Periódicos

URI permanente desta comunidadehttps://thoth.dti.ufv.br/handle/123456789/3352

Navegar

Resultados da Pesquisa

Agora exibindo 1 - 2 de 2
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Sites and sampling tools in the soil fertility evaluation of coffee plants in production
    (Editora UFLA, 2019-07) Mantovani, José Ricardo; Lima, José Antônio; Garcia, Ciro Pozzi; Rezende, Tiago Teruel
    In soil sampling, the collection site and the tool used may induce errors that can compromise the results of the chemical analysis and, consequently, the definition of corrective and fertilizer doses. The objective in this study was to evaluate soil sampling sites and tools in a coffee growing area. The experiment was carried out in a field in the municipality of Alfenas-MG, in a 35-year coffee field. A randomized block design was used in a 3 x 5 factorial scheme and 4 replications, totaling 60 experimental units. The treatments consisted of 3 sampling sites: in the fertilizer strip (located in the projection of the plant canopy); between rows; and in the total area, with 1/3 of the samples collected under the canopy and close to the plant stem, 1/3 in the canopy projection and 1/3 collected between rows; and 5 sampling tools: Dutch auger; screw auger; probe; hoe and drill. Soil samples were collected at a depth of 0 to 0.2 m, and each composite sample was obtained by assembling and mixing 20 single samples. At each sampling point, an area of ​​2m 2 was delimited, in which simple samples were collected in all the evaluated places and with all the tools used. The following parameters were determined in the soil samples: pH in CaCl 2 ; potential acidity (H+Al); organic matter; P, extracted by Mehlich; K+, Ca2+, Mg2+ and base saturation. In a coffee-growing area, the fertilizer strip (canopy projection) has topsoil with higher acidity and lower contents of organic matter and nutrients P, K+, Ca2+ and Mg2+ than between rows. The tools used for soil sampling do not influence the results of soil chemical analysis in the coffee-growing area.
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Levantamento da fertilidade do solo de lavouras cafeeiras em produção, no sul de Minas Gerais
    (Editora UFLA, 2013-07) Figueiredo, Vanessa Castro; Mantovani, José Ricardo; Leal, Renata Moreira; Miranda, José Messias
    O Brasil é importante produtor e exportador de café, e o principal polo cafeeiro encontra-se na região sul de Minas Gerais. Apesar de bem estudado na cultura do café, resultados de pesquisa em fertilidade do solo vêm apontado alguns problemas, sobretudo em relação ao excesso de K + no solo. Objetivou-se, nesse trabalho, realizar levantamento para verificar as condições de fertilidade do solo em áreas ocupadas por cafeeiro em produção, baseado em dados atuais e localizados no sul de Minas Gerais. Para avaliação da fertilidade do solo das lavouras cafeeiras, foram obtidas 2.406 análises químicas de rotina, referentes à camada superficial (0 a 20cm), no Laboratório da Cooperativa Regional de Cafeicultores em Guaxupé, Ltda. (COOXUPÉ), nos anos de 2007 e 2008. Os atributos químicos utilizados para avaliação da fertilidade do solo das lavouras cafeeiras foram: acidez ativa (pH CaCl 2 ), P disponível extraído com resina, bases trocáveis (K + , Ca 2+ e Mg 2+ ), acidez trocável (Al 3+ ) e índice de saturação por bases (V%). Verificou-se que o P-disponível, o pH e a saturação por bases são os atributos de fertilidade da camada arável que se encontram em piores condições e que os teores de Ca 2+ , Mg 2+ e Al 3+ do solo, da camada superficial da maioria das áreas avaliadas, estão adequados para o cultivo de cafeeiro. A maioria das áreas avaliadas possui teores elevados de K + no solo, possivelmente em função do uso rotineiro de formulações comerciais com altos teores do nutrientes, sem levar em consideração os resultados de análise de solo.