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    Quality of mechanized coffee harvesting in circular planting system
    (Universidade Federal de Santa Maria, 2013-01) Cassia, Marcelo Tufaile; Silva, Rouverson Pereira da; Chioderolli, Carlos Alessando; Noronha, Rafael Henrique Freitas; Santos, Edvaldo Pereira dos
    Mechanized coffee harvesting is one of the main technological advances that benefit producers, but problems with planning for planting and crop development and faults in harvester adjustment can reduce the efficiency of the operation, making it more stressful for the crop than manual harvesting. Thus the present study was carried out in the municipality of Patos de Minas, MG, Brazil with the objective of assessing the damage in the vegetable part and the quality of the mechanized harvesting of coffee cropped in a circular planting system under a center pivot, with two rod vibration frequencies and statistical control of the process. It was observed that the negative biennially on the crop reduced the initial coffee load eliminating the effects of the insolation conditions. The harvest quality indices were distributed asymmetrically and the samples varied greatly and only the stripping efficiency was influenced by the axles assessed and were shown to be stable by the statistical control. The damage to the plants by the harvester presented desirable values and did not vary in function of the factors analyzed, but was considered under statistical control.
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    Qualidade das operações de preparo reduzido do solo e transplantio mecanizado de mudas de café
    (Editora UFLA, 2014-01) Silva, Rouverson Pereira da; Voltarelli, Murilo Aparecido; Cassia, Marcelo Tufaile; Vidal, Diego Onofre; Cavichioli, Fábio Alexandre
    O preparo do solo realizado com qualidade e de maneira conservacionista é essencial para o desenvolvimento da cultura do cafeeiro, bem como para o transplantio mecanizado das mudas. Objetivou-se, neste trabalho, avaliar a qualidade operacional dos conjuntos mecanizados de preparo reduzido do solo e transplantio de mudas de café, por meio de indicadores de qualidade, utilizando-se o controle estatístico de processo. O presente trabalho foi desenvolvido no município de Matão – SP, e a avaliação da qualidade operacional foi materializada em uma grade amostral de 48 pontos espaçados em 7,0 m x 20,0 m, sendo avaliada a operação de preparo reduzido do solo e o transplantio de mudas, por meio da velocidade de deslocamento, patinagem e erro de alinhamento dos conjuntos mecanizados. Todas as variáveis apresentaram distribuição de probabilidade assimétrica e mostraram-se instáveis quanto ao controle estatístico de processo. A qualidade das operações de preparo reduzido do solo e de transplantio mecanizado de mudas de café esteve comprometida para todos os indicadores de qualidade, devido à instabilidade detectada pelo controle estatístico de processo. A operação de preparo reduzido do solo e transplantio mecanizado de mudas de café apresentam valores de patinagem abaixo do ideal.