Coffee Science

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    Selection of coffee progênies for resistance to leaf rust and favorable agronomic traits
    (Editora UFLA, 2019-04) Dias, Rafael Almeida; Ribeiro, Marcelo Resende; Carvalho, Alex Mendonça de; Botelho, Cesar Elias; Mendes, Antonio Nazareno Guimarães; Ferreira, André Dominghetti; Fernandes, Fernando Costa
    The objective of this study was to select coffee progenies with better assessment that can result in coffee rust resistant cultivars and better agronomic characteristics than the traditional ones. The essay was performed at the EPAMIG experimental field in Patrocínio, state of Minas Gerais, Brazil. Twenty-five progenies in the F 3 generation were studied. The experiment was set in a randomized complete block design with three replicates and ten plants per plot, arranged in rows at 3.5x0.7m. Productivity assessment, fruit production, in liters of “farm coffee” per plot, bean rating in a sieve (16 or above), and plant vigor were accessed in three different harvest seasons (2011/2012 harvest to 2014/2015 harvest), and coffee rust incidence and severity were then evaluated for 2016. The production profit estimation through the selection was also assessed, by the gain of direct selection for each characteristic, when compared to the rank addition. Progenies 13 (Icatu V. IAC 4040 x IAC 5002) and 3 (Icatu A. IAC 2944 x IAC 5002) were promising in generation advance, for being among the five most productive progenies. The selection gain reached by direct selection was superior than the gain of the total rank additions.
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    Crescimento inicial de cultivares de cafeeiro com diferentes doses de nitrogênio, fósforo e potássio
    (Editora UFLA, 2017-10) Vilela, Diego Júnior Martins; Carvalho, Gladyston Rodrigues; Botelho, Cesar Elias; Carvalho, Alex Mendonça de; Praxedes, Marina Angélico; Santos, Milena Christy; Fernandes, Fernando Costa
    A nutrição mineral do cafeeiro é de vital importância para a produtividade do mesmo. Hoje em dia diversos locais que anteriormente eram considerados inaptos ao cultivo do café apresentam lavouras altamente produtivas, onde a correção da fertilidade do solo, ao longo do tempo, aliada com uma nutrição mineral adequada, são alguns dos principais fatores para esse sucesso. Objetivou-se, neste trabalho, avaliar quatro novas cultivares de cafeeiro quanto ao seu crescimento inicial, sob diferentes doses de nitrogênio, fósforo e potássio. O experimento foi instalado na Fazenda Experimental da EPAMIG, em São Sebastião do Paraíso – MG, em fevereiro de 2012. Foi utilizado o delineamento em blocos ao acaso com três repetições em esquema fatorial 4x3x4, sendo os fatores quatro cultivares, três nutrientes e quatro doses. Foi feita uma análise conjunta dos dados. As características avaliadas foram: altura, diâmetro do colo, crescimento do primeiro ramo plagiotrópico, número de ramos plagiotrópicos, índice de clorofila e foram feitas análises de solo e foliares. Concluiu-se que nas condições químicas iniciais do solo utilizado no experimento podem-se reduzir em até 50% as adubações com N, P e K, tanto em adubação de cobertura como para adubação de primeiro ano, em lavouras cafeeiras plantadas com as cultivares Pau Brasil MG1, Paraíso MG H419-1 e Topázio MG 1190.