Coffee Science

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    Physiological responses of Coffea arabica cultivars in association with arbuscular mycorrhizal fungi
    (Editora UFLA, 2020) Cruz, Rafaele de Sousa; Araújo, Fausto Henrique Vieira; França, André Cabral; Sardinha, Levy Tadin; Machado, Caroline Maira Miranda
    The inoculation of coffee plants with arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) may influence some of its physiological parameters, promoting benefits in the growth of newly planted coffee. The objective of this work was to evaluate the physiological responses of different cultivars of Coffea arabica inoculated with arbuscular mycorrhizal fungi. The experiment was conducted in a vegetation house in Diamantina, state Minas Gerais. The design was in randomized blocks, in a 3 x 4 factorial scheme, with four replications. The factors were composed of coffee seedlings of Rubi (MG 1192), Mundo Novo (IAC 379-19) and Catuaí Vermelho (IAC 144) cultivars, inoculated or not with FMA Rhizophagus clarus, Acaulospora colombiana and Mix composed by R. clarus and A. colombiana. At 150 days after transplantation, physiological characteristics such as photosynthetic rate, internal carbon concentration, stomatal conductance, transpiration rate, water use efficiency, internal carbon / atmospheric carbon ratio and percentage of mycorrhizal colonization were evaluated. AMF inoculation affected positively the physiology of coffee plants, increasing photosynthetic rate (A), stomatal conductance (Gs), transpiration, carbon consumed (ΔCO2), water use efficiency (EUA) and percentage of mycorrhizal colonization (%), as well as reducing the internal carbon concentration (Ci) for all combinations of AMF cultivars and species. The cultivar Rubi, when inoculated with R. clarus or Mix, obtained a higher percentage of colonization. The physiological activity of coffee plants is altered by symbiotic association, and their responses varied between AMF species and cultivars.
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    Ácido cítrico e fósforo no desenvolvimento e estado nutricional de mudas de café
    (Editora UFLA, 2015-07) Lemos, Vinícius Teixeira; França, André Cabral; Silva, Enílson de Barros; Marinho, Renan Luís da Silva; Franco, Miguel Henrique Rosa; Avellar, Moisés de; Freitas, Ana Flávia de; Reis, Lílian Alves de Carvalho; Corrêa, Juliano Miari; Carvalho, Gladyston Rodrigues
    Em solos intemperizados existe um aumento da retenção de ânions como o fosfato. Ácidos orgânicos de baixa massa molecular têm sido eficazes para disponibilizar nutrientes considerados “indisponíveis no solo”, como o fósforo. Objetivou-se avaliar o desenvolvimento, a qualidade e o estado nutricional de mudas de café cultivar Catuaí Vermelho (IAC 99), submetidas à aplicação de diferentes concentrações de ácido cítrico e fósforo no substrato. Utilizou-se esquema fatorial (4x4), sendo o primeiro fator referente à aplicação de ácido cítrico anidro (0,0; 0,5; 1,0 e 2,0 mg dm- 3 ) e, o segundo referente às doses de fósforo (0, 450, 900 e 1800 mg P 2 O 5 dm -3 ), aplicadas no substrato. O delineamento experimental utilizado foi o de blocos casualizados, com cinco repetições. As sementes foram germinadas em saquinhos com substrato padrão para mudas de café, ajustado conforme os tratamentos. O ácido cítrico foi aplicado quando as mudas apresentavam as folhas cotiledonares. As avaliações foram realizadas aos 180 dias após a semeadura, quando as mudas apresentavam-se com quatro a cinco pares de folhas expandidas, sendo avaliados os teores foliares e atributos fitotécnicos e, a partir destes, determinado o índice de qualidade de Dickson. As doses de 1.404,0 mg P 2 O 5 dm -3 e 1,0 mg dm -3 de ácido cítrico no substrato influenciam, positivamente, na qualidade máxima das mudas. Não foi efetiva a dose de 2,0 mg dm -3 de ácido cítrico para o desenvolvimento com qualidade das mesmas até o ponto de plantio, embora tenham aumentado os teores de Ca, N, P, S, Cu, Fe e Zn, nas folhas.