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    Double sigmoidal models describing the growth of coffee berries
    (Universidade Federal de Santa Maria, 2017-08) Fernandes, Tales Jesus; Pereira, Adriele Aparecida; Muniz, Joel Augusto
    This study aimed to verify if the growth pattern of coffee berries, considering fresh mass accumulation over time, is double sigmoid and to select the most suitable nonlinear model to describe such behavior. Data used consisted of fourteen longitudinal observations of average fresh mass of coffee berries obtained in an experiment with the cultivar Obatã IAC 1669-20. The fits provided by the Logistic and Gompertz models were compared in their single and double versions. Parameters were estimated using the least squares method using the Gauss-Newton algorithm implemented in the nls function of the R software. It can be concluded that the growth pattern of the coffee fruit, in fresh mass accumulation, is double sigmoid. The double Gompertz and double Logistic models were adequate to describe such a growth curve, with a superiority of the double Logistic model.
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    Temperature and light intensity interaction on Cercospora coffeicola sporulation and conidia germination
    (Editora UFLA, 2016-03) Silva, Marília Goulart da; Pozza, Edson Ampélio; Lima, Caio Vitor Rodrigues Vaz de; Fernandes, Tales Jesus
    Difficulty in obtaining abundant sporulation in culture of many species of Cercospora may be the limiting factor for studies of biology, systematics, and inoculation of the genus. Therefore, it is necessary to understand the nutritional and environmental requirements that influence mycelial growth, sporulation and germination. As it is difficult to obtain conidia of Cercospora coffeicola in vitro, different temperatures (17, 22, 27, and 32 °C) and light intensities (80, 160, 240, and 320 μmol m -2 s -1 ) were evaluated to optimize pathogen sporulation and assess favorable conditions for spore germination, aiming for a strategy of disease control. The dark treatment (0 μmol m -2 s -1 ) was added for sporulation. A significant interaction was found between temperature and light intensity for both variables. The highest sporulation rate of C. coffeicola occurred at a light intensity of 240 μmol m -2 s -1 and air temperature of 22 °C, reaching 5.9x10 6 con mL -1 . Germination was higher at temperature 17 °C and light intensity of 320 μmol m -2 s -1 , reaching 52%. Interaction between light intensity and temperature proved to influence the processes of sporulation and germination of C. coffeicola.
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    Modelagem do diâmetro de copa do cafeeiro podado cultivado em diferentes densidades e regimes hídricos
    (Editora UFLA, 2016-10) Pereira, Adriele Aparecida; Morais, Augusto Ramalho de; Scalco, Myriane Stella; Fernandes, Tales Jesus
    O objetivo neste trabalho foi descrever e analisar, por meio dos modelos Brody e Logístico, a evolução do diâmetro de copa de plantas do cafeeiro, cultivadas em duas densidades de plantio e submetidas a cinco regimes de irrigação, após a poda por esqueletamento e decote. Os dados analisados são provenientes de experimento realizado na Universidade Federal de Lavras, em Lavras, Minas Gerais. Após a poda da lavoura, os dados foram coletados trimestralmente no período que compreendeu fevereiro de 2008 a novembro de 2010, totalizando 12 medições. Com base no coeficiente de determinação e critério de informação de Akaike corrigido, o modelo não linear Logístico destacou-se como mais eficiente na descrição do diâmetro de copa do cafeeiro podado. Em todos os regimes de irrigação estudados o adensamento não afetou negativamente o crescimento das plantas. As maiores estimativas para o diâmetro de copa assintótico e índice de crescimento foram obtidas com os regimes irrigados, indicando que a irrigação pode contribuir para a plena recuperação da lavoura podadas.