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    Use of organic fertilization with irrigation in coffee production in brazilian cerrado
    (Instituto de Pesquisas Ambientais em Bacias Hidrográficas, 2020) Fernandes, André Luís Teixeira; Fraga Júnior, Eusímio Felisbino; Santana, Márcio José de; Silva, Reginaldo de Oliveira; Dias, Marcelo Moreira
    Coffee irrigation has increased in the main Brazilian coffee regions. However, in recent years, with climate change, years with water deficits greater than 150 mm have been observed, affecting the vegetative and productive development of the crop and also the replenishment of surface and underground springs. One practice that increases soil water retention capacity is organic fertilization. This work evaluated different combinations of irrigation and organic fertilization on the yield and quality of coffee produced in the Minas Gerais cerrado region. The treatments were: T1: total irrigation; T2: no irrigation; T3: total irrigation + organic fertilization (chicken manure, 10 ton ha-1); T4: no irrigation + organic fertilization (chicken manure, 10 ton ha-1); T5: 50% irrigation + organic fertilization (chicken manure, 10 ton ha-1). After 7 harvests, it was concluded that the treatment that combined organic fertilization with application of half of the necessary irrigation presented the best yield, superior to the treatment with total irrigation and exclusively mineral nutrition.
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    Leaf area index and radiation extinction coefficient of a coffee canopy under variable drip irrigation levels
    (Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM, 2019) Costa, Jéfferson de Oliveira; Coelho, Rubens Duarte; Barros, Timóteo Herculino da Silva; Fraga Junior, Eusímio Felisbino; Fernandes, André Luís Teixeira
    The leaf area index (LAI) is relevant in studies of phenomena at different scales, such as for the leaf to canopy scale and the calculation of the extinction coefficient of photosynthetically active radiation (kPAR), providing input for the parameterization of physiological basis models. The objective of this work was to verify the variation of the LAI and the coffee kPAR subjected to different drip irrigation levels (130, 100, 70, and 40%) and to compare the data obtained from radiation bar linear sensors (SunScan) in the plants that received full irrigation with the values found by other LAI estimation methodologies. The study was conducted in Piracicaba, São Paulo State, Brazil, using the species Coffea arabica cv. Red Catuaí IAC 144; a drip irrigation system was adopted, with the irrigation controlled by tensiometry. The mean LAI values were higher in the L130 (irrigation level of 130%) and L100 (irrigation level of 100%) treatments than those with deficit irrigation depths. The mean kPAR values were lower for the L130 and L100 treatments than the values found in the deficit irrigation depth treatments. When comparing SunScan to other methodologies, the mean error (ME) and absolute mean error (AME) were high.
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    Efeitos da irrigação na produção e no desenvolvimento do cafeeiro na região oeste da Bahia
    (Editora UFLA, 2017-10) Vicente, Marcelo Rossi; Mantovani, Everardo Chartuni; Fernandes, André Luís Teixeira; Neves, Júlio César Lima; Delazari, Fábio Teixeira; Figueredo, Edmilson Marques
    A irrigação redesenhou a distribuição das lavouras cafeeiras no Brasil e com isso tornaram-se necessários novos estudos de consumo de água e suas relações com a produção e crescimento do cafeeiro. Objetivou-se avaliar os efeitos da irrigação sobre a produção e o desenvolvimento do cafeeiro irrigado por gotejamento na região Oeste da Bahia. Para isso foi implantado um experimento na fazenda Café do Rio Branco, localizada em Barreiras – BA, em cafeeiros adultos, com aproximadamente 3,5 anos de idade, da variedade Catuaí Vermelho IAC 144. O experimento foi montado no delineamento em blocos casualizados, composto de cinco tratamentos, correspondentes a 75, 85, 100, 125 e 150% da lâmina de irrigação calculada pelo software Irriplus e quatro repetições. Avaliou-se a produtividade, a eficiência no uso da água (EUA), desenvolvimento vegetativo, classificação por peneira, rendimento e a maturação dos frutos do cafeeiro. Observou-se, ao final de quatro safras, efeito significativo da lâmina de irrigação na produtividade, EUA e maturação dos frutos (verde e cereja) do cafeeiro. A produtividade máxima estimada (60 sc ha -1 ) foi obtida com a lâmina correspondente a 129% da lâmina de irrigação. Para EUA máxima (5,7 kg mm -1 ) neste experimento foi obtida com a lâmina de 75%. Para a maturação somente foram significativo para frutos verde (19,7%) e cereja (67,5) com as lâminas de 119 e 121%, respectivamente. Não houve efeito das diferentes lâminas de irrigação no desenvolvimento vegetativo, na classificação por peneira, no rendimento dos frutos do cafeeiro.