Periódicos

URI permanente desta comunidadehttps://thoth.dti.ufv.br/handle/123456789/3352

Navegar

Resultados da Pesquisa

Agora exibindo 1 - 2 de 2
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Method for maintenance of coffee leaves in vitro for mass rearing of Leucoptera coffeellum (Guérin-Méneville) (Lepidoptera: Lyonetiidae)
    (Sociedade Entomológica do Brasil, 2000-04-12) Reis Jr., Ronaldo; Lima, Eraldo R.; Vilela, Evaldo F.; Barros, Raimundo S.
    To accomplish systematic studies with coffee leafminer, it is necessary to establish a mass rearing system under artificial conditions. It is possible to rear this species, from egg to adult, under laboratory conditions, without using coffee seedlings but detached leaves maintained in vitro. Synthetic cytokinins are routinely used for maintenance of plant cell and plant tissues in vitro. Two plant growth regulators, benzyladenin and kinetin, in concentrations 10-6 and 10-7 M were used to mantain the leaves. Green leaves collected in the field were maintained in the solution to be tested. Distilled water served as control. The experiment lasted 30 days, a period longer than the necessary for the complete development of the insect. Both artificial cytokinines indeed increased the lifetime of the coffee leaves, maintaining them green and healthy. Leaves placed in the cages for oviposition were attractive to the insect, with significant number of eggs per leaf. In most cases, eggs resulted in individuals that completed the whole developmental cycle. Tests with regulator in different concentrations with healthy leaves showed efficiency. However, we believe that hormone concentrations to be used with mined leaves should be larger, because these when maintained at 10-7 M leaves did not present a satisfactory lifetime. Therefore, tests with mined leaves with different hormone concentrations should be made to find out the ideal concentration for leaf survival. In our laboratory we are successfully using 10-6 M benzyladenin for the maintenance of mined leaves.
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Fenologia e dinâmica populacional da broca do café Hypothenemus hampei (Ferr.) relacionadas às fases de desenvolvimento do fruto
    (Sociedade Entomológica do Brasil, 1998-06-10) Cure, José R.; Santos, Ricardo H. S.; Moraes, Jair C.; Vilela, Evaldo F.; Gutierrez, Andrew P.
    A dinâmica populacional da broca do café, Hypothenemus hampei Ferrari foi estudada em Paula Cândido, MG, Brasil (20º S; 660 m altitude, 1391 mm precipitação anual média, 18º C temperatura média anual). Semanalmente, de novembro de 1992 a maio de 1993, acompanhou-se: os estádios de desenvolvimento fenológico dos frutos de café (chumbinho, verde, início de maturação, cereja e seco); os números de frutos brocados em cada estádio fenológico; e o número de indivíduos da broca em cada estádio de desenvolvimento, presentes nos frutos brocados. Verificou-se que existem no mínimo três gerações completas da broca desenvolvendo-se durante o período de formação dos frutos. A preferência da broca para atacar frutos em diferentes estagios de maturação é descrita por uma equação logistica em função da idade dos frutos. Depois de infestarem o fruto as fêmeas aguardam até o início da maturação dos frutos para iniciar a oviposição. Os resultados indicam que medidas de controle devem ser dirigidas ao período compreendido entre o final da safra e o início da maturação dos frutos na safra seguinte, atingindo os adultos antes do início da oviposição.