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    Selection of fungal isolates with potential for phosphate solubilation and formulation of inoculant for coffee crops
    (Editora UFLA, 2019-07) Chalfoun, Sara Maria; Angélico, Caroline Lima; Resende, Mário Lúcio Vilela de; Moraes, Graziella Evaristo de
    The dependence on chemical fertilizers for the future of agriculture will result in additional soil health losses, possibility of water contamination and continued currency avoidance due to the increasing dependence on imports. The indiscriminate use of synthetic fertilizers has polluted the soil and watersheds, destroying useful microorganisms and insects, what makes crops more susceptible to diseases. Considering this critical scenario, microorganisms have stood out as a potential alternative for maintaining the productivity, reliability and sustainability of the global food chain. In order to increase the productivity and/or reduce the amount of fertilizers, as well as to meet the requirements for the use of low-solubility phosphorus sources, microorganisms were isolated from the rhizosphere and artificially cultivated. Subsequently, they were selected regarding their potential for solubilizing phosphorus and incorporated into a low-cost matrix. A microbial inoculant was thus developed and tested in a coffee crop. It was possible to formulate an inoculant based on an isolate selected from Aspergillus niger, using an inactivated seed and sodium alginate as matrices. It was also observed that there was a greater correlation between the evaluated parameters and increasing doses of the inoculants when Araxá apatite was used as source of phosphorus, proving the importance of the inoculants as release factors and availability of phosphorus in the case of sources less soluble, giving Brazilian agriculture greater autonomy in the input market.
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    Challengs in coffee quality: cultural, chemical and microbiological aspects
    (Editora UFLA, 2018-07) Pimenta, Carlos José; Angélico, Caroline Lima; Chalfoun, Sára Maria
    The Brazilian coffee industry is undergoing a great transformation in order to serve a consumer market that is becoming increasingly demanding with regard to quality. Considering the multiple determinants of the final quality of the product, one must consider factors that are involved in steps from the pre-harvest stage to storage. The execution of the different stages according to good-practice programmes has repercussions on microbiological, physical and chemical characteristics, which in turn affect the quality of the final product with regard to sensorial properties and safety. There has been research progress in the improvement of quality evaluation techniques that minimize the subjective effects of traditional classification. It is also observed that socio-environmental aspects of coffee production, while not the subject of this review, have broadened the concept of quality since an increasing number of consumers are interested in aspects regarding agricultural sustainability in addition to strictly sensorial aspects.
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    Diferentes estádios de maturação e tempos de ensacamento sobre a qualidade do café
    (Editora UFLA, 2011-01) Angélico, Caroline Lima; Pimenta, Carlos José; Chalfoun, Sára Maria; Chagas, Sílvio Júlio de Resende; Pereira, Marcelo Cláudio; Chalfoun, Yasmin
    Apesar de bastante combatido, muitas vezes o ensacamento dos frutos de café antes da secagem ocorre ainda na lavoura devido a fatores adversos logo após a derriça, tais como chuvas durante a colheita, problemas durante o transporte para o local de secagem ou até mesmo o mau dimensionamento do terreiro, além da não disponibilidade de secadores mecânicos pela maioria dos pequenos produtores, necessitando assim, de maior embasamento científico. Diante desse fato, objetivou-se com este estudo avaliar o real efeito dessa prática sobre a qualidade do café em diferentes estádios de maturação, ensacados por até quatro dias antes da secagem, bem como verificar o comportamento dos diferentes estádios com relação a esse procedimento. Análises físicas, químicas, físico-químicas e classificação quanto ao tipo e bebida foram realizadas em frutos de café da cultivar Acaiá (Coffea arabica L.), coletados no município de Perdões - MG e separados manualmente após a derriça no pano, em quatro estádios de maturação (verde/verde cana, cereja, passa/seco e mistura de frutos). Depois da separação, os mesmos foram acondicionados em sacos de polietileno trançado e submetidos a cinco tempos de ensacamento, variando em 0, 1, 2, 3 e 4 dias. Após cada período, as amostras foram secas em terreiro de cimento para a realização das análises. Os resultados das análises apontaram que os parâmetros condutividade elétrica, lixiviação de potássio e atividade da polifenoloxidase mostraram-se como importantes marcadores de qualidade. A prova de xícara classificou a maioria dos tratamentos como Dura. Diante dos resultados obtidos, o ensacamento promoveu perda de qualidade dos grãos, a partir do primeiro dia.