with the green manures of jack bean or hyacinth bean.
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    Eficiência da adubação nitrogenada no consórcio entre cafeeiro e Brachiaria brizantha
    (Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz” - Universidade de São Paulo, 2013) Pedrosa, Adriene Woods; Favarin, José Laércio
    O nitrogênio (N) é o nutriente exigido em maior quantidade pelo cafeeiro e o segundo mais exportado pelos grãos. O uso do consórcio entre o cafeeiro e a braquiária é cada vez mais usado pelos cafeicultores. Nesse sistema de produção a fertilização é feita, em geral, nas duas espécies, sem conhecimento suficiente que respalde esse manejo. O N do resíduo vegetal pode ser absorvido pela planta após a mineralização, ser perdido por vários processos, ou ainda, ser imobilizado pela microbiota. O uso de fertilizantes enriquecidos isotopicamente é uma ferramenta que permite avaliar o N do fertilizante nos componentes do sistema, como no resíduo da forrageira, no solo e na planta. Essa pesquisa foi realizada com o objetivo de avaliar o crescimento e a produtividade do cafeeiro; elaborar o balanço de N; e avaliar a decomposição da biomassa da braquiária sob a copa do café, como fonte desse nutriente. A biomassa da braquiária sob a copa do cafeeiro reduziu em 49% a perda de água nos meses secos, com aumento do crescimento da planta entre março e setembro de 2011. A granação dos frutos e a produtividade do cafeeiro foram superiores quando aplicou-se 50% da dose do N na planta e os outros 50% na braquiária, cujo resíduo foi depositado sob a copa da planta, para a decomposição. A forrageira recuperou mais N (84,28% do aplicado ou 126,42 kg ha -1 ) do que o cafeeiro (38,63% ou 57,94 kg ha -1 de N), com a aplicação da mesma dose de N em ambas as plantas. O cafeeiro recuperou 38,63% do N do fertilizante, quando todo o N foi fornecido à planta; recuperou 14,31% do N (21,46 kg ha -1 ) na aplicação feita somente na forrageira, em que o resíduo foi depositado sob a copa da planta; e recuperou 53,3% do N (39,98 kg ha -1 ) do adubo e outros 15,28% (11,46 kg ha -1 ) proveniente da decomposição da biomassa, na aplicação da mesma dose de N na cultura e na forrageira. A taxa de crescimento do cafeeiro (altura e ramos produtivos) no período seco, de março a setembro de 2011, foi superior quando a planta e a forrageira receberam a mesma dose de N. A competição líquida por N entre a braquiária e o café foi pequena e variou de 1,22% (0,91 kg ha -1 ) a 0,24% (0,34 kg ha -1 de N), sem prejuízo ao crescimento e à produtividade do cafeeiro. A perda de N por lixiviação foi maior quando forneceu todo o N somente no cafeeiro (6,05% do N aplicado ou 9,07 kg ha -1 ), em relação à adubação feita apenas na braquiária (1,02% ou 1,53 kg ha -1 de N); e, na aplicação de doses iguais no café e na braquiária, a lixiviação variou de 3,4% do N aplicado (2,55 kg ha -1 ) sob a copa da planta a 1,15% (0,86 kg ha -1 ) na área da forrageira, cultivada na entre linha da cultura. A biomassa da braquiária fertilizada com N possuía menores relações lignina/N e C/N; e a mineralização do N foi mais rápida do que a decomposição da biomassa. A ciclagem do N depende da época de corte, com maior intensidade quando a ceifa ocorreu entre 30 e 55 dias na braquiária fertilizada e até 30 dias após rebrota, quando não recebeu N.