Periódicos

URI permanente desta comunidadehttps://thoth.dti.ufv.br/handle/123456789/3352

Navegar

Resultados da Pesquisa

Agora exibindo 1 - 10 de 28
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Supplier Selection in a Coffee-Roasting Plant: an Analytic Hierarchy Process Approach
    (Associação Brasileira de Engenharia Agrícola, 2022-10-02) Pacheco, Daniel L. P. de A.; Malheiros, Fernando C.; Almeida, Luís F. M. de; Castillo, Lucio A. M.; Penteado, Ricardo B.
    Companies are looking for reliable partners, including suppliers, that offer high-quality services. The decision-making process involves several stakeholders with different objectives that require different types of relevant criteria to be considered. This study used the Analytic Hierarchy Process (AHP), a multiple-criteria decision analysis and decision-making method, to select a new supplier for a coffee-roasting plant. For this, the type of coffee was selected, and the relevant criteria were established: percentage of extrinsic defects, loss in precleaning, price, and taste. Four different potential suppliers were compared in relation to all criteria using the AHP. We achieved our research objective by establishing an order of priority for the criteria and suppliers. As a result, supplier B was the leading supplier with a 35.29% priority, followed by suppliers A and D. Our findings show great potential for using a formal method in the decision-making process in the agro-industry and applying the AHP method in an important problem and in relevant plant culture. Furthermore, other problems in agricultural engineering can benefit from the reasoning steps employed.
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Custos e lucratividade de Coffea arabica L. (cv. Catuaí IAC 144 e IAPAR 59) para a microrregião de Marília, São Paulo, Brasil
    (Sociedade Brasileira de Economia e Sociologia Rural, 2023-09-15) Turco, Patrícia Helena Nogueira; Martins, Adriana Novais; Firetti, Ricardo; Pinatti, Eder; Alves Neto, Antônio; Polis, Kaori Tabara Felippe
    A cafeicultura é uma atividade de grande importância econômica no Brasil e, especialmente, para a microrregião geográfica de Marilia, no Estado de São Paulo. As cultivares estudadas possuem características agronômicas relevantes, por terem porte baixo, tolerância a pragas e doenças, elevado potencial produtivo e excelente qualidade de bebida. O objetivo desse trabalho foi verificar os índices de lucratividade, referentes aos custos de produção dessas cultivares com as mesmas condições edafoclimáticas e de manejo. Os dados agronômicos foram obtidos a partir de experimento de campo cujo sistema de produção representa efetivamente a realidade da microrregião estudada. Foram levantados os custos operacionais efetivos e totais, custo anual de reposição do patrimônio (CARP), produtividade e custos médios de produção para o período de 2016 a 2021. Os dados utilizados para a estruturação de coeficientes técnicos foram coletados junto ao cafeicultor. Os resultados demonstraram que ambas as cultivares apresentaram praticamente a mesma produtividade, com diferença de 1,2% na última safra estudada. O custo de produção apresenta uma variação da importância de cada item na composição do COE ao longo do período; na primeira safra o item “horas máquinas” foi de maior relevância. Já na safra de 2021, a “mão de obra” foi o item com a maior desembolso realizado. Na safra 2019, devido a problemas climáticos mesmo com sendo irrigado houve uma menor produção de grãos, os insumos foram os mais dispendiosos. A margem de segurança demonstra que a produção de café das duas cultivares não apresentaram risco de prejuízo no período de 2016 a 2021, mesmo na safra de 2019, quando resultaram nos menores índices, como -0,43% para a cultivar Catuaí Vermelho IAC 144 e de -0,27% para a IAPAR 59. A lucratividade foi positiva em todos os anos estudados para as cultivares Catuaí Vermelho IAC 144 e IAPAR 59. A utilização duas cultivares é uma técnica fundamental para minimizar ou diluir os riscos inerentes a produção agrícola.
  • Imagem de Miniatura
    Item
    European strategic trade policy and Brazilian export growth during the nineteenth century
    (Departamento de Economia, Faculdade de Economia, Administração e Contabilidade da Universidade de São Paulo (FEA-USP), 2022-04-04) Absell, Christopher David
    Until the Amazonian rubber boom, cane sugar and coffee were the two most important export commodities for Brazil during the nineteenth century. Despite inherent differences in methods of cultivation, both sugar and coffee at once benefitted and suffered from the characteristics of Brazil’s factor endowment in land, labour and capital. Yet these two export commodities demonstrated divergent growth patterns across the nineteenth century. The difference was not one of relative productivity and thus price competitiveness disadvantage, but of the imperfectly competitive nature of the international market for each commodity. European governments actively practised strategic trade policy to transfer profits from foreign to domestic or colonial firms. These market distortions were exogenous, imposed by consumer markets, and took the form of European colonial tariff preferences and subsidies to domestic production. Coffee suffered less from imperfect competition, thus remaining more profitable to Brazilian agricultural producers in the long run.
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Between law and voluntary sustainability standards: a case study of the labor conditions in Brazilian coffee production
    (Sociedade Brasileira de Economia e Sociologia Rural, 2024-01-05) Perosa, Bruno Benzaquen; Saes, Maria Sylvia Macchione; Jesus, Clesio Marcelino de
    The rise of private governance mechanisms has been highlighted as a critical instrument to avoid labor rights flexibilization and defend decent work conditions in agricultural chains. This paper analyzes the impact of Voluntary Sustainability Standards (VSSs) on labor rights in the coffee production sector of Cerrado Mineiro, a traditional region in Brazil. In 2017, Brazil underwent a comprehensive reform of its labor laws and legal institutions. Based on qualitative research using primary and secondary data, this research investigates whether VSSs were effective in preserving labor rights for rural workers in a more deregulated institutional environment following the 2017 labor reform. Results indicate that VSSs do not guarantee labor rights, and that labor law relaxation may endanger rural coffee workers.
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Estrangeiras e nacionais: as maiores casas exportadoras de café em Santos (1897-1930)
    (Departamento de Economia, Faculdade de Economia, Administração e Contabilidade da Universidade de São Paulo (FEA-USP), 2023-08-07) Silva, Gustavo Pereira da
    No período 1897-1930, as lavouras do estado de São Paulo responderam por aproximadamente dois terços das sacas de café exportadas pelo Brasil, grãos que eram negociadas no porto de Santos. Mas, quais eram as firmas responsáveis por exportar o café brasileiro no porto paulista? A historiografia convencionou apontar o domínio de empresas estrangeiras sobre a comercialização do café no período citado. Embasado nos arquivos da Associação Comercial de Santos e nas edições do Wileman’s Brazilian Review, o artigo demonstra que as casas inglesas e alemãs lideraram as exportações em Santos até 1913, mas, com o início da I Guerra Mundial em 1914 e na década de 1920, houve casas nacionais/brasileiras que lideraram a exportação e passaram rivalizar com firmas estrangeiras, sendo que estas firmas passaram a ser as estadunidenses.
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Carbon footprint and carbon storing capacity of arabica coffee plantations of Central America: A review
    (Universidade Federal de Lavras, 2023-07-17) Arellano, Carolina; Hernández, Christian
    Knowing the carbon footprint of agricultural systems will allow us to create mitigation and carbon capture strategies to mitigate environmental impacts. Here we reviewed the available literature about the carbon footprint associated with the cultivation of Arabica coffee in Central America region, ranging from traditional polycultures to unshaded monocultures. Subsequently, we reviewed the carbon storage data about different C stocks of a coffee plantation (i.e. living biomass, litter and soil). Finally, actions to mitigate emissions at the farm level are suggested. The major findings of this review were: i) the carbon footprints vary from 0.51 kg CO2eq/kgcherry coffee in traditional polycultures to 0.64 kg CO2eq/kgcherry coffee in unshaded monocultures. ii) Nitrogen fertilization is the main factor contributing to the carbon footprint. iii) The amount of carbon stored in living biomass varies from 53.6 Mg/ha in traditional polycultures to 9.7 Mg/ha in unshaded monocultures. The adequate use of fertilizers, periodic monitoring of soil fertility, the incorporation of functional trees (e.g. shade trees and/or nitrogen fixers) to plantations, soil conservation practices and the use of biofertilizers are some of the recommended actions to mitigate the carbon footprint associated with coffee plantations.
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Análise de bolhas em commodities agrícolas: os casos do açúcar, do café e da soja
    (Universidade Federal de Viçosa, 2022-09-29) Silva, Anna Karolyna; Silva Junior, Geraldo Edmundo
    Os choques econômicos dos anos setenta e oitenta, bem como a alteração das condições dos mercados, afetaram sensivelmente a volatilidade dos preços de muitas commodities. A volatilidade dos preços de commodities como o açúcar, o café e a soja, demanda um estudo sobre a ocorrência de bolhas e a sua respectiva caraterização. Para tal, o presente trabalho utilizou a metodologia do GSADF com as simulações de Monte Carlo(MC) e Wild Bootstrapping(WB) e com a inclusão de um parâmetro de tendência, visando a análise das commodities, para o período entre janeiro de 1964 e dezembro de 2016. Os resultados mostraram a ausência de bolhas para a soja, por se tratar de uma commodity mais líquida. Para o açúcar, foram identificadas, em média, cinco bolhas sendo que os períodos foram mais longos para o WB com tendência e mais longos para o MC com tendência. Para o café, os períodos foram mais longos para as simulações sem tendência. Concluiu-se que os mercados do café e do açúcar estão sujeitos à volatilidade, o que não foi observado para a soja. Ainda, o uso da tendência reduz a ocorrência de bolhas por considerar o longo prazo dos mercados.
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Dynamics of coffee output in Nigeria
    (Universidade Federal de São Carlos, 2022-10-07) Onwusiribe, Ndubuisi Chigozirim; Mbanasor, Jude Anayochukwu; Oteh, Ogbannaya Ukeh
    Coffee is a strategic cash crop for poverty reduction and economic growth in Nigeria, and it is consumed worldwide, making it a significant source of income at both the micro and macro levels. This study analysed the trends in ' 'Nigeria's coffee output and the short and long-run determinants of coffee output in Nigeria. A period of 38 years was considered and the data were sourced from the Food and Agriculture Organization, the World Bank and the International Coffee Organization. The linear trend and the Autoregressive Distributed Lag Model were instrumental in the data analysis. The trend analysis reveals that coffee output is decreasing, necessitating immediate action. Fertiliser use and land availability for farmers require extra attention in the short run because they are significant and had a positive impact on coffee output. In the long-run climate change, producer price and fertiliser use negatively impact the coffee farmers' output. The need to make land easily accessible to coffee farmers by amending land use regulations to ensure the conservation and expansion of farmlands is one of the most notable recommendations of this study.
  • Imagem de Miniatura
    Item
    The production of protective earth-based mortars for earth constructions in southeastern Brazil during the 19th century coffee economy
    (Museu Paulista, Universidade de São Paulo, 2022-05-16) Cavicchioli, Andrea; Sant'Anna, Lucy Gomes
    The study of materials used in ancient buildings provides a means to shed light on traditional building practices of past societies, but can serve as inspiration to tackle challenges faced by the current generation. Characterising earth-based structures and finishing elements is part of this mission, especially at a time when earthen architecture is the subject of renewed interest due to its many advantages, particularly in terms of sustainability. This paper considers a set of historical earthen houses built during the first phase of the coffee economy (1820-1880) in the middle Paraíba do Sul River valley, in southeastern Brazil. Physical (colour and texture) and chemical (FTIR, TGA, XRF, and XRD) analyses performed on a large set of mortar and local soil samples collected in the region formed the basis for discussing possible soil selection criteria as raw materials, texture solutions, and the stabilisation strategy of the final product. This last aspect implied the addition of small quantities of lime, in the case of external renders and more sporadically in plasters, without the use of fibres or organic additives. Chemical data and historical sources suggest that the raw materials used for this purpose were probably brought to the region from coastal areas.
  • Imagem de Miniatura
    Item
    Desafios da mulher na cafeicultura Grupo Cafeína COCATREL, Três Pontas - MG
    (UNIS- VARGINHA, 2022-11-01) Archanjo, Larissa Evely; Brigante, Giselle Prado
    A região do Sul de Minas é reconhecida mundialmente pela produção rural, principalmente a produção cafeeira, de importância econômica regional e nacional, para o agronegócio. No entanto, o papel da mulher na cafeicultura contribui notavelmente para o crescimento do cenário de produção rural. Assim, o presente estudo considerou pesquisar sobre a inserção feminina no mercado, averiguando as comparações de gênero e a atuação da mulher na atualidade, na cadeia produtiva. Inicialmente, foi realizada uma busca exploratória, através da investigação de artigos científicos publicados online, para embasamento desta discussão. Utilizou-se como método uma pesquisa descritiva e qualitativa, a partir de questionário estruturado e composto por questões de múltipla escolha direcionada as mulheres produtoras rurais, empresárias do ramo, técnicas que compõem o Grupo Cafeína (COCATREL), da cidade de Três Pontas, Minas Gerais. Fizeram parte do questionário perguntas que envolveram os desafios das mulheres na cafeicultura, como a remuneração mensal, maternidade e inseguranças. Ao analisar os dados obtidos, com apoio de ferramentas e autores selecionados, foi possível discutir e apresentar um material para a discussão sobre a equidade de gênero no campo. E assim proporcionar um trabalho com o intuito de produzir resultados relevantes e promover um estudo científico para o entendimento da atuação das mulheres na produção rural local, no presente e no futuro das próximas gerações. Com a pesquisa pôde-se perceber que ainda existe uma insatisfação com as condições encontradas no mercado de trabalho e uma expressiva discriminação.