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    Vibration Transmissibility of the Coffee Fruit-Peduncle System: a Forced Vibration Study of High Frequency Aiming Mechanical Harvesting
    (Associação Brasileira de Engenharia Agrícola, 2023-01-30) Villibor, Geice P.; Santos, Fábio L.; Queiroz, Daniel M.; Khoury Junior, Joseph K; Pinto, Francisco A. C.
    Semi-mechanized and mechanized harvesting use machines that promote the transference of vibrational energy and impact to achieve the detachment of coffee fruits. The aim of this study was to evaluate the vibration transmissibility in coffee fruit-peduncle systems, using high-speed cameras, submitted to high frequency harmonic excitation in different combinations between frequency and amplitude of vibration, identifying working ranges suitable to perform selective harvesting. Vibration transmissibility was determined for the coffee fruit-peduncle systems, for the maturation stages unripe and ripe that were subjected to a sinusoidal harmonic displacement, in which the input parameters were frequency (35, 45 and 55 Hz) and peak-to-peak amplitude (3.5, 5.0 and 6.5 mm). An experiment was used to study the effect of frequency and amplitude on vibration transmissibility in a completely randomized design in a factorial scheme 3 x 3 x 2, with three replications. The frequency of 35 Hz, associated with the amplitudes 3.5-6.5 mm, was the one that most influenced the results of vibration transmissibility. For the frequency of 55 Hz and amplitude of 6.5 mm, in the ripe maturation stage, the vibration transmissibility was higher than 1.0, which could be a suitable combination for selective coffee harvesting.
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    Efeito da frequência e amplitude de vibração sobre a derriça de frutos de café
    (Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG, 2010-04) Santos, Fábio L.; Queiroz, Daniel M. de; Pinto, Francisco de A. de C.; Resende, Ricardo C. de
    Parâmetros de qualidade podem alterar significativamente o preço do café; entretanto, a colheita seletiva dos frutos é frequentemente associada à boa qualidade do produto, procedimento que pode ser realizado por meio de vibrações mecânicas. Desta forma, o estudo e a avaliação do efeito localizado de fatores como frequência, amplitude e grau de maturação dos frutos, são fundamentais para construção de máquinas adequadas a este tipo de prática. O trabalho foi desenvolvido com o objetivo de se avaliar os fatores frequência, amplitude, grau de maturação, direção de excitação e número de frutos por pedúnculo, na eficiência de derriça. Para a realização dos ensaios de vibração em laboratório utilizou-se uma máquina vibradora eletromagnética. Amplitudes na faixa de 3,75 a 7,50 mm e frequências na faixa de 13,33 a 26,67 Hz foram testadas para a variedade Mundo Novo, em que os resultados mostraram que a frequência de 26,67 Hz apresentou uma eficiência maior de derriça para os frutos cereja e a amplitude de 7,5 mm indicou maior eficiência de derriça. Verificou-se, também, que o número de frutos por pedúnculo influencia a eficiência de derriça dos frutos de café da variedade Mundo Novo.