Coffee Science

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    Chemical and physical attributes of a latosol and coffee crop nutrition in agroforestry and conventional management systems
    (Editora UFLA, 2014-01) Carmo, Davi Lopes; Nannetti, Dulcimara Carvalho; Dias Junior, Moacir Souza; Lacerda, Tales Machado; Nannetti, Alex Nogueira; Manuel, Lourenço
    In search of a sustainable coffee sector production, various management practices have been adopted, because it causes changes in the physical and chemical soil attributes, consequently changes the coffee crop nutrition. The aim of this study was to evaluate soil quality by quantifying the physical and chemical attributes of a Red Latosol and the nutritional status of the coffee culture in two management systems: conventional and agroforestry in southern Minas Gerais, Brazil. The study was conducted in the municipality of Machado - MG in 2008. Samples deformed and non-deformed soil were collected for chemical and physical analyses. The chemical analyses evaluated were: contents of P, K + , Ca 2+ , Mg 2+ , H + +Al 3+ , Al 3+ , CTC, V, MOS and m. The physical attributes analyzed were Ds, VTP, Ma, Mi and Ma/Mi. Leaves were collected to analyze the contents of N, P, K, Ca, Mg and S. The chemical attributes of the soil in the agroforestry system seemed to be more favorable to the coffee culture, in comparison to the conventional system. The physical attributes did not changed between the management systems. Coffee plants cultivated in agroforestry system promoted positive nutrient cycling, as well as, the macronutrients contents increased in the leaf tissue reaching similar levels of the coffee plantation in conventional system.
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    Micronutrientes em solo e folha de cafeeiro sob sistema agroflorestal no sul de Minas Gerais
    (Editora UFLA, 2012-01) Carmo, Davi Lopes do; Nannetti, Dulcimara Carvalho; Lacerda, Tales Machado; Nannetti, Alex Nogueira; Santo, Djalma José do Espírito
    O experimento foi conduzido no bairro Caiana, em duas propriedades contíguas, no município de Machado, Sul de Minas Gerais, objetivando-se avaliar os teores de micronutrientes em solo e folha dos cafeeiros, em sistemas de manejo agroflorestal e convencional, em comparação à mata nativa, no Sul de Minas Gerais. Foram retiradas amostras de solo para as análises químicas de micronutrientes, nas profundidades de 0 − 20 e 20 − 40 cm, com a determinação do pH, matéria orgânica, Zn, Fe, Mn, Cu e B. As amostras de solo foram realizadas em três talhões com diferentes manejos, totalizando-se 24 amostras: [(2 profundidades x 2 manejos com cafeeiros x 4 repetições) + (2 profundidades x 1 manejo com mata nativa x 4 repetições)]. Nas plantas de café foram realizadas amostras de tecido foliar para a avaliação nutricional dos teores de boro, Zn, Cu, Fe e Mn. O delineamento experimental foi de blocos ao acaso, com três tratamentos e quatro repetições. A análise estatística foi realizada, através do programa estatístico SISVAR e a comparação das médias feitas pelo teste de Scott-Knott, com 5% de probabilidade. O cafeeiro cultivado sob sistema agroflorestal apresentou-se eficiente na ciclagem de micronutrientes em razão dos teores adequados apresentados em tecido foliar para cafeeiros em produção, com exceção do zinco que se apresentou baixo. Esse resultado pode ser justificado pelo aporte contínuo de material vegetal do solo que, ao longo do tempo, após o processo de decomposição, são liberados os micronutrientes para o solo e, posteriormente, para absorção pelas plantas.