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    Roles of arbuscular mycorrhizal fungi on acclimatization of clones of Coffea arabica L. produced by somatic embryogenesis
    (Editora UFLA, 2020) Fonseca, Arley José; Tassone, Guilherme Augusto Teixeira; Carneiro, Marco Aurélio Carbone; Carvalho, Gladyston Rodrigues; Carvalho, Carlos Henrique Siqueira; Botelho, Cesar Elias
    The production of Coffea arabica L. clone seedlings through the somatic embryogenesis technique is one of the alternatives of greatest demand for coffee producers. However, clones can face difficulties related to acclimatization carried out under greenhouse conditions, which can increase the production costs. A tested alternative with promising results is inoculation with arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) during the seedling acclimatization process. Thus, this study aimed to promote the improvement of the seedling production process through somatic embryogenesis associated with inoculation with AMF. For the production of the clones, seedlings were used in the phase when they presented four pairs of leaves (Clone 1 “Fruiting red Catucaí” and Clone 2 “Acauã”), using “somatic embryogenesis” bioreactors, followed by inoculation with Rhizophagus clarus, Gigaspora margarita and Acaulospora mellea, a mixture of R. clarus and G. margarita and a mixture of R. clarus, G. margarita and A. mellea. After six months, agronomic parameters, leaf nutrient contents and root mycorrhizal colonization were evaluated. The studied clones behaved differently when inoculated with AMFs. Clone 1 showed the best development in the greenhouse, which was determined by the agronomic parameters. Thus, Clone 1 is indicated for the production of vigorous seedlings when associated with inoculation with AMFs.
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    Ciclos de poda e adubação nitrogenada em lavouras cafeeiras conduzidas no sistema “safra zero”
    (Editora UFLA, 2010-01) Japiassú, Leonardo Bíscaro; Garcia, André Luiz Alvarenga; Guimarães, Rubens José; Padilha, Lílian; Carvalho, Carlos Henrique Siqueira
    Na cafeicultura moderna e competitiva, é essencial o uso de plantas que sejam produtivas e com facilidade de colheita, seja via mecânica, seja manual, tendo em vista a diminuição de custos. O “Safra Zero” é um sistema de condução de lavoura que tem por finalidade manter a lavoura com porte baixo e eliminar a necessidade de colheitas onerosas no ano de baixa safra que, normalmente, ocorre após um ano de alta safra. Esse sistema baseia-se em podas constantes, adubações e manejos diferenciados. Para avaliar o sistema “Safra Zero” de manejo em lavouras cafeeiras (Coffea arabica L.), foram instalados os seguintes experimentos na Fazenda Experimental da Fundação Procafé/Mapa de Varginha: i) Avaliação de diferentes ciclos de podas em lavouras de porte alto; ii) Avaliação de diferentes ciclos de poda em lavouras de porte baixo. As podas do tipo decote e/ou esqueletamento foram aplicadas em anos alternados e a cada quatro anos, para avaliar a produtividade média. iii) Avaliação do manejo de podas a cada dois anos, associado à aplicação de diferentes doses de nitrogênio (0, 200 e 400 kg.ha-1.ano-1). A utilização de diferentes ciclos de podas não resultou em ganho de produção em relação à testemunha sem poda. A utilização de diferentes níveis de nitrogênio após a poda, em lavoura implantada em solo com alto teor de matéria orgânica e com histórico de adubação em torno de 350 kg de N por hectare por ano, não resultou em diferenças significativas para a melhor recuperação e aumento da produtividade da lavoura.