Navegando por Autor "Ronchi, C.P."
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Item Acúmulo de nutrientes pelo cafeeiro sob interferência de plantas daninhas(Sociedade Brasileira da Ciência das Plantas Daninhas, 2003-04) Ronchi, C.P.; Terra, A.A.; Silva, A.A.; Ferreira, L.R.As plantas jovens de café são muito sensíveis à interferência das plantas daninhas, devido à forte competição por nutrientes que se estabelece entre essas plantas. Este trabalho teve como objetivo, portanto, avaliar os efeitos da interferência de sete espécies de plantas daninhas no conteúdo relativo (CR) de macro e micronutrientes, na massa seca da parte aérea de plantas de café. Aos 30 dias após o transplantio das mudas de café, em vasos contendo 12 L de substrato, fez-se o transplantio e/ou a semeadura das espécies daninhas, em seis densidades (0, 1, 2, 3, 4 e 5 plantas por vaso). Os períodos de convivência, desde o transplantio ou emergência das plantas daninhas até a colheita das plantas, foram de 77 dias - Bidens pilosa, 180 dias - Commelina diffusa, 82 dias - Leonurus sibiricus, 68 dias - Nicandra physaloides, 148 dias - Richardia brasiliensis e 133 dias - Sida rhombifolia. B. pilosa, C. diffusa, L. sibiricus e R. brasiliensis, mesmo em baixas densidades, acarretaram decréscimos consideráveis no conteúdo relativo de nutrientes de plantas de café. B. pilosa foi a planta daninha que extraiu a maior quantidade de nutrientes, enquanto N. physaloides e S. rhombifolia foram as espécies que causaram menor interferência ao cafeeiro. O grau de interferência variou com a espécie e com a densidade das plantas daninhas.Item Effects of weed species competition on the growth of young coffee plants(Sociedade Brasileira da Ciência das Plantas Daninhas, 2006) Ronchi, C.P.; Silva, A.A.The effects of competition of seven weed species on the growth of coffee plants were evaluated under greenhouse conditions. Thirty days after coffee seedling transplantation into 12 L pots with soil level area of 6.5 dm 2 , weeds were transplanted into or sown in those pots, at densities of 0, 1, 2, 3, 4 and 5 plants per pot. Competition or weedy periods from weed transplantation or emergence to plant harvesting, at weed pre-flowering stage, were: 77 days - Bidens pilosa, 98 days - Brachiaria decumbens, 180 days - Commelina diffusa, 82 days - Leonurus sibiricus, 68 days - Nicandra physaloides, 148 days - Richardia brasiliensis and 133 days - Sida rhombifolia. Coffee plant height, stem diameter, leaf number and shoot dry matter were determined. Effects of competition by N. physaloides and S. rhombifolia against coffee plants were among the lowest, since only a slight decrease in all the characteristics evaluated in coffee plants was observed. The other weed species caused severe decrease in growth, mainly with increasing weed plant densities. Competition degree was found to depend on weed species and density.Item Growth and nutrient concentration in coffee root system under weed species competition(Sociedade Brasileira da Ciência das Plantas Daninhas, 2007-10) Ronchi, C.P.; Terra, A.A.; Silva, A.A.The effects of competition of six weed species on growth, nutrient concentration and nutrient content of coffee plant root system under greenhouse conditions were evaluated. Thirty days after coffee seedling transplantation into 12 L pots with soil level area of 6.5 dm 2 . Weeds were transplanted or sowed in these pots, at densities of 0, 1, 2, 3, 4 and 5 plants per pot. The duration of competition (or weedy periods) from weed transplantation or emergence until plant harvesting, at the weed preflowering stage, were (in days): 77 (Bidens pilosa), 180 (Commelina diffusa), 82 (Leonurus sibiricus), 68 (Nicandra physaloides), 148 (Richardia brasiliensis) and 133 (Sida rhombifolia). Dry matter of coff ee plants was linearly reduced with increasing B. pilosa and S. rhombifolia density, with pronounced effect of B. pilosa. C. diffusa was the only weed species whose increasing density in the pots did not diminish crop root dry matter. L. sibiricus, N. physaloides and R. brasiliensis reduced root dry matter of coffee plants by 75, 52 and 47%, respectively, as compared to the weed-free treatment, regardless of weed density. Under competition, even though weed species showed lower macronutrient concentration in the roots (except for P), they accumulated 4.2 (N), 12.3 (P), 4.3 (K), 5.5 (Ca), 7.6 (Mg) and 4.4 (S) times more nutrients in the roots than the coff ee plants. Crop and weed nutrient concentration, as well as competition degrees greatly varied depending on both weed species and densities.Item Interferência de plantas daninhas sobre o crescimento inicial de Coffea arabica(Sociedade Brasileira da Ciência das Plantas Daninhas, 2011-01) Fialho, C.M.T.; França, A.C.; Tironi, S.P.; Ronchi, C.P.; Silva, A.A.Objetivou-se com este trabalho avaliar os efeitos da interferência de plantas daninhas, em diferentes densidades de infestação, sobre o crescimento de plantas jovens de café arábica. Mudas de café, cultivar Mundo Novo, foram transplantadas, no estádio de quatro a cinco pares de folhas completamente expandidas, para vasos com capacidade de 25 dm 3. O experimento foi conduzido em casa de vegetação em blocos casualizados, em esquema fatorial (4 x 4); o primeiro fator foi composto por espécies de plantas daninhas (Digitaria horizontalis, Brachiaria decumbens, Brachiaria plantaginea e Mucuna aterrima), e o segundo, por densidades dessas espécies (zero, dois, quatro e seis plantas por vaso), com quatro repetições. O plantio das espécies daninhas foi realizado 60 dias após o transplantio do café (0 DAT). Nesta data e no dia do encerramento do experimento, aos 90 DAT, determinaram-se a altura, a área foliar e o diâmetro do caule da planta de café, para cálculo do incremento dessas variáveis. Aos 90 DAT, determinou-se a matéria seca da parte aérea e radicular do café e das plantas daninhas e a densidade radicular do café. Utilizando esses resultados, estimou-se a razão de massa foliar, razão de massa caulinar, razão de massa radicular, razão de área foliar e a razão sistema radicular/parte aérea das plantas de café. A espécie M. aterrima foi a que mais reduziu a taxa de crescimento, a área foliar, a matéria seca do caule e das folhas e o diâmetro do caule do café. Entre as gramíneas, B. plantaginea foi a que mais reduziu a taxa de crescimento, área foliar, diâmetro do caule e densidade radicular do café. Ocorreu relação negativa entre a densidade de plantas daninhas e as variáveis de crescimento e com a razão de massa radicular e razão sistema radicular/parte aérea.Item Optimizing the width of strip weeding in arabica coffee relation to crop age(Sociedade Brasileira da Ciência das Plantas Daninhas, 2012-01) Araújo, F.C.; Ronchi, C.P.; Almeida, W.L.; Silva, M.A.A.; Magalhães, C.E.O.; Good-God, P.I.V.The aim of this study was to determine the weed strip control (WSC) required for adequate coffee growth after transplanting. A non-irrigated, field-planted (spaced 3.80 x 0.70 m) crop was used. The experimental design was a randomized block, with four replicates. The treatments were arranged in a 9 x 18 split-plot design to test the WSC of 0, 15, 30, 45, 60, 90, 120, 150, and 190 cm, which involved continuously hand-weeding at each side of the coffee row, and 18 coffee growth measurements. Multiple regression analyses were carried out relating to growth-variables as a function of both WSC and growth-evaluation times. Brachiaria decumbens was the main weed accomplishing 88.5% of the total weed dry mass. The minimum width of the WSC increases as the crop ages after transplanting. Assuming reductions of 2% and 5% in the maximum coffee growth, the recommended WSC was 75 and 52 cm at 4 months after transplanting (MAT), 104 and 85 cm at 6 MAT, 123 and 105 cm at 9 MAT, 134 and 116 cm at 12 MAT, 142 and 124 cm at 15 MAT, and 148 and 131 cm at 18 MAT, respectively. It was concluded that integrated weed management in young coffee crops must focus on the weed control only in a minimum range along coffee rows, which increases with coffee plant age, keeping natural vegetation in the inter-rows.Item Response of arabica coffee cultivars to competition from beggarticks(Sociedade Brasileira da Ciência das Plantas Daninhas, 2019) Borges, L.G.M.; Miranda, F.R.; Borges, A.M; Silva, J.R.O.; Campos, A.A.V.; Ronchi, C.P.The goal of this study was to analyze the response of Arabica coffee cultivars grown under three levels of Bidens pilosa (beggarticks) interference. At 30 days after transplanting (DAT) of 14 Arabica coffee cultivars into 11 L pots, beggarticks was seeded in the pots and soon after emergence, three levels of weed infestation were established: none, low (two plants per pot), and high (five plants per pot). Treatments were arranged in a 14 × 3 factorial scheme under a completely randomized design, with four replicates. Coffee plant growth was evaluated at both weed emergence and blossoming (90 DAT) when the experiment was completed. Regardless beggarticks infestation levels, significant effects of cultivars occurred on almost all the coffee growth variables. Specifically, the Arabica coffee cultivars Arara, Asa Branca, and Bourbon Amarelo exhibited greater values for root, leaf, shoot, and whole plant dry matter when compared with the other cultivars. The Arabica coffee cultivars presented lower leaf area increments, and also lower leaf, shoot, and whole plant dry matter accumulation when grown under either low or high infestation levels (between which there were no statistical differences, p>0.05) in comparison with that under the weed-free treatment. However, there were no significant interactions between Arabica coffee cultivars and weed infestation levels for those crop growth variables. We conclude that all Arabica coffee cultivars tested were equally susceptible to B. pilosa competition in this phase of crop implantation.Item Seletividade e controle de plantas daninhas com o xyfluorfen e sulfentrazone na implantação de lavoura de café(Sociedade Brasileira da Ciência das Plantas Daninhas, 2012-12) Magalhães, C.E.O.; Ronchi, C.P.; Ruas, R.A.A.; Silva, M.A.A; Araújo, F.C.; Almeida, W.L.Este trabalho teve por objetivo avaliar a seletividade do oxyfluorfen e do sulfentrazone e o controle de plantas daninhas em diferentes épocas após o transplantio das mudas de café no campo. Foram realizados três ensaios no delineamento experimental de blocos casualizados com dez tratamentos e quatro repetições. No ensaio 1, aos 30 dias após o transplantio (DAT) e, no ensaio 2, aos 90 DAT, testaram-se duas doses de oxyfluorfen (0,36 e 0,72 kg i.a. ha-1 ) e de sulfentrazone (0,4 e 0,6 kg i.a. ha-1 ), em jato dirigido ao solo (com proteção das mudas) e em área total. No ensaio 3, os mesmos herbicidas e doses foram aplicados, porém aos 300 DAT e apenas em aplicação dirigida, testando-se duas pontas de pulverização de diferentes potenciais de deriva. Em todos os ensaios, acrescentaram-se as testemunhas capinada e sem capina. A entrelinha foi manejada com roçada. Foram identificadas as espécies de plantas daninhas e suas densidades. A eficácia dos herbicidas e suas seletividades também foram avaliadas. A principal planta daninha que ocorreu na área experimental foi Brachiaria decumbens. Sintomas visuais de toxicidade foram observados apenas quando os herbicidas foram aplicados em área total (ensaios 1 e 2), independentemente da dose e época de aplicação. No ensaio 3, independentemente do herbicida, da dose e da ponta utilizada, não houve sintomas visuais de toxicidade, nem redução no crescimento das plantas, em função da aplicação dirigida. Em todas as épocas o controle de plantas daninhas foi eficiente, porém a seletividade só foi alcançada na aplicação dirigida, para ambos os herbicidas.Item Teores de nutrientes em cultivares de café arábica submetidos á deriva de glyphosate(Sociedade Brasileira da Ciência das Plantas Daninhas, 2010-10) França, A.C.; Freitas, M.A.M.; D’antonino, L.; Fialho, C.M.T.; Silva, A.A.; Reis, M.R.; Ronchi, C.P.Avaliaram-se, neste trabalho, os efeitos do glyphosate sobre os teores foliares de nutrientes em três cultivares de café (Coffea arabica). Utilizou-se o esquema fatorial (3 x 5) em delineamento de blocos casualizados, com quatro repetições, sendo os tratamentos compostos por três cultivares de café: Catucaí Amarelo (2 SL), Oeiras (MG-6851) e Topázio (MG-1190); e cinco doses de glyphosate (0; 57,6; 115,2; 230,4; e 460,8 g ha-1 ). Aos 45 e 120 DAA, coletaram-se folhas (terceiro par) de ramos plagiotrópicos, contidos na parte mediana das plantas. Os sintomas de intoxicação foram caracterizados por clorose e estreitamento do limbo foliar para os três cultivares de café. Houve redução nos teores foliares de N, P, K, Cu e Zn aos 45 DAA e de N, K, Mn e Zn aos 120 DAA nas plantas de café tratadas com glyphosate, independentemente do cultivar utilizado. O cultivar Topázio apresentou as maiores reduções nos teores foliares de Fe e Mn, aos 45 DAA, e de P e Fe, aos 120 DAA.Item Tolerância de mudas de café a herbicidas aplicados em pós-emergência(Sociedade Brasileira da Ciência das Plantas Daninhas, 2003-07) Ronchi, C.P.; Silva, A.A.Este trabalho teve como objetivo avaliar a tolerância de mudas de café à aplicação de herbicidas em pós-emergência. Flumiozaxin, sulfentrazone, flazasulfuron, clethodim, fluazifop-p-butil, imazamox, bentazon, fomesafen, lactofen, oxyfluorfen, chlorimuron-ethil, metribuzin e também as misturas de fluazifop-p-butil + fomesafen e de nicosulfuron + atrazine foram aplicados diretamente sobre o topo das plantas, 15 dias após o transplantio das mudas de café para os vasos (3,0 L). Foram feitas avaliações visuais de toxicidade dos herbicidas às plantas de café e, também, avaliações da altura, do diâmetro e da massa seca da parte aérea e das raízes dessas plantas. O metribuzin e a mistura em tanque de nicosulfuron + atrazine causaram morte das plantas de café, enquanto imazamox, sulfentrazone, oxyfluorfen e lactofen causaram severa toxicidade (49 a 64%). Dentre os herbicidas avaliados, aqueles que mais reduziram a altura das plantas, em relação à testemunha, foram imazamox e sulfentrazone (62 e 68%, respectivamente). O acúmulo de matéria seca, tanto da parte aérea como do sistema radicular, foi no máximo 67% daquele apresentado pela testemunha para sulfentrazone, flazasulfuron, imazamox, lactofen e oxyfluorfen. O maior potencial para uso em pós-emergência, sobre o topo das plantas, foi obtido com fluazifop-p-butil, clethodim, fomesafen, chlorimuron-ethil, flumioxazin e fluazifop-p-butil + fomesafen, uma vez que causaram apenas leves injúrias e não afetaram o acúmulo de matéria seca do cafeeiro.Item Weed control in young coffee plantations through post-emergence herbicide application onto total area(Sociedade Brasileira da Ciência das Plantas Daninhas, 2004-10) Ronchi, C.P.; Silva, A.A.This study was carried out to investigate the efficiency of several herbicides under field conditions, by post-emergence application onto the entire area, their effect on the control of weeds in young coffee plantations and commercial coffee and bean intercropping system, as well as on both crops. Seedlings of Coffea arabica cv. Red Catuaí with four to six leaf pairs were transplanted to the field and treated according to conventional agronomic practices. A bean and coffee intercropping system was established by sowing three lines of beans in the coffee inter-rows. At the time the herbicides were sprayed, the coffee plants had six to ten leaf pairs; the bean plants, three leaflets; and the weeds were at an early development stage. Fluazifop-p-butyl and clethodim were selective for coffee plants and controlled only Brachiaria plantaginea and Digitaria horizontalis efficiently. Broad-leaved weeds (Amaranthus retroflexus, Bidens pilosa, Coronopus didymus, Emilia sonchifolia, Galinsoga parviflora, Ipomoea grandifolia, Lepidium virginicum, and Raphanus raphanistrum) were controlled with high efficiency by sole applications of fomesafen, flazasulfuron, and oxyfluorfen, except B. pilosa, C. didymus, and R. raphanistrum for oxyfluorfen. Sequential applications in seven- day intervals of fomesafen + fluazifop-p-butyl, or clethodim, and two commercial mixtures of fomesafen + fluazifop-p-butyl simultaneously controlled both types of weed. Cyperus rotundus was only controlled by flazasulfuron. Except for fluazifop-p-butyl and clethodim, all herbicide treatments caused only slight injuries on younger coffee leaves. However, further plant growth was not impaired and coffee plant height and stem diameter were therefore similar in the treatments, as evaluated four months later. Fomesafen, fluazifop- p-butyl, and clethodim, at sole or sequential application, and the commercial mixtures of fomesafen + fluazifop-p-butyl were also highly selective for bean crop; thus at doses recommended for bean crop, these herbicides may be applied to control weeds in coffee and bean intercropping systems by spraying the entire area.