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    Chlorogenic acid levels in leaves of coffee plants supplied with silicon and infected by Hemileia vastatrix
    (Sociedade Brasileira de Fitopatologia, 2011) Rodrigues, Fabrício A.; Carré-Missio, Vivian; Jham, Gulab N.; Berhow, Mark; Schurt, Daniel A.
    Rust, caused by Hemileia vastatrix, is the main disease that decreases coffee production in Brazil. New and enhanced methods to reduce rust intensity that can be integrated with modern genetic and chemical approaches need to be investigated. Considering that many plant species supplied with silicon (Si) show increased resistance to several pathogens, this study examined the possible effect of this element in increasing chlorogenic acid (CA) concentrations in coffee leaves and, consequently, increasing the level of resistance to rust. Plants (cv. “Catuaí Vermelho IAC 44”) were inoculated with H. vastatrix after growing for 35 days in a hydroponic culture amended with 0 (-Si) or 2 (+Si) mM Si. Concentration of Si in leaf tissues was of 0.36 and 0.42 dag/kg for -Si and +Si treatments, respectively, but without a statistically significant difference. The area under rust progress curve was 154.5 and 119.4 for -Si and +Si treatments, respectively, but without significant statistical difference. For non-inoculated plants, the concentrations of total CA and caffeoyl-quinic acid (CQA) compounds (diCQA) were similar between -Si and +Si treatments. Even though there was an increase of 236.4 and 257.1%, respectively, for total CA and diCQA for +Si when compared to -Si treatment at 30 days after inoculation with H. vastatrix, reduction on rust severity was not obtained once the fungus had already colonized the leaf tissues. Therefore, regardless of the increase in the concentrations of chlorogenic acid on leaves, coffee resistance to H. vastatrix infection was not potentialized by Si.
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    Abordagem metabolômica: discriminação de tratamento pós-colheita de grãos de café verde (Coffea arabica L.) do Paraná
    (Embrapa Café, 2015) Tsukui, Anna; Brand, Ana Laura Macedo; Vendramini, Pedro Henrique; Eberlin, Marcos Nogueira; Scholz, Maria Brígida dos Santos; Rezende, Claudia Moraes de
    Os grãos de café verde (Coffea arabica L.) foram quantificados em cafeína e ácidos clorogênicos por CLAE/UV-Vis, teor em óleo por extração Soxhlet (4h) e análise do perfil químico por ESI(-)-QTOF-MS, em busca da relação composição química: tratamento pós-colheita para cafés naturais (CN) e cerejas descascados (CD), com auxílio da ferramenta estatística PCA e PLS-DA. Foi possível observar diferenciação entre os tratamentos com base na análise do perfil químico por ESI(-)-QTOF, além da classificação de amostras desconhecidas a partir da calibração e validação dos dados. Os resultados indicam um grande potencial do emprego da análise do perfil químico associado à estatística multivariada na diferenciação entre os tratamentos pós-colheita a partir da identificação das substâncias químicas que melhor classificam os grupos, sugerindo um possível marcador químico para esses grãos de cafés.