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    Agronomic practices toward coffee sustainability. A review
    (Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz", 2023-10-23) Martinez, Herminia Emilia Prieto; Andrade, Sara Adrián López de; Santos, Ricardo Henrique Silva; Baptistella, João Leonardo Corte; Mazzafera, Paulo
    The coffee sector is estimated to have a retail market value in excess of USD 83 billion, and over 125 million jobs have been created in the global coffee chain. The coffee specialty market has recently increased significantly, generating opportunities to certify coffee beans produced by sustainable practices. This avoids practices potentially harmful to the environment. Agroforestry, organic farming, intercropping, and soil conservation strategies are examples of sustainable alternatives in the production of coffee. In this review, we focus on practices for the sustainable management of coffee plantations that can help farmers fight problems caused by global warming. More specifically, we address soil organic matter and microbiota, the use of Urochloa grass as intercrop in coffee plantations, shading systems (including agroforestry), and organic coffee production. We concluded that from the agronomic viewpoint, we already have production techniques that can replace traditional ones with significant advantages accruing to the quality of coffee orchard ecosystems. Nevertheless, we need scientific research efforts to deal with the existing gaps and the engagement of the whole coffee chain as a means of guaranteeing an adequate profit to those smallholders who adopt and maintain sustainable practice and are capable of bringing several positive changes to the coffee crop, including the use of microbia-based commercial products and new organic sources of nutrients to complement chemical fertilizers and improve coffee quality.
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    Produtividade e eficiência de uso de nutrientes por cultivares de cafeeiro
    (Editora UFLA, 2011-01) Amaral, José Francisco Teixeira do; Martinez, Herminia Emilia Prieto; Laviola, Bruno Galveas; Tomaz, Marcelo Antonio; Fernandes Filho, Elpidio Inácio; Cruz, Cosme Damião
    A otimização da eficiência nutricional é de grande importância para ampliar a produtividade, reduzir o custo de produção e aumentar a renda do produtor. Foram avaliadas quatro cultivares de café arábica (Coffea arabica L.) (Acaiá IAC 474-19, Icatu Precoce IAC 3282, Rubi MG 1192 e Catuaí Vermelho IAC 99) quanto à produtividade, à eficiência agronômica e à eficiência de absorção de nutrientes. Foi conduzido um experimento em condições de campo, cujos tratamentos foram distribuídos em arranjo fatorial (4 x 3) x 4, constituído de quatro cultivares, três níveis de adubação (baixo, normal e alto) e quatro repetições, em delineamento experimental em blocos casualizados. As plantas que constituíram o nível normal receberam adubação baseada na marcha de acúmulo de nutrientes em café arábica. No período estudado (primeira colheita), a variedade Icatu Precoce IAC 3282 foi a mais produtiva no ambiente com restrição de nutrientes, enquanto as variedades Rubi MG 1192 e Catuaí Vermelho IAC 99 mostraram-se mais produtivas em ambientes com alto suprimento de nutrientes. Observou-se que a eficiência agronômica acompanhou a produtividade, ou seja, as cultivares mais produtivas, foram também as que produziram mais frutos por unidade de nutriente na biomassa. Com baixas doses de fertilizantes e corretivos (nível baixo), a cultivar Icatu Precoce IAC 3282 inclinou-se a apresentar a melhor eficiência agronômica quanto a todos os nutrientes estudados, e a Acaiá IAC 474-19 inclinou-se a apresentar as piores.