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    Early growth of coffee plants and soil fertility properties in response to coffee husk application
    (Editora UFLA, 2018-07) Mantovani, José Ricardo; Paula, Deyvid Wilker de; Rezende, Tiago Teruel; Silva, Adriano Bortolotti da; Andrade, Paula Cristina Castro; Landgraf, Paulo Roberto Côrrea
    Coffee processing generates large amounts of husk, which can be used as organic fertilizer if technical criteria are considered. This study investigated the effect of coffee husk, applied to or incorporated into the soil, on soil fertility properties, early crop growth and nutrient accumulation in coffee plants. The experiment analyzed coffee plants in a greenhouse in pots, in randomized blocks, in a 5x2 factorial arrangement plus a control treatment, with four replicates. The treatments consisted of the combination of five coffee husk rates (3.5; 7; 14; 28, and 56 t ha-1 ), applied in two forms: spread on the surface or incorporated into the soil, plus the control treatment, without husk application. Portions of 7 dm 3 soil were blended with lime, phosphate fertilizer, as well as coffee husk rates in the treatments with residue incorporation, and incubated for 30 days. Thereafter, one coffee seedling per plot was planted, the coffee husk rates were applied on the soil surface for the treatments without residue incorporation, and the plants were left to grow for 180 days. Coffee husk applied to or incorporated into the soil surface increases the K and organic matter contents of the soil, intensifies the early growth of coffee plants and accelerates N and K accumulation in the plant shoots. The application of coffee husk on the surface is more indicated than its incorporation into the soil, and the best rate at coffee planting is equivalent to 20 t ha-1 .
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    Levantamento da fertilidade do solo de lavouras cafeeiras em produção, no sul de Minas Gerais
    (Editora UFLA, 2013-07) Figueiredo, Vanessa Castro; Mantovani, José Ricardo; Leal, Renata Moreira; Miranda, José Messias
    O Brasil é importante produtor e exportador de café, e o principal polo cafeeiro encontra-se na região sul de Minas Gerais. Apesar de bem estudado na cultura do café, resultados de pesquisa em fertilidade do solo vêm apontado alguns problemas, sobretudo em relação ao excesso de K + no solo. Objetivou-se, nesse trabalho, realizar levantamento para verificar as condições de fertilidade do solo em áreas ocupadas por cafeeiro em produção, baseado em dados atuais e localizados no sul de Minas Gerais. Para avaliação da fertilidade do solo das lavouras cafeeiras, foram obtidas 2.406 análises químicas de rotina, referentes à camada superficial (0 a 20cm), no Laboratório da Cooperativa Regional de Cafeicultores em Guaxupé, Ltda. (COOXUPÉ), nos anos de 2007 e 2008. Os atributos químicos utilizados para avaliação da fertilidade do solo das lavouras cafeeiras foram: acidez ativa (pH CaCl 2 ), P disponível extraído com resina, bases trocáveis (K + , Ca 2+ e Mg 2+ ), acidez trocável (Al 3+ ) e índice de saturação por bases (V%). Verificou-se que o P-disponível, o pH e a saturação por bases são os atributos de fertilidade da camada arável que se encontram em piores condições e que os teores de Ca 2+ , Mg 2+ e Al 3+ do solo, da camada superficial da maioria das áreas avaliadas, estão adequados para o cultivo de cafeeiro. A maioria das áreas avaliadas possui teores elevados de K + no solo, possivelmente em função do uso rotineiro de formulações comerciais com altos teores do nutrientes, sem levar em consideração os resultados de análise de solo.