Biblioteca do Café

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    Especial SEBRAE ES. - A Ciência do Conilon
    (Portal Coffea, 2018-11-21) Sttein, Kelly
    Para começo de conversa, Robusta NÃO É Conilon! Não estamos falando da mesma coisa! Dito isso, esse episódio é uma verdadeira aula VIP com dois cientistas que estudam o tema há mais de 30 anos. Dra Maria Amélia Ferrão e o Dr Aymbiré Francisco Almeida da Fonseca explicam sobre variedades clonais de conilon e seu benefício na uniformidade de maturação das cerejas, explicam como a planta chegou no estado do Espírito Santo e resumem a árvore genealógica do gênero COFFEA. Algo mais ou menos assim: Gênero COFFEA – engloba todas as espécies de café. No total são 124 espécies conhecidas no mundo, onde estão: COFFEA Arábica (com 120 cultivares comerciais registradas no Ministério da Agricultura COFFEA Canéfora (onde está Robusta e Conilon) com 14 cultivares registradas, dentre as quais 10 são produto do Programa de Melhoramento do INCAPER.
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    Reproducibility of the RAPD marker and its efficiency in coffee tree genotype grouping analysis
    (Crop Breeding and Applied Biotechnology, 2002) Sakiyama, Ney Sussumu; Teixeira-Cabral, Terezinha Aparecida; Zambolim, Laércio; Pereira, Antonio Alves; Barros, Everaldo Gonçalves; Sakiyama, Cássia Camargo Harger
    The genetic diversity of Coffea arabic L. cultivars is relatively narrow and its assessment and increase is important for breeding. Fifty two arbitrary primers were used to evaluate the reproducibility and the influence of the number of RAPD (Random Amplified Polymorphic DNA) markers on the estimation of genetic distances among 40 genotypes of Coffea spp. The average number of polymorphic bands was 6.69 per primer among all genotypes, and 1.27 among arabica coffee genotypes. RAPD markers were efficient in estimating the genetic distances among the genotypes. The increase in RAPD loci number during grouping analysis did not affect the major groups’ composition; however, it affected the composition of subgroups. Marker reproducibility was 76.88% and replicated data was recommended for distinguishing genotypes with the same genetic background.
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    Characterization of differential coffee tree hostsfor Hemileia vastatrix Berk. et Br. with RAPD markers
    (Crop Breeding and Applied Biotechnology, 2004-03-12) Teixeira-Cabral, Terezinha Aparecida; Sakiyama, Ney Sussumu; Zambolim, Laércio; Barros, Everaldo Gonçalves de; Silva, Dalza Gomes da
    Eighteen clones of differential coffee tree hosts for Hemileia vastatrix Berk. et Br. were characterized with RAPD markers. The genetic distances were estimated and the genealogical origin of the clones compared to data of markerbased clusters. Thirty-five primers identified 158 polymorphic loci of RAPD markers. The cluster based on the matrix of genetic dissimilarity values was compatible with information on the genealogical origin cited in literature. Specific markers for a number of clones were identified, and a combination of 12 RAPD markers allowed the characterization of the studied clones.
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    Caracterização fenotípica e molecular da resistência do cafeeiro Híbrido de Timor a Hemileia vastatrix
    (Universidade Federal de Viçosa, 2010-07-16) Pestana, Kátia Nogueira; Sakiyama, Ney Sussumu; Caixeta, Eveline Teixeira; Zambolim, Eunize Maciel
    Com o intuito de dar suporte aos programas de melhoramento do cafeeiro que visam à obtenção de cultivares resistentes à ferrugem (Hemileia vastatrix), neste trabalho objetivou-se estudar a herança da resistência do Híbrido de Timor UFV 443-03 e identificar marcadores moleculares ligados aos genes caracterizados. Para o estudo de herança foram avaliadas três populações originadas do cruzamento entre o progenitor resistente Híbrido de Timor UFV 443-03 e o cultivar suscetível Catuaí Amarelo (UFV 2148-57). Dessas plantas analisadas, 243 correspondem a uma população F2, 114 a retrocruzamento suscetível (RCs) e 87 a retrocruzamento resistente (RCr). A inoculação foi realizada com a suspensão de esporos (2 mg/mL) do isolado da Raça I de H. vastatrix, em discos foliares, com três repetições para as populações F2 e RCs e duas para RCr. As plantas do Catuaí Amarelo UFV 2148-57 foram suscetíveis em todas as inoculações, enquanto o Híbrido de Timor UFV 443-03, a planta F1 e as plantas do RCr foram resistentes. Pela análise de segregação das populações F2, obtiveram-se duas hipóteses significativas: uma de que a resistência do cafeeiro Híbrido de Timor UFV 443-03 a H. vastatrix era governada por dois genes dominantes e independentes (15:1; P = 63,10) e a outra de que era conferida por três genes, sendo dois dominantes e um recessivo (61:3; P = 8,87). Plantas do RCs foram utilizadas para a confirmação dos padrões de segregação e segregaram na proporção de 3:1 (P = 74,56), o que era esperado para dois e para três genes. Esse resultado indicou que a resistência desse Híbrido de Timor é condicionada por dois genes dominantes independentes ou três genes independentes (dois dominantes e um recessivo). Como a herança encontrada foi oligogênica (dois ou três genes), para a confirmação e identificação de marcadores moleculares ligados aos genes, estes foram tratados como QTL e, então, localizados em mapa genético de ligação. Para isso, os indivíduos da população F2 foram analisados com um total de 110 marcadores moleculares. Como 16 marcadores apresentaram distorção da razão de segregação mendeliana esperada, o mapa foi construído com 94 marcadores (62 AFLP, 28 SSR e 4 RAPD). Considerando um LOD score mínimo de 3 e máxima recombinação de 40%, os marcadores ficaram agrupados em 11 grupos de ligação, cobrindo uma distância de 964,31 cM do genoma, e 13 marcadores não se ligaram a nenhum dos grupos formados. O maior intervalo entre dois marcadores foi de 32,1 cM, e 68,57% dos marcadores não excederam 20 cM. A caracterização e identificação de QTLs foram realizadas com o auxílio de metodologias de marca simples e intervalo simples. Pela metodologia da marca simples foi possível identificar cinco marcadores associados aos QTLs pelos métodos da ANOVA, regressão e máxima verossimilhança. Esses QTLs foram confirmados pela metodologia de intervalo simples por meio da regressão e máxima verossimilhança. Dois QTLs foram identificados, um deles no grupo de ligação 2 a 0 cM do marcador 21a, explicando 9,6% da variação fenotípica. O outro ficou localizado no grupo de ligação 3 a 13 cM do marcador 43a, explicando 9,3% da variação fenotípica. Esses dois QTLs confirmam, em número e posição, que a resistência do cafeeiro Híbrido de Timor UFV 443-03 a H. vastatrix é governada por dois genes dominantes e independentes, mostrando, assim, a importância da genômica para a identificação destes genes. Cabe salientar que as informações deste trabalho são inéditas para o caso do cafeeiro e podem ser úteis em programas de melhoramento baseado em seleção assistida e na clonagem posicional do gene de resistência à ferrugem. Assim, os dados deste estudo deverão fornecer subsídios para futuros trabalhos de melhoramento visando à obtenção de populações mais resistentes e produtivas.
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    Visão computacional aplicada a análise de frutos de C. Arabica
    (Universidade Federal de Lavras, 2023-03-16) Botega, Gustavo Pucci; Gonçalves, Flávia Maria Avelar
    At coffee research centers, various traits are phenotyped by researchers. Some of these traits are directly determined by fruit phenotyping, such as ripening. Fruit ripening is an important trait to measure, because it allows for cultivars release with different ripening cycles, which is essential for farmers as it allows for the scaling of production and maximization of efficiency and profitability. However, measuring this trait in breeding programs presents several challenges. This study was divided into three chapters that present a comprehensive evaluation of coffee fruit and aspects associated with the selection and evaluation of ripening in Coffea arabica. In the first chapter, coffee fruits obtained from a phenotyping platform were thoroughly evaluated, by examining their morphological and color characteristics using computer vision. To achieve it, a classification model based on convolutional neural networks was created to classify the different stages of ripening. In the second chapter, images were synthesized from the generated image dataset to train a computer vision model based on the YOLO neural network architecture for direct classification and detection of coffee fruits in numerous scenarios and environments. In chapter 3, the objective was to establish the ideal sample size for ripening fruit evaluation and to verify the associated errors in adopting each sample size, as well as to demonstrate that the K-means clustering method can be an alternative to assist researchers in making decisions about the constituent genotypes of the breeding population. Detailed analysis was conducted on fruits from 21 cultivars, providing valuable information to researchers about their morphological and color characteristics. A total of 36.879 images of coffee fruits at different ripening stages were created. The use of the YOLO architecture allows for the direct evaluation of coffee fruits in different scenarios and environments, reducing and facilitating the process of phenotyping the trait. It was found that samples larger than 500 ml of fruits demonstrate an excellent sample size, and the use of the Kmeans technique to group data into different ripening cycles can be an excellent alternative for researchers, allowing for precise and efficient analysis.
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    Photosynthetic induction and activity of enzymes related to carbon metabolism: insights into the varying net photosynthesis rates of coffee sun and shade leaves
    (Sociedade Brasileira de Fisiologia Vegetal, 2013-05-21) Martins, Samuel Cordeiro Vitor; Detmann, Kelly Coutinho; Reis, Josimar Vieira dos; Pereira, Lucas Felisberto; Sanglard, Lílian Maria Vincis Pereira; Rogalski, Marcelo; DaMatta, Fábio Murilo
    The shade leaves of coffee (Coffea arabica L.) apparently retain a robust photosynthetic machinery that is comparable to that of sun leaves and can fix CO2 at high rates when subjected to high light intensities. This raises the question of why the coffee plant would construct such a robust photosynthetic machinery despite the low photosynthetic rates achieved by the shade leaves at low light supply. Here, we grew coffee plants at 100% or 10% full sunlight and demonstrated that the shade leaves exhibited faster photosynthetic induction compared with their sun counterparts, in parallel with lower loss of induction states under dim light, and were well protected against short-term sudden increases in light supply (mimicking sunflecks). These findings were linked to similar photosynthetic capacities on a per mass basis (assessed under nonlimiting light), as well as similar extractable activities of some enzymes of the Calvin cycle, including Rubisco, when comparing the shade and sun leaves. On the one hand, these responses might represent an overinvestment of resources given the low photosynthetic rates of the shade leaves when light is limiting; on the other hand, such responses might be associated with a conservative behavior linked to the origin of the species as a shade-dwelling plant, allowing it to maximize the use of the energy from sunflecks and thus ultimately contributing to a positive carbon balance under conditions of intense shading.
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    Bactérias endófitas do cafeeiro e a indução de enzimas relacionadas com o controle da ferrugem (Hemileia vastatrix)
    (Sociedade Brasileira de Fitopatologia, 2008) Silva, Harllen S.A.; Terrasan, César R. F.; Tozzi, João P. L.; Melo, Itamar S.; Bettiol, Wagner
    Mudas de cafeeiro foram tratadas com quatro isolados de bactérias endofíticas de cafeeiro, pré-selecionados como agentes de biocontrole da ferrugem, para avaliar os seus efeitos sobre a produção de enzimas da planta relacionadas com a indução de resistência.
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    Microorganisms in coffee fermentation: A bibliometric and systematic literature network analysis related to agriculture and beverage quality (1965-2019)
    (Editora UFLA, 2020) Cruz-O’Byrne, Rosmery; Piraneque-Gambasica, Nelson; Aguirre-Forero, Sonia; Ramirez-Vergara, Jose
    The activity of microorganisms in coffee fermentation has a great influence on the composition of the beans and their beverage quality. In the present study, a bibliometric and systematic literature network analysis is made to examine the growth in the literature and the flow of knowledge in the field of study. The bibliometric information was retrieved from the Scopus database, obtaining 55 articles between 1965 and 2019. Frequencies, co-authorship, and co-occurrence indicators were analyzed using Microsoft Excel and VOSviewer software. Our findings show that most of the articles have been published in the last decade and mainly on microbial diversity and starter cultures. Furthermore, it was possible to identify the most productive authors, the most influential works, the main journals where articles of the most productive authors and the most influential works have been published, the most productive affiliation countries, the most used keywords, the co-authorship taking authors and countries as the unit of analysis, the keyword co-occurrence, and the spatial distribution of studies with their research topics. This is the first bibliometric and systematic literature network analysis carried out on research articles on microorganisms in coffee fermentation related to agriculture and beverage quality, which becomes a tool for researchers in making decisions for the building and development of strategic plans for future research by understanding the trends and status of existing research in the field of study in accordance with the authors, works, affiliation countries, study topics, and patterns of international collaboration and within the academic community.
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    Association of Heterorhabditis amazonensis and Beauveria bassiana aiming the control of Hypothenemus hampei
    (Editora UFLA, 2020) Moreira, Igor Bitencourt Lima; Andaló, Vanessa; Assis, Gleice Aparecida de; Faria, Lucas Silva de; Carvalho, Fabio Janoni; Zampiroli, Renan
    Among the main problems for coffee production, it is possible to mention the occurrence of coffee borer, Hypothenemus hampei. In order to seek alternatives to control the pest, the proposed objective was to evaluate the interaction between Beauveria bassiana UFU01 and Heterorhabditis amazonensis MC01 on the control of coffee borer. Therefore, four experiments were set. In the first, B. bassiana UFU01, H. amazonensis MC01 and both entomopathogens associated were applied in bored fruits displaced in vermiculite. In the second experiment, the methodology was similar to the previous one; however, the fruits were immersed in the suspensions. In the third experiment was evaluated the transport of B. bassiana UFU01 conidia by H. amazonensis, checking the mortality of Tenebrio molitor. In the fourth experiment, the fungus and the nematode were added to Petri dishes containing agar-water simultaneously to observe if the nematodes could carry B. bassiana UFU01 conidia. The obtained data were subjected to analysis of variance and the Tukey test (p <0.05), for comparison between means and regression analysis. It was found that, when entomopathogens were applied to vermiculite, treatments using B. bassiana UFU01 and H. amazonensis alone caused the highest mortality of H. hampei adults. For larvae, there was no difference among treatments. The same was observed when the fruits were dipped in the suspensions, with no difference among treatments. As for T. molitor mortality, it was observed that there was no difference among treatments. However, when applied in combination, there was a higher mortality caused by B. bassiana compared to H. amazonensis. In the last experiment, juveniles and conidia were found on the opposite side of the dish, and it can be inferred that the presence of conidia was due to transport by infective juveniles.
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    Resistência simultânea à ferrugem alaranjada e mancha aureolada em linhagens de café arábica
    (Embrapa Café, 2019-10) Mariucci Junior, Valdir; Fedato Junior, Marco Aurélio Cardoso; Pereira, Nathan Aparecido Nunes; Silva, Angelita Garbossi da; Costa, Cintia Oliveira; Souza, Lorena Santos Naves de; Fonseca, Inês Cristina de Batista; Sera, Gustavo Hiroshi
    A ferrugem alaranjada (FA), causada pelo fungo Hemileia vastatrix, e a mancha aureolada (MA), causada pela bactéria Pseudomonas syringae pv. garcae, são importantes doenças do cafeeiro. A única cultivar de café arábica identificada com alta resistência à MA é a IPR 102, que possui moderada resistência (MR) à FA. Ainda não foram identificadas cultivares de café com alta resistência (AR) à FA e AR à MA. O IAPAR possui várias linhagens derivadas de (Etiópia x Catuaí) x IAPAR 59, as quais ainda não foram avaliadas para resistência à FA e à MA. O objetivo deste trabalho foi selecionar linhagens F 5 com potencial produtivo e resistência simultânea à FA e à MA. O experimento foi instalado a campo em novembro de 2014 no IAPAR, em Londrina, PR, com espaçamento de plantio de 2,50m x 0,50m. O delineamento experimental utilizado foi blocos ao acaso, com três repetições e parcelas de 10 plantas. Foram avaliadas 16 linhagens F 5 de (Etiópia E061 x Catuaí Vermelho IAC-46) x IAPAR 59, além das cultivares IPR 103, IPR 107, IAPAR 59 e Catuaí Vermelho IAC-99, utilizadas como padrões para comparação de produtividade. Os controles AR à FA foram IPR 107 e IAPAR 59 e para o suscetível (S), utilizou-se Catuaí. Como controle MR para MA foi utilizado IAPAR 59 e como S o Catuaí. Em maio dos anos 2017 e 2018 foram avaliadas as variáveis produtividade (sacas beneficiadas/ha) e severidade da FA. Em janeiro de 2016 foi avaliada a variável severidade da MA. Para FA e MA, foi utilizada uma escala de 1 a 5, sendo 1 para plantas mais resistentes e 5 para plantas mais suscetíveis. Os dados foram analisados pelo teste de agrupamento de médias Scott-Knott a 5%. Os controles IAPAR 59 e IPR 107 foram AR à FA, enquanto que IPR 103 apresentou resistência intermediária e Catuaí foi S. Sobre a resistência à MA, o IAPAR 59 foi resistente, enquanto que, IPR 103 e IPR 107 apresentaram resistência intermediária e Catuaí foi S. Todas linhagens, com exceção da n o 5, foram AR à FA e MA, sendo que a fonte de resistência à FA foi IAPAR 59 e para resistência à MA foram IAPAR 59 e Etiópia E061. Das 16 linhagens, 11 foram simultaneamente resistentes às duas doenças e não diferiram estatisticamente para produtividade, quando comparado com as cultivares IAPAR 59, IPR 107 e IPR 103, e foram mais produtivas do que o controle Catuaí. Essa última é a cultivar mais plantada no Brasil e é S para FA e MA. As 11 linhagens serão avançadas para geração F6 e possuem grande potencial de se tornarem novas cultivares com alta produtividade e resistência simultânea às duas doenças.