Teses e Dissertações

URI permanente desta comunidadehttps://thoth.dti.ufv.br/handle/123456789/2

Navegar

Resultados da Pesquisa

Agora exibindo 1 - 2 de 2
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Hypothenemus hampei: (Coleoptera: Scolytidae): impacto sobre a qualidade dos grãos de café
    (Universidade Federal de Lavras, 2019-02-27) Silva, Sabrina Alves da; Pereira, Rosemary Gualberto Fonseca Alvarenga; Batista, Luís Roberto; Souza, Sara Maria Chalfoun de
    A broca-do-café, Hypothenemus hampei, é a principal praga da cultura do café. Seus danos se iniciam quando a fêmea perfura os frutos ainda na planta. Os furos podem comprometer a qualidade microbiológica e os atributos físicos e químicos dos grãos, os quais têm relação com a qualidade sensorial da bebida e o valor de mercado da commodity. O objetivo, neste estudo, foi identificar fungos associados a grãos brocados, quantificar ocratoxina A e analisar física e quimicamente grãos com diferentes níveis de infestação da broca-do-café. Cafés de duas regiões (Cerrado Mineiro e Sul de Minas) foram coletados e os grãos brocados presentes nas amostras foram classificados quanto ao nível de infestação. Existe relação direta entre o nível de infestação e o aumento do percentual de contaminação por fungos. Foram identificadas 20 espécies de fungos, tendo os gêneros Fusarium e Aspergillus sido os encontrados em maior frequência. Quatro das 20 espécies isoladas apresentaram potencial para a produção de OTA e sua presença foi observada nos níveis de infestação “Sujo I e II” de apenas uma região. Para os parâmetros físico-químicos, o nível “Sujo II” apresentou menor densidade e menores concentrações de açúcares, compostos lipídicos e sólidos solúveis, e maiores valores de cinzas, acidez titulável total, condutividade elétrica, lixiviação de potássio, ácido succínico e acético. As cores dos níveis de infestação “Limpo” e “Sujo II” são diferentes entre si e diferentes dos demais níveis. Os resultados obtidos neste trabalho demonstram que existe uma associação entre a broca-do-café e o aumento do percentual de contaminação por fungos; que os danos físicos aos grãos são expressivos, especialmente do ponto de vista econômico e que as alterações na composição química dos grãos pode ser prejudicial à qualidade da bebida, quando os grãos são submetidos à torração.
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Intercropping coffee with Varronia curassavica Jacq. affects arthropod biodiversity
    (Universidade Federal de Viçosa, 2023-07-28) Marques, Daniel Maciel; Venzon, Madelaine; Fonseca, Maira Christina Marques; Martins, Elem Fialho; Bernardes, Rodrigo Cupertino; Vilela, Emerson Ferreira
    Coffee is one of the most important commodities in Brazil, and the country is the largest producer of coffee berries in the world. The changes in the global perception of the importance of agricultural landscapes, climate change, contamination by pesticides and loss of biodiversity haves led to improve the research and the practices on more sustainable agroecosystem and food production. In this sense, companion crop plants can be powerful allies to promote sustainable agroecossystems, reducing the effects of climate changes and loss of biodiversity, as well as improving the natural pest control by offering plant resources needed by natural enemies, resulting in less crop damage by pests. The objective of this study was to evaluate the potential of Varronia curassavica as companion crop to improve pest control of coffee leafminer (CLM) and coffee berry borer (CBB) and to increase the biodiversity, especially parasitoids and predators, as well as studying its protection to coffee plants. The first experiment was carried out in a coffee farm in Paula Cândido, in the Atlantic Forest biome, and the second in Patrocínio, in the Cerrado biome, both in the state of Minas Gerais, Brazil. At Paula Cândido, we sampled coffee plants for CLM and CBB from January and May of 2023. Biodiversity was also evaluated by sampling arthropods on coffee trees using entomological net and by tray beating. The effect of distance on the protection of coffee plants against CLM provided by V. curassavica was evaluate on transects in a farm where V. currassavica was associated to coffee in Patrocinio. No differences in infestation levels in diversified and conventional plots were observed in Paula Cândido, which was low probably due to chemical inputs and the rainy season. The total number of natural enemies sampled was not significant different in both plots, but diversified plots showed significant higher abundance of predators of Geocoridae and Linyphiidae families and parasitoids of Tachinidae and Chalcididae families. The mean infestation rate of Leucoptera coffeella on the diversified system in Cerrado was low and no differences were observed on the infestation levels across the transect. These results show that Varronia curassavica can be a suitable plant to be used in agroecossystems